Xavier Palau, candidat del Partit Popular a Lleida: “No m’agraden els candidats que fa molts anys que es dediquen a la política”

Foto de Xavier Palau, després de l'entrevista amb La Ciutat de Lleida. Foto: Cedida.

Com es defineix?
Sóc el candidat més jove que es presenta a les eleccions a l’alcaldia de Lleida. Sóc advocat, doctor en dret, autònom i empresari des de fa més de deu anys. Tot i la meva edat tinc una experiència contrastada i això em va fer decidir presentar-me a l’alcaldia. Lleida necessita un canvi de model de ciutat. Jo represento un projecte de centredreta que defensi a Lleida un element i un lema molt important que és el Lleidatanisme. Lleidatanisme polític, social, cultural i econòmic perquè Lleida sigui la capital de la Catalunya Interior. Des d’aquest punt de vista hem de construir un lobby d’influència que vetlli pels interessos de Lleida arreu.

Que representa Lleida per vostè?
Sóc de Lleida i m’agradaria retornar a la ciutat tot allò que m’ha donat i aprendre dels lleidatans i les lleidatanes. Crec que ja és hora que la política es faci per persones que no tenen ànim de lucre i de forma voluntària. No m’agraden els candidats que fa molts anys que es dediquen a la política, o que al seu currículum només surten càrrecs de l’administració perquè han estat nomenats a dit. Jo estic plenament identificat amb la ciutat de Lleida i tinc un gran projecte.

Parli’ns del seu projecte
El meu projecte de Lleida és molt ampli però m’agradaria resumir-lo en quatre eixos: la seguretat ciutadana, civisme i ocupacions il·legals. A Lleida tenim un problema d’il·luminació que provoca inseguretat. L’incivisme i els actes vandàlics també són qüestions a resoldre. Veiem ocupacions il·legals cada dia. Una de les meves propostes és tolerància zero amb tot això. Vull que tothom tingui dret a habitatge però alhora també vull protegir la propietat privada dels Lleidatans. Això vol dir que qualsevol persona que vulneri la propietat privada li denegaré qualsevol ajuda o subvenció perquè crec que és incompatible ocupar i viure del sistema públic.

Un segon eix és la llibertat empresarial i emprenedoria. Jo he proposat la creació de la fira del talent Lleidatà per donar sortida a totes aquelles persones amb idees, que volen tirar-les endavant en qualsevol àmbit. Crearem l’oficina d’atenció a l’empresari. Volem reduir l’administració i simplificar-la al màxim. Millorar els polígons industrials. És bàsic impulsar aquests aspectes. El tercer eix són els barris i l’horta de Lleida. Hem de tenir en compte que l’horta és el pulmó de la ciutat. Cal posar-hi atenció. Molts parlen de l’horta però pocs la coneixen. Pel que fa als barris cal dotar-los de recursos. Hem d’eliminar les barreres arquitectòniques. No pot ser que hi hagi nens que estudiïn en barracons o que no hi hagi centres geriàtrics. Necessitem infraestructures i ser conscients de les necessitats dels barris i fer-nos partícips de la nostra ciutat.

L’últim eix és la família. Hem de donar oportunitats a les famílies amb polítiques. Crearem la regidoria de família per impulsar polítiques de benestar social. Cal donar a la ciutat un impuls per tal que ningú quedi al marge de ningú. Donar suport a el transport públic i la mobilitat. Relacionat amb això m’agradaria destacar la problemàtica del barri de cap pont. L’alcalde preveu construir quatre-cents habitatges als camps elisis. Per això he impulsat el moviment ciutadà que té com nom “protegim els camps elisis” perquè si jo sóc alcalde no permetré que es destrueixi aquest pulmó de la ciutat per construir pisos.

Com veu aquestes eleccions?
Vull recordar que no només votem l’alcaldia, sinó que també votem la diputació. Ho dic per un motiu. Amb trenta-tres anys, jo només he vist socialistes a l’ajuntament i nacionalistes a la diputació. Tenim l’últim president de la diputació i l’actual alcalde imputats. Això no pot ser.

Com valora la gestió de l’equip de govern?
Reconec que l’equip de govern en aquests quaranta anys ha millorat Lleida, però també és veritat que en tot aquest temps s’han acabat les idees. Ja és hora que els socialistes descansin una temporada. Si no correm el risc de caure en decadència. Els pressupostos participatius han estat un fracàs. Molts projectes no s’han pogut traslladar. Molts barris s’han quedat sense projectes i tot s’ha barrejat. Aposto per la participació i l’escolta activa. Estant al carrer i no en un despatx. Crec que és necessari que la Paeria escolti a les ciutadanes i als ciutadans. Jo aposto per la regeneració democràtica i fujo de l’acumulació de càrrecs. L’alcalde de Lleida ha d’estar centrat en Lleida i no en altres àmbits. Lleida requereix dedicació completa.

Quina relació ha de tenir Lleida amb el seu entorn?
Lleida ha de crear sinergies, no només amb la Catalunya interior. També cal obrir-se a la franja i a Espanya. Cal una bona xarxa ferroviària. Una bona estació d’autobusos com deu mana.

Espanya té un problema de desertització i despoblament. Els municipis de Lleida no són una excepció. Cal protegir el Pirineu i millorar la marca Lleida. Sobretot a través de la diputació. Ens hem de preocupar per les comarques Lleidatanes. Per això parlo del Lleidatanisme. Fujo de l’espanyolisme i del catalanisme.