Dimecres, 17 d'abril de 2024
És notícia

Marc Aloy: “Encarem els reptes amb il·lusió i volem que ens donin suport per a continuar transformant la ciutat”

Entrevistem Marc Aloy, alcalde de Manresa des del juny del 2020. Feia més de 80 anys que no hi havia un alcalde republicà a la ciutat. Va entrar al càrrec amb un pacte entre el seu partit (ERC) i Junts, i criticat per les forces de l’oposició. Ens fa balanç d’aquesta legislatura de quatre anys i la seva intenció de continuar els projectes començats.

Quin balanç fa d’aquesta legislatura?
Un mandat molt complicat, hem viscut una pandèmia que ha trastocat les nostres vides. Hem estat capaços de tirar endavant, d’assumir el repte, de pactar conjuntament amb totes les forces polítiques i socials de la ciutat un pla de reconstrucció per donar suport als nostres serveis sanitaris, al comerç, les nostres empreses… i sobretot les persones. Hem tirat endavant projectes que feia anys que estaven encallats, com per exemple el polígon del pont nou que enguany començaran les obres, que feia quinze anys que estava així. Aportarà més de 170000 metres de sòl industrial, per gent del territori o de fora. Generarà molts llocs de treball i qualitat.

La política social sempre ha estat molt important per a vostè
Sempre diem que no hi ha política social més important que la gent tingui feina. També hem desencallat el parc tecnològic. Hem estat capaços d’acordar la compra de la fàbrica nova, gran recinte industrial de la ciutat, un dels més grans d’Europa. Durant més de 100 anys va ser el motor de la ciutat, i portava 30 aturat. Han passat molts alcaldes i governs i ha estat ara amb un govern d’esquerra que s’ha desencallat aquest projecte. M’agradaria remarcar que ha estat amb consens, ha estat el mandat dels grans consensos. Consens amb el pla de reactivació, amb l’acord per la fàbrica nova, amb el pla de mobilitat, amb la remunicipalització de la zona blava. Aquesta és la nostra manera de treballar, d’entendre que la ciutat l’hem de fer amb la participació de tots i totes. Tot això ho hem fet amb un mandat amb una alcaldia molt curta que no arriba als tres anys.

Hi ha algun projecte que li hagués agradat fer i no ha pogut?
Jo crec que aquells compromisos que teníem el 2019 els hem estat capaços d’afrontar tots, i a més els que han vingut de sobrevinguts. Ningú es pensava que vindria una pandèmia, ni que podíem arribar a un acord per la compra de la fàbrica nova, i a més poder lligar un projecte estratègic lligat amb la tecnologia que coliderem amb la Universitat Politècnica de Catalunya, que a més a més hem anat a buscar 10M d’euros que ens permetrà executar-la. Potser del que m’hagués agradat avançar més és amb el Carrer Guimerà, que tenim projecte, però no hem estat capaços de començar. És un projecte que és l’eix comercial de la ciutat, i ara ja el tenim a punt. El que potser ens ha quedat pendent és la transformació de la carretera de Vic i de Cardona, és l’eix que recorre el centre de la ciutat amb 3 km. L’hem de transformar per humanitzar-la fent-la més agradable.

Un projecte important per a vostè era el projecte del riu, ho ha pogut desenvolupar?
Si, el riu és una de les joies de la ciutat, on hi ha riu hi ha vida, té un entorn natural que hem d’aprofitar per obrir la ciutat al riu. El parc del Cardener és molt important i hem actuat molt i hem redactat projectes i buscar finançament, i de cara el proper mandat farem una injecció de 2M d’euros per a millorar-lo.

L’anella verda era un altre projecte que n’havia parlat al principi del mandat
Hem actuat en moltes coses per fer front a l’emergència climàtica. Tenim una anella verda extraordinària que és un valor en una ciutat tan gran de 80000 habitants que tingui un entorn natural. Tenim 500 hectàrees de regadiu i hem de treballar molt perquè tinguin el màxim rendiment. Ens abasteixen de producte de proximitat. Tenim també una flota d’autobusos verda, hem incorporat 8 autobusos elèctrics. Hem treballat per enverdir la ciutat, i això vol dir transformar voreres plantant arbres. Un projecte més petit, però que també ens fa molta il·lusió són els patis escolars verds. No podem seguir amb els patis de formigó. Els patis han de ser grans amb espais d’ombra i on els nens puguin fer classes sota l’arbre.

Tema seguretat ciutadana com està Manresa
La ciutat és gran i passen moltes coses, hi ha dos elements un son les dades. Nosaltres ens remetem a les dades objectives i ens diuen que no hi ha un índex de conflictivitat més alt que en altres ciutats. Una altra cosa és la percepció que puguin tenir els ciutadans i en això hi hem estat treballant molt. Hem posat càmeres en espais públics, hem recuperat les patrulles a peu, hem posat una comissaria al centre de la ciutat. Són imprescindibles també les polítiques socials. També parlem de millorar els carrers i netejar-los.

El contracte de neteja com està actualment
Acabem de signar un nou contracte que hi posem més diners per reforçar-los i actualitzar la maquinària. Ja s’està percebent als carrers. Al llarg d’aquest any ens arribarà tota la maquinària nova.

Parlant d’eleccions, com està a nivell personal i de partit?
Molt animat, tenim un equip molt fort que fa molt bona feina, té moltes ganes de continuar liderant i transformar la ciutat. Amb un partit d’esquerra republicana que s’està cohesionant. Jo personalment amb molta il·lusió, he intentat estar sempre a tot arreu, escoltant a la gent i donar resposta. Sobretot a les xarxes socials, en un món on tenen molt de pes, interactuo amb els ciutadans que em demanen coses. Intento donar resposta sempre que és possible. Amb moltes ganes de tenir un mandat sencer sense interferències com la covid. Tenim projectes per un valor de 200M d’euros que hem anat a buscar i tenim el finançament. Aquest proper mandat ha de ser un esclat d’inversions de posar al dia equipaments i espai públic, per a generar una ciutat amb més oportunitats i més sostenible i que no deixi ningú enrere.

Amb tot això que ha dit més els projectes començats, imagino que és el seu programa electoral
Si de fet el nostre programa electoral és la feina feta aquest mandat. Totes les llavors que hem plantat i hem anat explicant. Hem anat a buscar els recursos, ja no són promeses electorals sinó fets, i es faran realitat en els pròxims quatre anys.

Què els hi diria als habitants de Manresa per a què confiïn en vostè el dia 28?
Que hem treballat molt en circumstàncies molt difícils. Hem desenterrat projectes que feia molts anys que estaven oblidats. Que això ho ha fet un govern d’esquerra que no liderava la ciutat des de l’època de la república. Hem estat capaços de fer això en 3 anys, el futur que ens espera com a ciutat és prometedor. Encarem tots aquests reptes amb molta il·lusió i que ens donin el suport per a continuar transformant la ciutat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Obertes les inscripcions de la 10a Cursa de Sant Fèlix de Vilafranca

Notícia següent

Blanes engega un Pla Local LGBTI+ amb trobades grupals amb joves

Notícies relacionades