ATENCIÓ | La dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra millora els símptomes de la depressió

Avatar photo
L’efectivitat de la intervenció amb dieta mediterrània sobre els símptomes de la depressió es va mantenir en el temps

Una nova investigació col·laborativa del CIBER (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa) posa de manifest els beneficis que una intervenció amb dieta mediterrània enriquida amb Oli Origen Verge Extra (AOVE) podria tenir en pacients amb episodis depressius.

L’estudi publicat a la revista Nutritional Neuroscience ha estat coordinat per Almudena Sánchez-Villegas, de l’Institut de Recerca Sanitària de Navarra i la Universitat Pública de Navarra i té com a primera signant a Beatriz M Cabrera-Suarez de l’Hospital Universitari de Gran Canària Dr. Negrín.

També ha comptat amb la col·laboració per part del CIBER d‘Ana González-Pinto, cap de grup i directora científica de l’àrea de Salut Mental (CIBERSAM), que pertany a l’Associació Institut d’Investigació Sanitària (IIS) Bioaraba i cap de Servei de l’Hospital Universitari d’Àlaba.

DEPRESSIÓ I ALIMENTACIÓ

La depressió és un repte creixent per a la salut pública mundial perquè es tracta d’un trastorn mental comú arreu del món que pot aparèixer fins i tot en edats primerenques (fins i tot en nens de tres anys) i, a més, és una de les principals causes mundials de deteriorament de la qualitat de vida.

Fins ara, cap estudi previ no havia avaluat l’efecte d’una intervenció personalitzada amb dieta mediterrània afegida a l’atenció habitual sobre la reducció dels símptomes de pacients recuperats d’una depressió.

Els resultats de l’estudi donen esperança al nostre país on les xifres de persones que pateixen depressió ascendeixen a 6 milions de persones, afectant un 8,9% dels homes i un 16,5% de les dones i, al contrari d’altres malalties, la seva incidència està augmentant en les darreres dècades.

Per part seva, la dieta mediterrània es considera actualment un dels models dietètics més saludables del món. Aquest patró dietètic és un factor d’estil de vida modificable que podria influir en l’aparició, el desenvolupament i el pronòstic de la depressió.

De fet, diversos estudis observacionals han descrit una relació entre una alta adherència a la dieta mediterrània i un risc de depressió menor.

Els resultats del present estudi, que ha comptat amb el finançament del FIS (Fons d’Investigació en Salut) revelen de manera concloent que l’adopció d’aquest patró alimentari que inclou la dieta mediterrània enriquida amb AOVE pot conduir a una reducció notable en la manifestació de símptomes depressius.

S’obren així noves perspectives sobre la influència de l’alimentació a la salut mental. Aquesta troballa no sols ressalta la importància de la nutrició en la salut emocional, sinó que també suggereix la viabilitat d’estratègies basades en la dieta per complementar enfocaments més tradicionals en el tractament de la depressió.

L’ESTUDI OFEREIX RESULTATS ESPERANÇADORS

L’objectiu principal d’aquest estudi va ser avaluar l’efecte d’una intervenció de dos anys amb dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra (AOVE), a més de l’atenció habitual, sobre la reducció del risc de recurrència i la millora dels símptomes depressius en pacients que havien patit depressió en anteriors ocasions.

El personal investigador va treballar amb 52 homes i 144 dones d’entre 18 i 86 anys que havien patit almenys un episodi de depressió els últims cinc anys i que es trobaven en una fase de remissió clínica total o parcial els últims sis mesos.

Els participants en l’estudi van ser assignats aleatòriament a un dels dos grups (dieta mediterrània o control) una vegada que els especialistes van incloure les seves dades en un sistema centralitzat de gestió de dades.

D’esquerra a dreta, Almudena Sánchez-Villegas i Ana González-Pinto

Es van tenir en compte diversos factors d’estratificació per a l’assignació aleatòria: sexe, grup d’edat (<65 anys o ≥65 anys) i centre de reclutament. A l’inici de l’estudi, l’equip de psiquiatres i psicologia no coneixien l’assignació dels participants, seguint les directrius CONSORT per a assaigs aleatoritzats per evitar biaixos de selecció.

La investigadora Sánchez-Villegas comenta que “és la primera vegada que es fa una avaluació a llarg termini d’una intervenció dietètica, incloent-hi el seguiment i el període d’intervenció de dos anys, en aquest tipus de pacients. En aquest sentit, observem que l’efectivitat de la intervenció amb dieta mediterrània sobre els símptomes de la depressió es va mantenir en el temps”.

Per la seva banda, Ana González-Pinto incideix que “les intervencions nutricionals de la dieta mediterrània, que són intervencions segures i econòmiques, semblen ser una gran eina per a la prevenció de la depressió secundària si les seves propietats preventives es confirmen en futurs assajos clínics en el trastorn depressiu més gran”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Explosió al Vendrell deixa a un menor greument ferit

Notícia següent

Sis detinguts en un operatiu antidroga a Tarragona

Notícies relacionades