fbpx
Divendres, 1 de març de 2024
És notícia

Desmantellada una xarxa que falsificava permisos de residència simulant parelles de fet

Avatar photo

Agents de la Policia Nacional han detingut 32 membres d’una organització criminal dedicada a afavoriment de la immigració il·legal al país i altres delictes, que es dedicaven a facilitar l’entrada a Espanya de ciutadans d’origen magribí, mitjançant l’obtenció de permisos de residència i de treball com a familiars de ciutadà de la Unió de manera fraudulenta, segons recull Europa Press.

Els arrestats acordaven matrimonis de conveniència entre ciutadans marroquins i magribins i dones nacionals espanyoles, amb l’objectiu de regularitzar-ne la situació.

Algunes d’aquestes últimes, que atorgaven la condició de ciutadà comunitari als sol·licitants del permís de residència a Espanya, ja havien estat parelles de fet abans amb altres ciutadans de la mateixa nacionalitat i amb la mateixa finalitat.

L’operació “Alcón” s’ha saldat amb la detenció de 32 persones de diferents nacionalitats -espanyoles, magribins i marroquins-, així com la del principal capitost de l’organització, un ciutadà d’origen magribí de 43 anys amb nombrosos antecedents per delictes d’una altra naturalesa, com a presumptes autors d’afavoriment a la immigració il·legal, falsedat documental i pertinença a organització criminal.

DIFERÈNCIA D’EDAT

La investigació va començar al febrer d’aquest any, després de detectar els agents de la Brigada Provincial d’Estrangeria diverses sol·licituds de permisos de Residència de Familiars de Ciutadà de la Unió, les quals podrien tractar-se de matrimonis “blancs” o de conveniència, amb la finalitat de poder optar als permisos de residència, cridant en primera instància l’atenció la gran diferència d’edat existent entre les parelles.

De les primeres investigacions i després d’una anàlisi exhaustiva de la documentació per part dels investigadors, aquests van comprovar com les ciutadanes espanyoles que  ja havien estat parelles de fet amb anterioritat amb altres ciutadans de la magribins i amb la mateixa finalitat, donant-se a més la coincidència, que alguna d’aquestes dones ja havien estat detingudes l’any 2016 per fets semblants.

MODUS OPERANDI

L’organització criminal estava assentada principalment a la localitat de Pozo Alcón (Jaén) ia la capital – Jaén -, encara que també comptava amb ramificacions a Còrdova i Màlaga.

El modus operandi utilitzat per l’organització consistia en la captació de ciutadans espanyols, sent la gran majoria dones residents a la localitat de Còrdova, les quals mitjançant el pagament d’una suma de diners que rondava els 400€ aproximadament, acceptaven inscriure’s com a Parella de fet al Registre de Còrdova.

Els ‘afortunats’ eren ciutadans estrangers d’origen magribí, amb els quals no tenien cap mena de relació íntima o afectiva, per a una vegada inscrits, obtenir aquests el benefici que els atorgava la condició de ser familiar de ciutadà comunitari, facilitant així l’accés a un permís de residència i treball a Espanya.

Un cop obtingut el registre d’inscripció com a parella de fet, l’organització criminal s’encarregava d’aconseguir Ad Hoc a aquests ciutadans estrangers la resta de requisits necessaris per a la concessió del permís de residència a Espanya, gestions totes elles per les quals cobraven quantitats que podien arribar als 5.000€.

Durant la investigació de l’operació “Alcón”, els agents van detectar un total de 20 sol·licituds de permís de familiar comunitari fraudulentes, aconseguint-se a la finalització de la mateixa, l’extinció de 14 permisos obtinguts en frau de llei.

De la mateixa manera, han procedit a l’extinció de 20 inscripcions de registre de parelles de fet fetes de forma fraudulenta a Còrdova.

Amb l’explotació d’aquesta operació s’ha procedit a la detenció d’un total de 32 persones així com del principal capitost de l’organització, un home de 43 anys d’edat de nacionalitat magribina, el qual acumula un ampli historial delictiu, tots detinguts per estar implicats en delictes d’afavoriment a la immigració il·legal, falsedat documental i pertinença a organització criminal.

Tots els detinguts van ser posats a la disposició de l’Autoritat Judicial competent. Per tal de confirmar la informació obtinguda, els investigadors van establir un dispositiu de vigilància, seguiment i control sobre aquesta persona.

Les gestions practicades pels agents van donar aviat el seu fruit, observant una tarda com l’home, posteriorment detingut, es traslladava un cortijo abandonat i aquest manipulant una arma de foc, concretament una escopeta va realitzar tres detonacions.

El detingut va ser posat a la disposició de l’Autoritat Judicial.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detingut un home de 60 anys per agredir sexualment la filla menor de la seva neboda

Notícia següent

La cantant Gisela, ingressada d’urgència en el seu 5è mes d’embaràs

Notícies relacionades