Dijous, 12 de desembre de 2024
És notícia

Roc Muñoz: “És xocant que des de Tarragona es digui que per culpa nostra no arriben als objectius”

Parlem amb Roc Muñoz, alcalde de la Canonja des de 1997, fa 25 anys que és al capdavant del poble que es va separar de Tarragona l’any 2010. En el seu terme municipal es troben ubicades el 85% de les indústries químiques.
Després de treure majoria absoluta les últimes eleccions, es troba a punt d’acabar la legislatura més complicada amb una pandèmia pel mig.
En aquesta entrevista a la Ciutat, ens explica com encara aquest final de mandat.

Quin balanç faria d’aquesta legislatura, que de totes les que porta ben segur ha estat la més difícil
El balanç és bo, el percentatge de coses que teníem previstes fer és molt elevat. Evidentment, no està tot, però sí que el balanç és positiu.

Es troba millor la Canonja ara que el 2019?
Sempre està millor, aquí hem tingut la pega d’aquests dos anys perduts. Potser la gent no s’ha adonat, de què els ajuntaments en aquest temps han hagut de destinar les seves forces i diners a altres qüestions.

Com ha evolucionat el pressupost de la Canonja?
Sempre va a millor, una altra cosa és que les inversions es contemplin amb un pressupost i que després això varií. Però després saps que amb les modificacions, sobretot amb les incorporacions que hi ha després de la liquidació del pressupost, això s’arregla.  Amb aquest ple que vam fer l’altre dia, nosaltres incorporem diversos milions d’euros al nostre pressupost. Per tant, tenim una situació econòmica molt favorable i molt estable.

Al seu currículum té l’increment del pressupost i reducció del deute, està orgullós d’això?
I també amb tot això, has de posar que l’any 2022 vam fer una rebaixa de l’IBI del 23%, això no ha passat en cap lloc.

Com està la relació amb Tarragona en acabar la legislatura?
Em sorprén que la gent digui que la relació s’acaba. L’any 2026 estarà a 0, i el 100% dels impostos de la química a la Canonja. Però això ja estava previst des de l’any 2010, amb el que vam fer per llei que va permetre que nosaltres fóssim municipi independent. Això ja se sabia, hi havia 3 blocs de 5 anys, per tant 15 anys, amb un percentatge el primer del 3%, el segon del 4% i després del 5% de reducció per Tarragona i d’increment de la Canonja. Ara és xocant que expressin que per culpa de la Canonja ells no poden arribar als seus objectius. Això ho havien d’haver previst ells. La relació no està malament, amb l’alcalde Nadal, Ballesteros i Ricomà jo tinc una bona relació. Amb algun d’ells molt bona, i no necessàriament del meu partit.

L’alcalde Ricomà diu que Tarragona perd cada any 14M amb la Canonja, fins que el 2026 ja no cobri res de les químiques
En primer lloc, no és cert, el pressupost nostre és de 14M, per tant, no és que això ho perdin. El que implica a la indústria química són aproximadament uns 9M, per tant no són 14. Evidentment amb aquest percentatge de què pujava la Canonja i baixava Tarragona, perquè ara estem al voltant de 2M, el que passa que després amb els serveis que es presten com l’autobús o també la recollida d’escombraries, nosaltres ens anem a quasi 3M. Sense la Canonja el deute que té Tarragona, no s’eixuga amb els impostos que deixen de rebre per part nostra. I després, si durant 40 anys des de la Canonja veiem passar els impostos cap allà i no retornaven. Això és el que han de contar.

Un altre èxit ha estat l’increment del patrimoni, que no ha deixat de pujar des del 2010
Efectivament, justament fa poc acabem de comprar uns terrenys per tenir més patrimoni i poder edificar. Així podrem fer pisos per a gent gran i gent jove.

Una de les obres importants per a vostè ha estat l’Orfeó, com va ser la inauguració?
Va ser molt important i molt bonic. Vam fer un acte on va venir el ministre de cultura i dos artistes canongins. Va ser molt emotiu per a tothom.

Com van les obres del Museu del Mamut?
L’obra ja s’ha acabat, ara estan amb la segona fase que és la museïtzació. Ens han demanat unes setmanes més per acabar-ho, jo crec que a finals de maig ja estarà acabat. És molt important aquesta fita per a nosaltres, farem una gran inauguració.

Quina obra li hauria agradat fer i no ha pogut?
En tinc moltes, per exemple la remodelació de la plaça Catalunya, la de Sant Isidre, l’ampliació del camp de futbol… hi ha moltes obres que teníem programades i que han de continuar. Ens interessa fer un poliesportiu lleuger, el que tenim ara està col·lapsat i necessitem un altre per a cobrir les demandes que tenim.

Vol que la Canonja sigui la seu de la descarbonització
Si, això està passant aquestes setmanes, nosaltres hem aixecat el dit per dir que estem aquí. Nosaltres estem davant de la nacional 340, de la indústria petroquímica del polígon sud. La major part d’aquesta indústria està dintre de la Canonja, per tant nosaltres oferim uns terrenys perquè es faci aquest centre de descarbonització. Nosaltres optem i volem jugar a aquesta lliga, ja que som un municipi que lluita i defensa la indústria química, no estaria de més que aquest centre estigues al nostre poble.

Deia que ja que acullen les instal·lacions industrials d’un dels complexos petroquímics més importants d’Europa, és de sentit comú que també acullin les inversions
Efectivament, això és bàsic perquè sinó al final ja perdem la perspectiva. Si algun alcalde està a favor de la indústria química, aquest soc jo. Per tant, no estaria de més que el centre de descarbonització estigues aquí.

Quina il·lusió té en l’àmbit personal i de partit de cara les eleccions?
Nosaltres esperem revalidar la majoria absoluta, ara som 9 de 13, ens agradaria guanyar algun més. Sabem que és difícil, però aquesta és la il·lusió que ens mou. Les coses s’han de lluitar i no donar per sabudes. Ens avala tota aquesta trajectòria, el que nosaltres vam fer durant la pandèmia a pocs llocs s’ha fet. Vam cuidar als ciutadans i posar serveis per a fer-li més fàcil aquest tram, a comerços i negocis. Són iniciatives perquè la gent vegi que nosaltres contínuament estem pensant en els ciutadans. Els impostos que rebem de la indústria química els revertim en ells.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Treballadors del Museu d’Història de Tarragona en peu de guerra contra l’Ajuntament

Notícia següent

Vilafranca incorpora tres carrers i dues places més a l’illa de vianants

Notícies relacionades