Jordi Torre: “S’han deixat perdre coses a cost zero per diferències dins del govern”

Parlem amb Jordi Torre, cap de l’oposició a l’Espluga de Francolí per Junts per L’Espluga. Del 2011 al 2019 va ser regidor de govern de l’Ajuntament de l’Espluga, al 2019 va fer el pas a presentar-se com a alcaldable i va perdre les eleccions. Ara al 2023 es tornarà a presentar per a portar al seu poble al lloc on es mereix.

Porta un mandat presentant-se com alcaldable, ara està amb Junts per l’Espluga, cares noves, independents i vostè és l’únic dels anteriors regidors, com definiria aquesta llista de cara les noves eleccions?
Encara estem treballant, de les anteriors vam incorporar cares noves, encara en volem incorporar de noves de cara a les del 2023. Com més puguem sumar millor, ampliar el grup i de cara al setembre acabar de remodelar-lo.

Vuit anys son els que porta a l’equip de govern i tres a l’oposició, han succeït a 16 anys de governació de David Rovira, CIU, quins punts creu que pot millorar?
En el moment que ens trobem ara, la fórmula que les eleccions es van imposar al nostre municipi era el canvi. La gent va votar un canvi que no ha arribat, es venia de 16 anys del mateix govern. La gent va veure que jo estava a la llista i volien aquesta millora i aquest canvi, però en aquests 3 anys el canvi no era el que la gent havia pensat. Nosaltres volem fer coses noves, sense renunciar aquest llegat de 16 anys, que creiem que han sigut els més productius pel poble. Des del nostre punt de vista ha estat un canvi de recessió, no és el que el poble es mereix.

Han renovat les propostes que havien plantejat al 2019 o encara són les mateixes?
Si, hem renovat i encara ho volem fer més. Enfocàvem projectes amb propostes ja iniciades als anteriors governs. Entenem que aquests 3 anys han quedat coses paralitzades, aturades o altres que eren idees que van quedar a l’aire. Al nostre programa haurem de tornar a incorporar idees, coses que creiem que són coses que no es poden aparcar al calaix pel fet de no ser una idea del que hi ha ara governant.

Quina motivació té vostè a nivell personal després d’haver perdut les anteriors?
Evidentment, sabia que podia passar els resultats anteriors, hi ha un desgast de 16 anys, a la política les coses són cícliques. La gent pot creure que canviant d’equip es pot donar impuls, i en aquell moment la gent no va voler la nostra candidatura. Però l’endemà mateix vam tornar a començar, vam sumar-nos al canvi i la gent confiava en mi. En aquests tres anys estem recollint el que ens fa arribar la ciutadania que no agrada, i també nosaltres comuniquem coses que han de saber. Són coses que no han agradat al govern, ens han criticat que estem fent joc brut i no és així. El nostre paper a l’oposició és fiscalitzar l’acció de govern, explicar les coses que passen al poble i en cap cas volem enganyar ni donar llargues a la ciutadana ni amagar el cap com a vegades s’està fent.

Vostè creu que els que van votar a l’actual govern estan descontents amb la situació i creuen que no s’està fent suficient per al poble?
Hi ha de tot, hi ha gent que està contenta, però jo em trobo a gent pel carrer que es queixa, que em diuen que continuï presentant-me jo que volen un canvi. Altres em diuen que els van votar, que volien un canvi i aquest canvi no l’han vist. I el que estan veient és que els que han votat estan amagant-se i això no han de fer-ho, han de donar la cara per la ciutadania que ha confiat en ells.

Tema de l’habitatge, és un dels objectius de junts, quines propostes ofereixen al poble si surten escollits?
Nosaltres estem a una comarca molt rural, la Conca de Barberà, que tendeix a un despoblament que no ens agrada. El que hem de fer és treballar perquè no es produeixi i es pugui revertir. A nivell de comarca hem d’intentar sumar totes les sinergies que es presenten. Ara a Montblanc portaran un nou centre logístic amb més de 500 llocs de treball, aquí ens hem de beneficiar entre tots. Si a això sumem l’esperada A-27 també ens pot beneficiar, perquè connectarà Tarragona amb l’Espluga i perquè no la gent busqui fugir de la ciutat i venir al poble. L’actual govern sí que va presentar un pla de l’habitatge, però no veiem que els fets s’hagin materialitzat. Estan bé les propostes, però en aquests tres anys s’han quedat enlaire. Es fan estudis que després queden amb això, també en referència als locals del poble, hi ha moltíssims tancats i això fa pena veure-ho així.

