Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà: “Que resultis escollit per segona vegada vol dir que alguna cosa has fet bé”

Moment de l'entrevista a Pere Virgili davant l'Arc de Berà

Què és la política per a Pere Virgili?

La política és un pas més dins la petita aportació que, en aquest cas, pot fer Pere Virgili a la vida de la societat rodenca. Jo arribo a la política municipal, com molts alcaldes, no a través de la política de partits sinó a través de les entitats. De fer teatre tota la vida, d’estar durant anys en entitats esportives de futbol o tenis, de col·laborar amb les setmanes culturals o ser dins de l’Associació Cultural de les Monges. Això a poc a poc et va portant a un últim terme que és incorporar-se a l’Ajuntament. Després he tingut la sort de poder ser candidat i que m’hagin escollit alcalde del meu poble.

Perquè va voler ser alcalde?

Doncs realment perquè m’ho van demanar. M’ho va oferir l’anterior alcalde, Pere Compte, quan va decidir no presentar-se a la reelecció per descansar i dedicar-se a la família. Després d’haver estat com a regidor des de 2003, quan m’ho ofereix l’any 2015 i una assemblea ho ratifica, em veig amb prou valentia i amb el suport de la família per poder tirar endavant. La veritat és que poder ser alcalde del teu poble crec que a tothom li agradaria, si estimes el teu poble, és maco poder-ho ser.

Què opina la seva família de què s’hagi tornat a presentar i hagi tornat a guanyar?

Suposo que van tenir més dubtes el 2003, quan tenia un fill d’uns 8 o 9 anys i una filla d’uns 5 o 6, i segurament ho van patir més. Ara ja són grans i fan la seva vida, tot i que evidentment ho vam consultar. Sóc molt de consultar les coses abans de tirar endavant, sobretot amb la meva dona, els seus pares o les meves germanes. En vam parlar abans i com que van veure que era una cosa que m’il·lusionava, tant fa quatre anys com ara a la reelecció, vaig tenir tot el seu suport. Tot i això, a vegades la vida familiar se’n ressent i has de buscar hores d’allà on hi són per poder-les dedicar també a la família.

Què fa després de la seva jornada com alcalde? Quins hobbies té?

N’he anat perdent alguns pel camí, així que recomano a tots aquells que s’incorporin ara a la política que no ho facin. Que els intentin mantenir perquè si busqués el moment, sempre hi és. En el meu cas he intentat tota la vida fer esport i jugar a tenis, però ara ho he deixat bastant.

El que sí que intento fer i m’agrada molt és la lectura en paper. El meu dia de relax ideal és a casa, prenent la fresca a l’ombra i llegint un bon llibre. És un hobbie que em van inculcar els meus pares perquè també llegien molt. Fa anys que llegeixo novel·les de tota mena, encara que la que m’agrada més és la novel·la policíaca. Després també intento anar a caminar per Roda i poc més, perquè el temps tampoc em deixa.

Com encara aquest nou mandat?

Encara més il·lusionat perquè és més difícil que et reelegeixin. Tothom pot caure en un error i escollir-te una vegada per alcalde, però que resultis escollit per segona vegada vol dir que la gent ha entès que alguna cosa has fet bé. Ho encarem encara amb més il·lusió, amb un equip renovat però també ple d’experiència i amb l’objectiu d’intentar tirar endavant tot allò que hem promès a la gent. No en tot allò que hi havia escrit al nostre programa electoral, sinó en la idea de fer un municipi per viure en família en el que ja estem treballant.

Comença governant en minoria. Optarà per mantenir-se així com va fer en l’anterior mandat o hi ha les portes obertes a incorporar algun soci de govern en un futur?

Les opcions sempre hi són. Hi ha 7 vots dels regidors de l’oposició i 6 vots del govern. Nosaltres ja hem governat en minoria durant quatre anys i crec que ens n’hem sortit prou bé. Hem tirat endavant tots els pressupostos, les ordenances o els reglaments consensuant-los i pactant-los, perquè en una negociació sempre s’hi incorporen millores. Vistos els resultats de les eleccions, la mateixa nit electoral ja vaig dir als meus companys que intentaríem governar en minoria. L’endemà també ho vaig dir a la premsa i a la resta de grups polítics. Això és el que nosaltres intentarem. Si no ens en sortim, sempre podem trobar un ajut entre aquests cinc grups municipals que en el nou consistori.

