Tomàs Sierra: “S’aposta molt pel turisme, però es deixa una mica de costat al comerç”

temps lectura-Temps de lectura: 5 minuts
Tomàs Sierra, president de la Unió de Botiguers de Cambrils. JULIO COLLADO

En quina situació es troba actualment el comerç de Cambrils?

Com a tot arreu obren i tanquen botigues. Nosaltres aquí tenim la sort que pràcticament no tanquen comerços i algun va obrint. Això no vol dir que no en tanquin, però l’altre dia vaig veure que hi havia comerços nous. Això és un bon senyal i vol dir que la gent creu en el comerç de Cambrils, sinó no vindrien a ficar una botiga aquí i se n’anirien a Tarragona o Reus. Crec que la situació del comerç és bona a Cambrils, però també fa falta que la gent s’ho cregui. El problema que tenim aquí és que la gent té la tendència a marxar fora i hem de veure com mantenim la gent aquí. Crec que si la gent passegés per Cambrils i visités el comerç cambrilenc, es donaria compte que tenim un bon comerç i no és car com alguns diuen.

Vostè ja havia estat president de l’entitat entre 2009 i 2016.

Vaig estar-hi uns anys però per motius de feina ho vaig deixar i em vaig desvincular pràcticament en la totalitat de la Unió de Botiguers. Una vegada ja havia fet el que havia de fer, em van tornar a demanar que entrés a la junta i a poquet a poquet m’han tornat a fer president.

Des d’aquella primera etapa ha canviat molt el comerç?

No, crec que seguim en la mateixa tendència. No hi ha hagut un canvi de comerç. Aquí tenim un comerç més familiar i tradicional, no tenim grans marques.

Quines coses creu que es podria millorar del comerç a Cambrils?

Mirat externament, el que es podria millorar és que políticament es fes alguna cosa pel comerç de Cambrils. Parlo d’una manera general, no de l’equip de govern actual. S’aposta molt pel turisme, però es deixa una mica de costat al comerç i no s’hi dedica com pot ser una altra població com Reus. Només cal veure i comparar les campanyes de Nadal que fan allà i les que fa l’Ajuntament de Cambrils per potenciar les compres al Nadal. Si tenim uns carrers il·luminats i bonics, la gent ve a comprar. Crec que el que es podria millorar és que l’Ajuntament apostés una mica més pel comerç del que ho està fent actualment.

Quines iniciatives per millorar el comerç estan treballant des de la Unió de Botiguers?

La Unió de Botiguers segueix en la mateixa línia de campanyes de Fira de Rebaixes, Fira Fora Estoc o les campanyes del Dia del Pare i el Dia de la Mare. Això no vol dir que si tenim alguna idea, la vulguem aplicar. Fa aproximadament un any es va obrir l’avinguda Baix Camp i vam tenir la possibilitat de potenciar la zona muntant una fira allà i fent conèixer a la gent que a dalt al poble també hi ha comerç. Les idees que es van aportant les treballem, les valorem i, si veiem que és positiu, les tirem endavant.

Cambrils té tres associacions de comerciants. Això és positiu o una debilitat?

Hi ha gent que ho veu com un punt positiu i gent que ho veu com un punt negatiu. Si tothom anés de la mà, es podrien aconseguir moltes més coses. El problema és que quan a vegades des d’una junta s’intenta treballar una cosa, part de la junta hi està en contra i l’única solució que veu és muntar una altra associació. Això realment és el que ha passat aquí. Hi ha projectes que no es poden tirar endavant perquè econòmicament tenim el que tenim i no podem estirar més el braç que la màniga i que després vinguin els problemes. Afortunadament tenim 200 establiments adherits i no estem debilitats, però la unió fa la força. Cadascú tindrà el seu punt de vista, jo respecto totes les opinions, però crec que com més unit estigués el comerç, més es podria estirar de totes les administracions.

L’Ajuntament us ajuda als empresaris i als comerciants?

