Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Josep Carles Caparrós: “No hi ha zona blava perquè no hi ha consens polític”

En aquesta entrevista parlem amb l’alcalde de la Ràpita, Josep Carles Caparrós, que estan en plenes festes majors, les primeres després de la pandèmia. Ens explica com es preparen per rebre-les i com està el poble. Obres que estan duent a terme i com preparen la campanya d’estiu.

Com està la Ràpita després de la pandèmia? Ara que ja podríem dir que s’acaben les restriccions?
Estem obrint nos i recuperant aquest retorn a la normalitat, sense perdre de vista que el virus segueix. Poder tornar a allò que fèiem abans, tornar a donar oportunitats a l’economia, de lleure.. en definitiva tornar a recuperar el temps perdut.

Com es presenta la campanya turística? Les platges són importants i un al·licient turístic
La campanya turística en principi l’esperem positiva, és veritat que la pandèmia ha canviat una mica la manera de consumir el temps de lleure. Ens trobem amb la casuística de què la gent busca destins pròxims, i aquí a l’Ebre és un destí que la gent ha descobert després de la pandèmia. L’eslogan que utilitzàvem a la pandèmia era “viatja lluny sense sortir de casa”. Al delta, a la Ràpita pots trobar coses sense anar a l’altre punta del món. Bona gastronomia, gent amable amb el tracte al visitant, espais naturals.. som reserva de la biosfera per la Unesco. Això marca un segell i aspecte de qualitat social, ambiental i cultural. La gent de fora ho ha descobert això ara.

Quan parla de rebre més gent, només se’n referència als turistes que venen ara de cara l’estiu o després de la pandèmia s’ha empadronat més gent?
Sí que hi ha hagut fluctuació del padró, no et sabria dir si ha sigut a conseqüència d’això. La pandèmia va forçar tot el tema del teletreball i això ha fet que la gent hagi buscat aquesta alternativa a la ciutat. Som un poble que tenim totes les prestacions.

Parlant de platges, com va la limitació per entrar a la platja del Trabucador?
L’estiu del 2021 vam fer una prova pilot, vam considerar adequada fer-la de manera codecidida entre l’ajuntament, parc natural, Costes de la Generalitat i Costes de l’Estado. Ens trobem que el trabucador és l’espai més visitat del Delta de l’Ebre i a la vegada és l’espai mediambiental mes fràgil. Alguna cosa s’havia de fer per poder organitzar les visites, és per això que es va fer la prova l’estiu passat. Els motius eren respectar la flora i la fauna, i que el visitant tingues una bona experiència visitant-lo. Aquest estiu hem implementat la mateixa regulació. La limitació és amb els cotxes que han d’aparcar a les zones limitades, i de nit està tancat.

La piscina tinc entès que va tancar al maig per a fer una ampliació i encara no està oberta, quina previsió tenen? Imagino que crea malestar al poble, com van les obres?
Vam tancar al maig i les obres es van endarrerir. La situació globalitzada que s’està patint en retrasos de mà d’obra i augment de preus. Tot això ha fet endarrerir-ho tot. Des de mitjans de juny està el projecte arrencat i ara va al ritme que li pertoca. És una remodelació integral perquè tenia més de 25 anys. L’obra serà per fer-la més sostenible i que a l’hivern sigui més agradable perquè abans feia molt de fred. Tema malestar al poble sí que crea malestar, però ara era el millor moment per fer-lo, ja que ara la gent pot anar a la platja en lloc de la piscina, cosa que a l’hivern no.

Parlant d’obres, tenen alguna obra més en projecte per a la millora del poble, ara de cara l’estiu?
Ara estem executant les obres del centre d’economia blava de les Terres de l’Ebre que s’estan construint aquí, és una remodelació de l’edifici de les duanes, és un projecte estratègic. És un equipament coordinat amb l’estratègia marítima de Catalunya, coordinat amb els objectius de desenvolupament de l’agenda 20/30. Ens ha d’ajudar a anar transformant el que és l’economia del nostre municipi, en especial tot el que és l’economia blava, marítima, des de la pesca, la nàutica.. volem ser un referent.

Això si surt bé potenciarà molt l’economia de la zona
Clar, aquesta és la finalitat. Ara estem en la fase 1, la remodelació de l’edifici, quan tinguem disponibles aquestes dependències passarem al següent. Tot el que fa referència a l’economia blava sostenible és una línia estratègica, no només del govern de la Ràpita sinó també a nivell europeu.

S’ha fet una renovació de la xarxa de pluvials, imagino que necessàries a causa del fet que és una zona de pluges considerables.
Aquí hem tirat endavant dos projectes recentment, la millora i ampliació de la xarxa de pluvials al carrer Constància, perquè és un dels punts més complicat. Hem renovat i ampliat aquesta xarxa. Paral·lelament també hem treballat en la urbanització, que hi havia unes cases molt antigues i ho hem renovat tot. A part estem millorant en renovar la via pública, per tal d’eliminar barreres arquitectòniques i millorar l’espai per la ciutadania.

Un altre punt a destacar, és que dins del poble no hi ha zona blava, imagino que ja han arribat a un consens després del ple que van tenir el mes passat
De fet no hi ha zona blava perquè no hi ha consens polític. A la passada legislatura va haver una proposta d’un partit de l’oposició, es va aprovar per unanimitat del ple. El govern Municipal en aquesta legislatura va posar fil a l’agulla per implementar el servei, i prèviament aprovar el que és el marc jurídic per fer aquest servei, i no vam tenir recolzament per cap dels partits polítics, que sí que havien recolzat la implementació del servei de la zona blava. El que no farem serà posar aquest servei sense consens polític, bàsicament perquè a la Ràpita ja va haver-hi aquest servei sense consens polític i no va fructificar. Hi ha gent que el veu necessari i d’altres no.

Parlant ara de temes més festius, primeres festes després de la pandèmia sense restriccions i amb el format original, imagino que moltes ganes.
Són unes festes com cada any, però molt esperades. Faig una crida a la responsabilitat que el virus no l’hem de perdre de vista. S’ha fet una programació molt extensa, més de 100 actes per a tots els públics repartits per tot el poble.

Quin seria el plat fort de les festes?
Poder gaudir amb un acte entranyable com és l’homenatge a la vellesa, és un acte tradicional i de justícia que la societat homenatgem a la gent gran. Altres actes esperats podrien ser les carrosses, les nits de ball, les tardes de bous. Tenim espais nous com són la xaladora i la bombonera que permetran que la gent tingui el seu punt de trobada.

La Ràpita acostuma a rebre més visitants durant aquestes dates?
Si perquè ja durant l’estiu la població es veu incrementada per les segones residencies. I la setmana de festes sempre puja, són dies de màxima afluència. Tothom és benvingut sempre que es respecti tot el nostre territori.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Troben els cadàvers d’un matrimoni ferits per trets

Notícia següent

Jordi Sendra, candidat de Junts per Catalunya a Tarragona

Notícies relacionades