Acusat d'assetjament sexual Eduard Cortés, director de "Merlí" i "Ni una más"

El cineasta prometia ajuda professional mentre intentava aproximacions sexuals

30 d'octubre de 2024 a les 11:35h

El recent cas d'Íñigo Errejón sembla que ha obert la porta a què diverses dones facin un pas endavant i trenquin el silenci. Ara, una allau de denúncies a les xarxes socials han assenyalat que moltes dones han estat víctimes de comportaments obscens per part del cineasta Eduard Cortés, conegut per dirigir "Merlí", i la popular sèrie "Ni una más" a Netflix, la qual precisament aborda la violència i l'assetjament sexual.

La directora i fotògrafa Silvia Grav ha estat una de les primeres a alçar la veu, revelant que va ser víctima de Cortés fa gairebé una dècada. En un missatge a Instagram, Grav ha explicat que quan ella tenia només 19 anys, Cortés, que en tenia 55, la va assetjar durant quatre anys a través de les xarxes socials, prometent-li ajuda professional mentre intentava fer-li aproximacions sexuals. “Mai no vam quedar en persona, però ell insistia”, va escriure Grav. “A mi em va fer el mateix (...) em va entrar amb el mateix, fer-me un càsting... les converses acaben sent sexuals”, ha escrit una persona que ha volgut mantenir l’anonimat.

Norah Alexandra Vega, actriu i música, ha aportat el seu testimoni, descrivint com Cortés va intentar portar la conversa cap a temes sexuals abans que elles tinguessin l'oportunitat que es coneguessin millor. “No sé si vull parlar d’això ara mateix”, va respondre Vega quan Cortés va fer un comentari inapropiat. La seva reacció és un exemple de la incomoditat que moltes dones han experimentat en situacions semblants.

Algunes actrius que han treballat a "Ni una más", com Nicole Wallace i Clara Galle, també han compartit les seves preocupacions a les xarxes socials. Wallace va expressar el seu cansament davant els rumors que es queden en el silenci: “Estic farta de sentir parlar de casos de violència masclista en cada projecte que faig”.

Aquestes denúncies, entre moltes altres de personalitats conegudes, o anònimes, han tingut un gran impacte en les xarxes socials, amb moltes veus que demanen que el tema no es quedi en l’oblit.

L’efecte dominó de les denúncies contra Cortés ha provocat un debat més ampli sobre la violència sexual i l’assetjament en el món del cinema espanyol. A mesura que més veus s’alcen, la comunitat artística es mobilitza per assegurar que aquestes situacions no quedin impunes i que el silenci no sigui l’opció preferida.

Sobre l'autor
Maria Lorenzo foto
Maria Lorenzo
Veure biografia
El més llegit