Sempre ens ha ajudat, però ens agradaria que ens ajudés més. L’Ajuntament té el pressupost que té i hem d’entendre que s’ha d’ajustar-hi, però entenem que aposta molt per determinats sectors i deixa una mica de costat alguns altres. També hauria d’asseure’s  una mica més amb nosaltres, veure quines necessitats tenim i que podríem fer plegats per potenciar més el comerç que tenim. Per exemple, antigament, quan es feien les fires de turisme el comerç pràcticament no existia. En canvi, pots venir a Cambrils i anar a la platja i als restaurants, però també a les botigues. No sé si actualment la cosa ha canviat o se segueix fent de la mateixa manera, però en la meva anterior legislatura el comerç no es venia a les fires de turisme.

Fa uns dies es va aprovar el Pla d’Acció Municipal amb diversos punts per dinamitzar l’eix comercial. Quina opinió en té?

Si hi ha idees, es treballen i es porten a terme seran benvingudes, però que no quedin en paper mullat com moltes altres coses. Aquest és el veritable problema perquè d’idees hi ha moltes. Per exemple, una cosa que ara l’equip de govern té molt bé és el tema de la via del tren. Cambrils té l’oportunitat de fer des de la riera de Riudecanyes fins a Salou un passeig de molts quilòmetres on la gent pugui passejar, es puguin fer estacionaments, un carril bici o pugui haver-hi una línia d’autobusos elèctrics. Perquè si fiquem el tramvia estarem en la mateixa situació i el poble seguirà estant partit en dos.

Després, l’estacionament és un dels grans problemes que tenim perquè la gent que ve de fora no té on aparcar, perquè els pocs estacionaments que hi ha són en terrenys privats i finalment s’hi acaben fent edificis. En aquest sentit, una altra gran oportunitat és aprofitar els terrenys de l’estació i fer un gran aparcament al centre del poble. Seria una altra forma de dinamitzar el comerç i poder portar gent a Cambrils. Però quan la gent arribi aquí voldrà estacionar i a l’estiu ja sabem el que passa.

Cambrils és un dels municipis que més pateix la venda ambulant il·legal. Com us afecta?

Ens afecta bastant. La prova la tenim en què si donem una volta pel Cap de Sant Pere hi ha pocs comerços quan abans n’hi havia més. Si estic oferint un producte amb el qual he de pagar l’IVA, uns impostos de llum, d’escombraries, els sous del personal, la Seguretat Social o l’IBI, no puc competir contra tota aquesta gent que compren i desapareixen els diners en el sentit que se l’emporten cap al seu país. Crec que és un problema que políticament no s’ha volgut arreglar des del primer dia. Simplement s’ha d’aplicar la llei. Tenim lleis que permetent erradicar el ‘top manta’, no al 100%, però bastant més del que tenim. A l’estiu es fiquen al passeig entre 150 i 200 manters que no deixen passejar a la gent i creen un perjudici econòmic bastant greu. S’hauria de treballar més del que s’està fent i no només els dos mesos d’estiu, sinó durant tot l’any.

Aquest any hauria de començar la construcció del Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca.

Això ho escoltem des de fa dos o tres anys. Potser m’equivoco, però en un lloc on no hi ha estabilitat política, t’esperes per fer una inversió. I Catalunya ara està en aquesta situació d’inestabilitat política. En el meu cas si hagués d’invertir molts milions en un lloc que no se sap si desapareixerà de la Unió Europea o si deixarà d’estar sota el paraigua d’Espanya, m’ho pensaria. La prova la tenim en què quan els polítics volen una cosa en dos mesos està arreglada. Simplement és burocràcia.

En cas que s’acabi tirant endavant, com afectarà això a Cambrils?

Ho veig positiu. Molta gent es queixa, però amb Port Aventura va passar el mateix. Ara que no ens treguin Port Aventura perquè la gent que ve a passar-hi una setmana, no s’està tancada els set dies al recinte i surt a donar una volta. Això crea riquesa al voltant i Cambrils està al costat, per tant serà positiu.