Les instal·lacions esportives era un punt a renovar, el pavelló, la piscina, com van aquests projectes?
El pavelló ja està finalitzat, en aquest cas, en el que sí que vam coincidir tots els partits era en renovar la piscina. El 23 de juny i a correcuita no se sabria si es podria obrir, i s’ha fet. Nosaltres no ho hauríem fet així, ho hauríem fet de manera integral i sense presses. Ho han anat fet per trams, i això comporta que quan renovis l’últim tram potser el primer ja està envellit. Han volgut englobar tants projectes alhora que han agafat els pressupostos més baixos i econòmics, això fa que els materials i els acabats no són els més òptims.

Altres punts d’oci pel poble era el Teatre, amb la pandèmia es va parar molt, ha millorat la programació que s’ofereix?
Ara estem en fase de represa de l’activitat cultural, nosaltres canvis significatius tampoc hem vist. S’han fet activitats que ja funcionaven i alguna nova, però no s’ha presentat una oferta ferma com es podria haver fet. Es va presentar un programa de renovació al Teatre que era una obra faraònica, i es va presentar una subvenció molt elevada que no va arribar mai.

Cal Cabesa es va comprar en l’actual mandat, ja han executat totes les obres que volien fer? Ho han centralitzat tot?
Al contrari, allí hauria d’haver-hi tot centralitzat perquè l’espai ho permet, és molt gran per acollir l’ajuntament, la casa de la Cultura… i altres instal·lacions. Nosaltres havíem dit al seu moment que és una obra amb una inversió molt elevada, i que per això nosaltres havíem donat el pas de demanar a la Diputació de Tarragona un projecte segmentat. El que ens hem trobat es que en aquell edifici no s’ha fet res, està aturat i descentralitzat encara més. A part crec que som l’únic ajuntament de Catalunya que obre de 9 a 1, molt limitat, és un despropòsit.

Es van reduir les places d’aparcament, que es proposa per part de l’oposició?
Nosaltres sempre hem defensat amb el govern que el nombre de places és limitat, per això es va instaurar la zona blava. De comú acord amb la Unió de Botiguers vam veure que el principal problema que la gent es trobava era que la gent no trobava on aparcar, per això es va posar la zona blava amb un preu simbòlic. Com totes les zones blaves no va tenir l’acceptació de la ciutadania. També ens vam plantejar tornar a estudiar un millor sistema, encara la tenim vigent aquesta proposta, però ara l’actual govern la vol suprimir, cosa que afecta la ciutadania. Ara el que han fet és on hi havia zona blanca ara l’han pintat de groc, cosa que encareix perquè es necessiten més operaris per a portar-ho a terme. I la ciutadania ja no sap on aparcar, és una gimcana.

La ruta templera ja esta donant els fruits que es preveien? Després de la inversió que es va fer no estan acudint els visitants que s’esperaven?
En lloc d’apostar per a aconseguir els visitants que necessitem el contrari, està a uns nivells irrisoris. Es van organitzar cursos per a instruir gent i fer viatges i de sobte va desaparèixer. Ara només s’ofereix una visita el diumenge amb un índex de visitants molt baix. No s’està donant a conèixer i creiem que és una llàstima després de la inversió i la feina de la gent que molts de manera altruista ho van fer. I tot perquè és una proposta que no va dur a terme l’actual govern i s’ha deixat perdre.

Quines coses creu que no s’estan fent bé per part de l’ajuntament i el seu partit podria millorar?
El que hem d’intentar liderar de cara a les properes municipals és donar a l’Espluga aquest impuls que s’ha perdut. Hem d’oferir i reimpulsar el poble, situar-la com a mínim a com es trobava abans del 2019. S’han deixat perdre coses a cost 0 per part de l’Ajuntament per diferències dins del govern, a veure si aquestes coses les podrem revertir si ens posem nosaltres. S’ha de tornar a posar-la com estava abans d’aquest govern i que la cosa no vagi a més.

Si no hi hagués hagut la pandèmia pel mig la cosa no estaria tan malament?
Això no es sap, perquè ha estat malament a nivell global. Però ara el que sí que sabem és que ja portem un any més o menys després de la pandèmia que la cosa no està per tirar coets. No sabem si amb un any més la cosa hagués estat a millor o pitjor.