Pere Virgili: “Un dels projectes que més il·lusió em fa és poder veure la nova biblioteca municipal a Cal Guivernau”

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

Entrevistem a Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà des del 2015, aquesta és la seva segona legislatura. Porta a l’ajuntament des del 2003 com a regidor. En aquesta entrevista a la Ciutat ens fa una valoració d’aquests quatre anys i del seu futur.

Quin balanç fa d’aquesta legislatura?
La més estranya, moguda i curta de les que he viscut, i això que fa 15 anys vam viure una moció de censura. Però aquesta, amb la covid, la guerra d’Ucraïna, la pujada dels preus… hem hagut de fer molts esforços per ajudar els ciutadans i les empreses de Roda.

Als municipis costaners, tenint en compte que durant els mesos d’estiu la feina se’ns multiplica, encarem la nova legislatura a partir del setembre i comencem a planificar. És per això que a vegades una legislatura de 4 anys es queda curta, i no pots arribar a desenvolupar tots els projectes.

Hi ha algun projecte que hagués volgut deixar enllestit abans de les eleccions?
M’hagués agradat poder avançar més en la nova connexió amb el Consorci d’Aigües de Tarragona, per portar l’aigua de l’Ebre a la zona nord del municipi, i la construcció del nou dipòsit de capçalera, per poder garantir el subministrament d’aigua a tots els rodencs i les rodenques, sobretot en temps de sequera. Fa uns mesos que vam engegar el projecte, però comporta molts procediments previs, a part de les obres i del cost que suposa, 1,5 milions d’euros. Seguim buscant part del finançament, sobretot dels fons Next Generation.

Per altra banda, d’altres que teníem al programa els vam haver de paralitzar o s’han vist alentits degut a la pandèmia i a la crisi posterior, i hem portat a terme d’altres inversions que eren prioritàries per a la ciutadania.

Un del projectes que li feia especial il·lusió era el de la nova biblioteca municipal, com va?
Seguim apostant per la cultura. En una legislatura normal aquest projecte s’hauria finalitzat, però, com deia abans, en aquesta no ha pogut ser. Ja hem adjudicat les obres i estem en tràmit d’adjudicar la direcció. En breu espero poder veure com comencen els primers treballs.

Una d’aquestes inversions que parlava abans és la renovació de l’enllumenat públic?
Sí, hem accelerat aquell projecte que ja teníem del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES). Vam començar farà uns 7 anys adquirint vehicles elèctrics, canviant els cotxes que consumien més gasoil per uns de zero emissions; i canviant totes les lluminàries dels edificis públics a tecnologia LED. Durant aquests anys ens hem dedicat a la via pública i hem renovat una gran quantitat dels fanals, per fer-los més eficients gràcies al LED. També hem canviat les calderes de les escoles perquè consumeixin menys gas.

Per altra banda, a Berà Mar hem culminat el projecte de renovació de tota la xarxa d’aigua, un barri en el qual la seva instal·lació antiga i mal executada per la promotora de la urbanització, feia que només s’aprofités el 30% de l’aigua que passava per les seves canonades.

Pel que fa a la recollida de residus, van decidir no apostar pel porta a porta, per què?
No creiem que aquest sigui el millor sistema per a Roda de Berà, tenint en compte l’extensió del municipi i la seva configuració, molt horitzontal, amb habitatges unifamiliars, i molta segona residència. El porta a porta amb una segona residència és molt complicat, per això volem apostar a mig termini pel sistema d’obertura de contenidors mitjançant una targeta. Això farà que les diferents fraccions es gestionin millor i que no tot vagi al rebuig.

L’ocupació conflictiva és un tema que els ha preocupat molt durant aquesta legislatura
Sí, malauradament és una problemàtica que afecta a tots els municipis, sobretot els costaners. No tenim lleis que, com a ajuntaments, ens permetin actuar i quan ho fem hem de ser molt curosos. Les administracions superiors traspassen als consistoris responsabilitats que no ens pertoquen. Per això, crec que tant la Generalitat com l’Estat haurien de destinar més recursos per garantir el dret a l’habitatge, creant una borsa d’habitatges de lloguer social. Aquesta sí és la seva responsabilitat, i ajudaria a acabar amb el problema de l’ocupació.

Abans ha comentat que la cultura és important per a vostès. Quina mena d’esdeveniments celebren al llarg de l’any per contribuir a la desestacionalització del turisme?
Des de les regidories de Cultura i de Festes omplen durant tot l’any la nostra agenda d’actes culturals i festius. Sí que és veritat que el gruix es concentra més a l’estiu, quan podem gaudir del cicle Estiu a la Pedrera, que fa que molta gent es desplaci fins al centre; del Festival Internacional de Cinema en Català, que ha aconseguit marcar al mapa Roda de Berà i que esdevingui la capital del cinema en català; o la Festa Major de Sant Bartomeu. Però fora de la temporada estiuenca, durant tot l’any, organitzem molts esdeveniments, la Setmana Santa, la Festa Major Petita, fires temàtiques, obres teatrals, concerts, espectables variats, o la Fira del Cinema i l’Enogastronomia, per posar alguns exemples. Intentem mantenir viu l’esperit cultural.

Ja va anunciar a finals de l’any passat que tenia intenció de tornar-se a presentar com a alcaldable amb l’agrupació d’electors TRIA, quan els seus companys i companyes el van ratificar.
Sí, al novembre em van ratificar com a alcaldable i em presentaré per segona vegada representant l’agrupació d’electors TRIA, amb moltes ganes, molta il·lusió de continuar treballant per Roda de Berà i amb més experiència. Repetirem pràcticament equip, amb algunes cares noves, això sí, perquè he treballat molt a gust amb tots i totes els regidors de l’equip. Cal destacar que tot i governar en minoria, gràcies al diàleg, hem aconseguit tirar endavant tots els projectes de govern, i ens sentim satisfets amb la feina feta. Esperem que els rodencs i rodenques ens tornin a donar la confiança.