L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha emès una alerta adreçada a les persones amb al·lèrgia als fruits secs després de detectar la presència d’avellanes i ametlles no declarades a l’etiquetatge en alguns lots de clau mòlt de les marques Manjares i Jorge.
L’avís afecta concretament el lot 23053J, amb data de caducitat febrer de 2026, comercialitzat en envasos de vidre de 37 grams i destinat a la conservació a temperatura ambient. Segons la informació disponible, aquests productes s’han distribuït a Extremadura, la Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa i Andalusia, tot i que no es descarta que hagin arribat a altres comunitats.
L’AESAN adverteix que les persones al·lèrgiques a l’avellana o l’ametlla no han de consumir aquest producte sota cap circumstància. En canvi, per a les persones que no presenten al·lèrgies alimentàries, el consum del producte no comporta cap risc per a la salut.
La informació s’ha traslladat a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (SCIRI) per garantir la retirada dels productes afectats del mercat.
Durant les festes de Nadal, el risc de reaccions al·lèrgiques augmenta a causa de l’increment del consum d’aliments que contenen fruits secs i marisc. A Espanya, les al·lèrgies alimentàries més comunes afecten principalment productes d’origen vegetal, com els fruits secs i la fruita de pinyol, que es troben sovint en dolços tradicionals de Nadal i representen al voltant del 80 % dels casos.
Els especialistes recomanen que les persones amb al·lèrgies revisin sempre els ingredients dels plats, ja que aquests poden aparèixer de manera oculta, per exemple en salses. També és aconsellable portar una injecció d’adrenalina precargada i, si es presenten símptomes lleus, tenir a mà un antihistamínic o un corticoide.