Es queda sense pensió de viduïtat després de 18 anys i 2 fills en comú

La Mireia va perdre el Jordi, pare dels seus dos fills de 8 i 12 anys, però l'Administració no li concedeix la pensió de viduïtat

07 de març de 2025 a les 11:48h

La Mireia és una dona de 46 anys, veïna de Torelló, a Osona, que lluita perquè l'Administració li concedeixi una pensió de viduïtat que l'ajudi a fer-se càrrec dels seus fills. El pare dels petits, en Jordi, va sortir un matí amb bicicleta, va patir un infart fulminant i va morir.

El problema que ara té la Mireia, segons informa el ‘3Cat’, és que la parella no estava casada ni registrada com a parella de fet, tot i que feia 18 anys que vivien junts i tenien dos fills en comú, de 8 i 12 anys. Però aquests factors sembla que no són suficients perquè li concedeixin la pensió.

Segons recull el citat mitjà, el primer cop va arribar ja al tanatori, amb el cos del seu marit encara present: no li volien donar les cendres del Jordi si el pare d'ell no hi era present. La Mireia explica que “Si no ets un matrimoni, no ets ningú. Com pot ser? Hem estat 18 anys junts, vivint sota el mateix sostre, tenim dos fills i molt amor, però de cop i volta he desaparegut, no soc ningú”.

Durant tot aquest temps —ja fa un any i mig que el Jordi va morir—, la Mireia ha demanat diversos cops que li donin la pensió, però li han denegat fins a tres cops. Ella no vol anar a judici perquè els costos econòmics i emocionals són “inassumibles” per a ella ara mateix, i tampoc creu que tingués moltes possibilitats de sortir guanyant.

 

Per als deutes sí que la busquen

Una de les coses que més molesta a la Mireia és la diferència en considerar-la o no parella depenent del que està en joc. Per donar-li la pensió de viduïtat, l'Administració no considera que fossin parella i, per tant, li nega aquest dret. Però quan arriben deutes, sí que la busquen.

Quan va haver de pagar el notari per anar a obrir el testament del Jordi, ningú va posar problemes al fet que fos ella qui pagués: “En certa manera, sí que se'm reconeixia com a parella”, explica al ‘3Cat’.

“Si ell té un deute, el banc em ve a buscar a mi. En algunes coses sí que et reconeixen com a parella sense cap mena de problema, sobretot pel que fa a deutes, però, en canvi, quan és hora d'ajudar-te, et quedes com molt despullada”, afegeix.

Abans del 2014, tant Catalunya com quatre comunitats més, donaven la pensió de viduïtat sempre que la persona sol·licitant demostrés davant d'un jutjat que eren una parella estable. Aquell any, però, el Tribunal Constitucional va tombar la mesura.

Des de llavors, a Catalunya s'han negat centenars de pensions de viduïtat per situacions com la de la Mireia. Només en els últims quatre anys, del 2020 al 2024, s'han denegat 463 pensions al territori. Persones afectades per la pèrdua d'aquest dret han estat lluitant per recuperar-lo, i ara que la llei de famílies està en període d'esmenes, estan recollint signatures perquè les seves reivindicacions es recullin a la nova llei.

La plataforma Viudetat Igualtat reclama canvis en aquest sentit perquè es genera una situació “completament discriminatòria” envers les persones que volen tenir models de família diferents dels tradicionals, un fet que amb les noves generacions es dona cada cop més sovint.

La portaveu, Àsia Selva, explica al ‘3Cat’ que entre les famílies hi acostuma a haver molt “desconeixement” sobre les pensions de viduïtat: “Tu no cobres la prestació des del mateix dia que t'has casat o t'has registrat com a parella de fet. Ha de passar un any des del casament i cinc anys des del registre com a parella de fet, que es redueixen a dos en cas de criatures en comú”.

Un altre inconvenient d'aquesta normativa, tal com explica la Mireia, és la por de moltes parelles a trobar-se en una situació semblant. Segons explica, moltes parelles al seu voltant s'estan casant per evitar que, davant d'una desgràcia, es quedin sense el dret a rebre la pensió: “Ho trobo molt trist, haver-te de casa per por, per dir: ‘Ostres! Que no em passi com la Mireia’”.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit