Sebastià Domènech, candidat a l’alcaldia pel PP a l’Ajuntament de Reus: “Qui lidera l’Ajuntament ha de saber parlar amb totes les forces polítiques”

temps lectura-Temps de lectura: 5 minuts
El candidat popular, Sebastià Domènech, a la plaça del Castell. Foto: DMJ.

Repeteix com a cap de llista del PP a l’Ajuntament de Reus. Com es presenta la candidatura?
Amb molta il·lusió. Combinarem una candidatura d’experiència i d’incorporacions noves, pensant en el relleu a 4 anys vista. En política s’ha de saber estar, però també marxar. Per tant, serà una candidatura amb gent amb experiència i amb gent que començarà la seva activitat política. 

“Reus, el que importa” és l’eslògan de la pre campanya. Què voleu dir?
Bàsicament, el que volem és reflectir la nostra intenció de defugir de tot el que fa ombra al que són realment els problemes de la ciutat i, també, al que necessiten els i les veïnes de Reus. Durant els últims anys s’ha parlat massa de procés, de referèndum, d’independència… però no s’ha pensat en la majoria de reusencs i reusenques i en les principals preocupacions com la neteja dels carrers, la seguretat, l’ocupació… Per tant, amb “Reus és el que importa” posem per davant de tot a Reus, fins i tot per davant de les nostres sigles. 

Quins seran els pilars bàsics del programa electoral del PP?
Treballarem pel que més importa i preocupa, i que així ens ho han fet saber els veïns i veïnes de Reus: la neteja dels carrers, la seguretat ciutadana i, també, la generació d’ocupació. En aquest darrer cas he de dir que Reus no es pot quedar sense el que ha estat sempre, un pol empresarial on els reusencs i reusenques, i la ciutat en general, destacava per la seva empenta. Això s’ha de recuperar de la mà de l’Ajuntament, però també de la Cambra de Comerç, de PIMEC, de les associacions empresarials… Hem d’aconseguir que la marca “Reus” torni a ser potent. Últimament, el comerç de la ciutat ha perdut empenta, segurament per la incorporació del centre comercial de Metrovacesa. A més, Reus s’ha quedat sense cinemes, necessita que el Tecnoparc s’ocupi, i que ho faci amb empreses tecnològiques, d’automoció… En definitiva, hem d’aconseguir que la gent de Reus es quedi a la ciutat i, també, que sigui un pol d’atracció  per aquells que ens visiten.

Fa 16 anys que està en política i és la segona vegada que afronta els comicis com a candidat a l’alcaldia. Es veu preparat per posar-se al capdavant del consistori?
Evidentment. Puc aportar experiència contrastada per liderar i ser alcalde de la ciutat. He tingut càrrecs com a tercer tinent d’alcalde, president de la companyia d’Aigües de Reus, he estat regidor d’Esports i he portat a la ciutat el campionat del món de Patinatge. Vam crear els premis Esport i Ciutat… Penso que ara és el moment en què, sense cap dubte, els ciutadans de Reus poden estar tranquils si dipositen el vot a la candidatura que encapçalaré. 

En les passades eleccions van aconseguir dos regidors. Què preveu aquesta vegada?
Estic convençut que millorarem els resultats que vam obtenir a les eleccions de 2015. En aquell moment hi havia un altre partit que estava en auge, i avui en dia ja no és el cas. Ara hi ha altres formacions que poden restar vots a altres partits. A més, el vot independentista també quedarà molt dispers. Tot això afavorirà perquè millorem els resultats i tornem a recuperar el votant de fa 8 anys. 

Per tant, creu que l’increment de votants de Cs li ha passat factura?
Crec que tot el que puja molt ràpid, acostuma a baixar depresa. El Partit Popular és un partit que té solera, bagatge i experiència demostrada, i més a la ciutat de Reus, on sempre hem demostrat posar per davant de tot els interessos de la ciutadania. Hem estat un partit que ha parlat i pactat amb tothom. Això, en el moment de votar unes eleccions municipals, la gent ho valorarà. 

Parla d’experiència. Però creu que és suficient, tenint en compte la situació actual, perquè la gent confiï en el seu partit?
Els dos factors seran favorables. La bona tasca en els tres anys hi mig que hem estat al govern, i el temps d’oposició, és quelcom que està contrastat. A banda, el Partit Popular ha demostrat que és un partit seriós, constitucionalista i que, per davant de tot, posa les lleis i les normes bàsiques de convivència. Nosaltres sempre diem que es pot parlar de tot, però on toca. Nosaltres no podem canviar la Constitució ni les normes bàsiques que nosaltres ens hem posat. Per tant, si volen diàleg, s’ha de fer al Congrés dels Diputats, presentar una reforma constitucional atractiva perquè el Congrés la pugui votar, aprovar i després refrendar-la per tots els espanyols i espanyoles. Aquells que ens votin a nosaltres saben que no s’equivocaran. Sempre hem parlat clar, i ara no canviarem les normes del joc a mitja partida. 

Com creu què afectarà als comicis tot el que s’ha viscut en aquest últim any i mig a Catalunya?
Penso que la gent està cansada. El ciutadà de a peu vol treballar i tirar endavant la seva família. La gent està cansada de veure que a Catalunya no es tiren endavant les millores que fan falta, el suport econòmic que necessita la sanitat, el suport que necessita la gent gran… Tot això és perquè portem gairebé dos anys de paràlisi institucional al Parlament de Catalunya. Per què? Perquè  hi ha uns senyors amb un sol objectiu, i recordem que no tenen ni els vots ni la llei al seu costat. Per tant, crec que tot això cansa a la gent, la qual cosa ens afavorirà a les properes eleccions, ja que som una opció seriosa.

Arribat el moment, amb quins partits estaríeu disposats a pactar? I amb quins no?
Sempre he dit que per temes de Reus, i que siguin bons per a la ciutadania, podem donar suport a qualsevol iniciativa, i així ho hem fet sempre. Ara bé, pactes estables, de govern, només els tindrem amb els partits constitucionalistes.

Per acabar, què necessita la ciutat que no li està donant l’equip de govern actual?
El primer suspens, el més greu d’aquest 4 anys, i que nosaltres portem denunciant des de 2015, ha estat la gestió que s’ha fet de l’Hospital Sant Joan de Reus. Durant aquesta legislatura, i amb el nostre avís i crítica constant, s’han destinat 14 milions d’euros dels reusencs i reusenques per sufragar les pèrdues de l’Hospital, quan és una competència que és 100% de la Generalitat. Nosaltres ho vam començar a denunciar l’any 2015, i al final ens han donat la raó i han acceptat que sigui la Generalitat que es faci càrrec de l’Hospital. 

Una altra crítica és la no reclamació de la residència d’Horts Miró que ha estat 8 anys tancada. Aquí no hi ha ni 155 que valgui, ni cap excusa. Ha estat 8 anys tancada. Esperem que no sigui un acte pre electoral i que s’obri i tiri endavant, 

En tema d’infraestructures és molt important el tema de Bellissens. Sembla que l’alcalde s’hagi rigut de la gent, perquè fa 4  anys va venir amb el director d’infraestructures de la Generalitat anunciant  que ho faria. Han passat 4 anys i no s’ha vist res, ni el projecte executiu. Per altra banda, també reclamarem l’estació intermodal. 

A nivell polític és on més feina hi ha a fer per tornar a l’harmonia i que tots els reusencs  se sentin còmodes amb el seu Ajuntament. S’ha de despolititzar la diada de l’11 de setembre, retirar els cartells de l’AMI a les entrades de la ciutat, tampoc hi haurà cartells de cap mena a l’Ajuntament, ja que tothom s’hi ha de sentir còmode. L’alcalde ha permès que a Reus es vulneri la legalitat amb tot el que va passar l’1 d’octubre. Assetjaments a la policia, a l’hotel on s’allotjaven… això no es pot permetre. 

Finalment, una crítica important, és que nosaltres no farem mocions de confiança per aprovar els pressupostos. Qui lidera l’Ajuntament ha de saber negociar amb tots els grups polítics. L’Ajuntament representa al poble, i els pressupostos, en definitiva, han de representar la diversitat i les diferents opcions que hi ha a l’Ajuntament. Ha estat una vergonya el que ha passat en els darrers dos anys.

En definitiva, nosaltres volem ser l’alcalde de tots, cosa que el senyor Pellicer ho ha deixat de ser. I evidentment, no farem seguidisme del partit de Madrid ni Barcelona. Els únics que ens marcaran són els reusencs i reusenques.