La Guàrdia Civil ha desenvolupat una recerca per a esclarir una trama d’irregularitats en la identificació i repatriació de cadàvers de migrants nord-africans morts en la mar quan intentaven aconseguir les costes espanyoles en pasteres. La xarxa es dedicava a l’obtenció il·lícita de contractes per a la repatriació dels seus cossos.
L’organització s’hauria estat lucrant durant anys a costa dels familiars que els morts tenien al Marroc i Algèria. Tot començava a través de les xarxes socials, generalment amb perfils falsos de la trama, amb els quals contactaven amb les famílies oferint-los informació falsa sobre el parador dels seus afins a canvi de diners.
Posteriorment, quan tenien coneixement d’un naufragi, tornaven a contactar amb la família per a demanar-los dades personals dels desapareguts per a realitzar una falsa cerca d’aquestes persones, acompanyar a les famílies a interposar denúncia, gestionar les preses d’ADN per a la identificació del cos i serveis de traducció. Tot això amb l’exigència de previ pagament amb l’argument que era l’única manera de procedir a Espanya per a la identificació i repatriació dels cossos.
Identificació de cadàvers
Per a establir contacte amb les famílies es valien d’una gran quantitat de perfils falsos en xarxes socials, però per a extreure informació sobre la identificació de cadàvers ho feien amb la col·laboració i implicació d’empleats d’algunes institucions públiques relacionades amb el procés d’identificació, com un Institut de Medicina Legal.
Una vegada tenien en la seva poder informació sobre com actuar en la gestió d’identificació de cadàvers, com a fotografies dels cossos, li ho facilitaven a les famílies per a assegurar-se que signessin autoritzacions perquè les funeràries implicades en la trama s’emportessin el contracte de manera exclusiva.
Els agents de la Guàrdia Civil van iniciar aquesta operació quan van detectar diverses d’aquestes fotografies en internet. Després de la seva recerca es va aconseguir identificar al capitost del grup, un individu d’origen marroquí i als seus principals membres a Múrcia i Almeria.
Aquesta persona es valia dels seus contactes en les comunitats d’origen magrebí perquè les famílies confiessin en la seva paraula en dir-los que no hi havia un altre mode de repatriar els cadàvers dels seus difunts, acumulant una gran quantitat de contactes entre empreses funeràries i entitats relacionades amb les identificacions i repatriacions de cadàvers. També s’encarregava de gestionar els pagaments als intervinents i facilitadors d’informació.
En la fase d’explotació de l’operació es van realitzar 13 registres, vuit a Múrcia, cinc en la capital, dues a Cartagena i un a Molina de Segura, quatre a Almeria i un a Jaén. En ells es va confiscar nombrosa documentació relacionada amb el cas, diversos vehicles i gairebé 70.000 euros en efectiu en l’habitatge d’un dels responsables de l’entrenament.
En total hi ha 14 detinguts i un investigat acusat de delictes de revelació de secrets, contra el respecte als difunts, estafa, pertinença a organització criminal, falsedat documental, suborn i omissió del deure de perseguir delictes. La Guàrdia Civil ha posat a disposició judicial als detinguts, qui ha decretat l’ingrés a la presó de dos d’ells. La recerca és a càrrec del Jutjat d’Instrucció núm. 5 de Múrcia.