Quins valors destacaria del seu govern?

Hi ha molta gent nova, jove i molt capacitada que arriba de la societat civil i de les entitats, però també gent amb experiència i capacitat de gestió de govern. Això és el que crec que hem ofert a la gent i així ho han entès. La capacitat de gestionar el municipi més enllà de les polítiques de banderes i fronteres, una cosa de la qual hem fugit durant aquests quatre anys i de la qual volem seguir fugint per dedicar-nos a gestionar el govern del nostre municipi.

Quins reptes té Roda de Berà per aquests pròxims 4 anys?

No perdre la identitat com a municipi de costa i no perdre les nostres arrels, però adaptar-nos als temps que corren. Nosaltres encarem un municipi per viure-hi en família, on es pugui trobar lleure i oci però també descans i on la gent pugui trobar feina. El que hem d’intentar conjugar no és fàcil. A més, com a tot municipi de costa, patim molt l’estacionalització i hem d’intentar que la temporada turística s’estiri cap al maig i cap al setembre per poder donar més i millors serveis als nostres ciutadans, tant als que hi viuen tot l’any, com als de segona residència o als càmpings.

Alguns projectes que han quedat pendents d’aquest mandat són el baixador del tren, el trasllat de la Biblioteca o la reobertura del CAP de la platja. En quina situació es troben?

El trasllat de la Biblioteca va ser una molt bona idea que va sorgir del govern que aleshores formaven PSC i PP, però s’havia quedat en un calaix durant 10 anys. En la legislatura passada el que vam fer és liquidar els deutes que hi havia amb l’equip de redactor que va guanyar l’encàrrec del projecte i  en aquests moments tenim l’avantprojecte de fer la Biblioteca a Cal Guivernau sobre la taula.

Només hem avançat en paper, però això ens permet anar a lluitar per qualsevol línia de subvenció que hi hagi dels estaments superiors, que creiem que són els que ens han d’ajudar. En això també tenim el nou baixador de tren i altres infraestructures que depenen d’altres administracions.

Hem parlat de projectes que havien quedat pendents. Però de nous quins hi ha?

Primer s’han d’acabar els pendents i després ens dedicarem als projectes que ens portin el dia a dia. Al programa electoral teníem gairebé 70 coses, però el que farem serà el que la gent ens demani en el dia a dia. Del programa anterior vam fer-ne el 90%, però vam fer moltes altres coses que no hi eren. Roda és un poble viu i això porta al fet que de vegades facis coses que no t’havies plantejat i que per algun motiu hagis de tirar endavant. Hi ha 2 o 3 projectes com la implementació del servei de recollida de brossa comarcal o arribar a un nou servei per la gestió de l’aigua municipal.

Fa uns dies que ha acabat el FIC-CAT, un certamen que ha ubicat Roda en el centre mediàtica durant una setmana. Quina importància té per al municipi tenir un festival de cinema tan important com aquest? Seguirem veient aquesta col·laboració durant molt temps?

Per nosaltres és molt important perquè el FIC-CAT és el referent cultural de Roda per potència i pel ressò que té als mitjans de tota Catalunya. Poder mantenir-lo aquí no és poca cosa, perquè hi ha hagut ciutats properes que han apostat per poder-se’l emportar. Nosaltres hi creiem molt i, per això, som coorganitzadors des de fa uns anys, destinem recursos econòmics aprovats en el pressupost i recursos humans i tècnics de l’Ajuntament. Volem que segueixi sent així i que el FIC-CAT segueixi creixent en qualitat i quantitat.

Com s’imagina Roda en 4 anys?

Amb millors serveis, amb infraestructures importants ja fetes per part de l’administració que toqui, amb menys pressió fiscal i que sigui un poble on tothom puguem viure amb més qualitat de vida.

I en 20 anys?

Un poble que tampoc creixi més enllà del que som ara. Tenim un projecte de portar endavant el nou Pla General que ens ha d’ajudar a consolidar el municipi, però la nostra idea no és ser massa més grans del que som. Entenem que el que tenim l’hem de cuidar i millorar i fer totes aquelles inversions que siguin necessàries pels ciutadans.