Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

Jordi Molinera i Alba Muntadas, candidats de l’EINA-ERC a l’alcaldia d’Altafulla : “Amb l’actual govern la participació ciutadana va desaparèixer”

Jordi Molinera i Alba Muntadas, candidats de l’EINA-ERC a l’alcaldia d’Altafulla

Queden poc menys de tres mesos perquè acabi l’actual mandat. Quina valoració fan d’aquests quatre anys?

Fins al 2016 l’EINA vam estar al govern, demostrant la nostra capacitat de gestió al capdavant d’àrees importants des d’Urbanisme fins i Acció Social, passant per Cultura o Polítiques de Gènere, entre moltes d’altres. La participació ciutadana en totes aquestes àrees mentre estàvem al govern era clau, i quan vam passar a l’oposició va desaparèixer.

Durant aquests darrers 3 anys a l’oposició hem mantingut una activitat constant de control i presentant propostes en positiu, a un nivell com mai hi havia hagut a la nostra vila. També hem obligat al govern, format per Alternativa i els exconvergents, a ser transparent i participatiu.

Ha estat un govern que ha governat amb l’EINA, amb el PDeCAT i en minoria. A què es deuen tants canvis?

En política local has de tenir la capacitat de diàleg i saber arribar a acords amb les altres formacions, sense voler imposar les teves idees. Alonso amb l’EINA tenia un soci treballador però incòmode per ell, ja que nosaltres no acceptàvem que se’ns imposés, sense diàleg, els seus projectes.

A tall d’exemple, el projecte de la Via Augusta es va incorporar al pressupost municipal sense consultar-ho amb nosaltres, que teníem la regidoria d’Hisenda. Així és difícil mantenir un govern estable, com s’ha demostrat en aquest mandat on hi ha hagut 3 pactes de govern en 4 anys.

Creuen que aquesta inestabilitat acaba perjudicant el municipi?

Doncs sí, ja que una de les principals conseqüències de les maneres de governar d’AA ha estat que els principals projectes del mandat no s’han debatut amb els partits del Ple i la ciutadania. La Biblioteca es va traslladar a l’estació de tren malgrat 700 signatures demanant un procés participatiu, la remodelació del Casal La Violeta no ha passat per cap Consell Sectorial de Cultura… Alonso hauria de saber que la democràcia no és només governar, també és escoltar les opinions que potser no t’agraden. I quan no escoltes es genera inestabilitat.

Per aquestes eleccions l’EINA ha escollit presentar dos coalcaldables. Quin objectiu té?

El concepte de coalcaldia té dos objectius principals: presentar un lideratge d’equip, trencant amb la idea d’alcalde presidencialista, i tenir una alcaldia amb perspectiva de gènere. L’EINA sempre hem treballat en equip, de fet nosaltres 2 som coordinadors del partit, i estem molt acostumats a prendre decisions tenint en compte l’opinió de l’altre i la resta de membres de l’equip.

Volem traslladar aquesta manera de treballar al govern municipal, ja que aquests darrers anys ens hem adonat amb regidors del govern (d’AA o PDeCAT) que si no tenien la benedicció de l’Alcalde, no actuaven. Un alcalde o alcaldessa ha de tenir confiança en els seus regidors, i a la inversa.

Confien a poder guanyar les eleccions i acabar amb el mandat de Fèlix Alonso?

Des de l’oposició no només no hem perdut el contacte amb les entitats i la ciutadania, sinó que hem vehiculat moltes de les propostes. Aquesta relació ens ha permès copsar que al poble hi ha ganes d’un canvi de tarannà al govern, de manera més participativa i que no posi tants pals a les rodes a qui, de manera desinteressada, fa que Altafulla estigui ben viva.

Això implica enviar l’actual equip de govern a l’oposició, establint un equip republicà al capdavant de l’Ajuntament. A les darreres eleccions municipals ja vam ser la formació que més va créixer, i ara estem convençuts que l’EINA serem la primera força del poble gràcies a l’equip humà i el projecte polític i d’idees que tenim per Altafulla.

En cas d’aconseguir-ho, com funcionaria una coalcaldia?

A la legislació catalana el concepte de lideratges compartits a hores d’ara no apareix, però si és possible la delegació de competències en diversos càrrecs de nova creació. Hi haurà un Ple que triarà un alcalde, però aquest acte es convertirà en un simple formulisme, ja que immediatament es crearà el càrrec de coalcalde i coalcaldessa.

A partir d’aquí la clau de la coalcaldia serà la seva pròpia visualització, un tàndem que tindrà les mateixes responsabilitats a l’hora de govern, conjuntament amb tot l’equip, i que en cap cas suposarà una despesa extra a les retribucions. En tenir un alcalde i una alcaldessa, Altafulla tindrà el doble de persones de dedicació a les tasques de lideratge de l’alcaldia pel mateix preu.

Existeix encara la possibilitat d’arribar a fer una llista conjunta de les formacions independentistes?

Volem reivindicar la feina feta a l’oposició aquests darrers 3 anys, i això és incoherent amb fer una llista conjunta amb regidors de l’actual govern i que formen part de la llista de Junts. La remodelació de la Via Augusta, el canvi d’ubicació de la Biblioteca Municipal, o la instal·lació de cadires fixes al Casal La Violeta ha estat possible pel suport d’aquesta gent que a hores d’ara encara forma govern amb Alternativa. De fet, l’espai que ara representa Junts, els darrers 3 anys ha tingut més coincidències amb Alonso que amb l’EINA.

Tot i això, nosaltres estem disposats a acordar punts programàtics en l’àmbit nacional. Som els que els vam fer possible el referèndum l’1 d’octubre a Altafulla, i sempre estarem disposats a arribar acords amb aquells que vulguin fer república. Però aquestes són unes eleccions municipals, i crèiem que el nostre projecte per Altafulla, d’esquerres i republicà, està lluny del que pugui tenir una formació que ve d’una Convergència lligada a Alonso.

Quin serà el pilar bàsic del programa electoral l’EINA?

Volem centrar el nostre programa electoral en 3 eixos: la participació ciutadana, les polítiques socials i la transparència. Molts d’aquests punts els hem anat treballant durant aquests anys a l’oposició. Propostes com la creació d’una Regidoria de Treball o facilitar l’accés a l’habitatge són projectes que estan a l’ADN de l’EINA. Actualment estem acabant de definir el nostre programa, i durant la campanya electoral l’anirem desvetllant.

Per acabar, amb qui estaríeu disposats a pactar?

Sempre que hem parlat d’acords ho hem fet amb el nostre programa electoral damunt la taula. També donem molta importància a les maneres de governar, amb diàleg i arribant a grans consensos pel poble, a la republicana que en diem nosaltres. Durant tot el mandat hem tingut diàleg, més enllà de les diferències polítiques, amb la majoria de partits polítics del poble. Alonso ens ha demostrat que ell és incompatible amb aquest tarannà, per tant se’ns fa difícil veure un acord de govern amb ell. Estem segurs que amb l’EINA al capdavant del govern d’Altafulla veurem grans acords entre els partits del ple, i sobretot tenint en compte la veu i el vot de la ciutadania.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El CAP Onze de Setembre comença a oferir el servei de rehabilitació amb hidroteràpia

Notícia següent

La comissió Diputació/URV renova els seus membres de la universitat

Notícies relacionades