Fran Morancho: “La inversió d’Iljin ens farà diversificar la nostra economia i generar oportunitats”

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

Entrevistem a Fran Morancho, alcalde de Mont-roig del Camp en la seva segona legislatura, però primer cop de govern paritari. Ens explica com està el poble després de la crisi i com estan preparant la rebuda d’un gran projecte d’una empresa sud-coreana que arribarà al municipi. Això i més coses ens ho explica en aquesta entrevista a la Ciutat.

Acabant aquesta segona legislatura, quin balanç faria?
Corrents, intentant acabar coses que haurien d’estar acabades, treballant a l’Ajuntament i amb la campanya que ja comença… Una miqueta sense parar, però bé, forma part de la feina.

Com va anar la proposta de pressupostos participatius de fa unes setmanes?
Sí, vam començar el procés de pressupostos ja des d’octubre. Ara estem en la fase de què els tècnics han de valorar quines propostes entren i quines no. I crec que ara al març ja es publicaran i ja es podran votar les que han passat. Dotem un total de 300000 euros. És el primer cop que fèiem pressupostos participatius i estem contents de com ha anat per la implicació de la gent.

Satisfets per les actuacions previstes al municipi en el marc dels pressupostos de la Generalitat?
Si, en un principi sobretot de la negociació dels pressupostos de la Generalitat el que ha sortit i que s’ha posat damunt la taula tot i que no té competència al municipi ni a la Generalitat és la construcció d’una subestació al municipi de Mont-roig. Això donarà servei a la comarca, i a part també necessitats de la futura empresa sud-coreana i a altres futures empreses que vinguin. També donarà servei a tota la província de Tarragona, per tant, molt contents.

Què significa per a Mont-roig un projecte com aquest?
Per una part molt content, però per l’altra no entenc com pot ser tan complicat que una empresa que vol fer una inversió tan important com aquesta que generi tants llocs de treball, hagi d’anar amb un pacte de pressupostos en una subestació.

600M de l’empresa sud-coreana de l’empresa Iljin, que significa això per al poble?
Sí, hi ha una previsió de 500 llocs de treball en els pròxims 4 anys. Per al nostre municipi això és molt important, ens ajuda a crear noves oportunitats. Nosaltres principalment som sector serveis i turisme i aquesta inversió ens farà diversificar la nostra economia i generar oportunitats. És una inversió que va més enllà del propi municipi.

Quan arribarà al municipi?
Ja està per aquí, estem en procés de tots els tràmits administratius. Ells tenen com a objectiu començar a operar el juny del 2025. Aquesta és la data en la qual estem treballant, encara queden coses. Portem més d’un any amb negociacions i converses contínues perquè això sigui una realitat tan aviat com es pugui. És una inversió molt important, que venen d’un país diferent del nostre amb un producte determinat. Això dificulta que volem anar més de pressa del que voldríem.

Rebran 42 M dels fons Next Generation per a completar grans projectes, com es gestiona això?
De moment és aquest import, però és possible que en un futur s’incrementi. Fa unes setmanes hem presentat juntament amb 9 municipis més la sol·licitud per tal d’optar a 10M d’euros per un tema de subministrament i cicle complert de l’aigua. Dins d’aquests 42 M el primer projecte és el del passeig marítim de les Cales al nucli de Miami. El segon projecte és la reconversió de l’N-340 amb un import d’uns 12M d’euros. Després Seat Volkswagen juntament amb l’empresa sud-coreana amb 18M. Aquestes serien les 3 xifres més importants que tindrem dintres del nostre municipi.

Reconversió de l’N-340 i una nova passarel·la, això comportarà una gran transformació per al poble, quina data tenen de finalització?
Hi ha una passarel·la que connectaran tota la part nord del nucli de Miami, passarà per damunt del corredor del Mediterrani i de l’autovia, que ara el pas és molt dificultós.

Obres del passeig de les cales, en què consisteix aquest projecte?
El nucli de Miami Platja té un passeig que va vorejant totes les cales que tenim i aquest projecte consisteix a convertir en zona de vianants i urbanitzar tot aquest espai juntament amb uns quants carrers. On ara passaran vehicles ja no passaran. S’urbanitzarà tot amb zones enjardinades i petits parcs.

Es va reunir amb la ministra Teresa Ribera on li va demanar solucions per aturar el retrocés i protegir la primera línia de costa, com va anar aquesta reunió?
Sí, nosaltres des del temporal Glòria hem patit molta regressió a la costa. Hem perdut platja completament. Llavors li vam traslladar aquesta preocupació a la ministra i també a la regidora de costes, dient que s’han de fer algunes actuacions per a minimitzar el màxim possible aquestes actuacions. Som un municipi que té més de 10 km de costa, la nostra activitat principal és el turisme de sol i platja. Si li traiem això, no funciona.

La via del tren ja esta fora del municipi oi?
Era un objectiu de feia molts anys, i esperem que sigui una realitat els propers mesos. Amb aquest aspecte Adif s’ho està prenent amb massa calma, perquè ja fa 3 mesos que van deixar de passar els trens. Hi ha una declaració d’impacte ambiental que diu que aquestes vies han de desaparèixer. Ara han començat els processos per a començar a desmantellar, però encara no ho sabem. El nostre objectiu és convertir aquest espai en una via verda.

A part d’aquests projectes, té algun més que li hagi quedat pendent de dur a terme?
Per desgràcia n’hi ha uns quants que per culpa de la pandèmia i la guerra no hem pogut tirar endavant. El poliesportiu lleuger al nucli de Mont-roig per exemple, que ja estava licitat i s’ha quedat desert. Tenim també una de les fases de l’avinguda Barcelona que voldríem haver començat amb la tercera fase, però amb l’augment de preus ens ha fet no poder licitar el projecte. També al nucli de Mont-roig estava l’espai sociocultural, que també es va disparar el preu i vam decidir deixar-ho. Ens ha condicionat molt durant aquest mandat en temes d’inversions, ens hem hagut d’adaptar a la realitat.

De cara les eleccions de maig, té intenció de tornar-se a presentar?
Sí, em torno a presentar. Vaig ser escollit fa unes setmanes per l’assemblea del PSC i amb moltes ganes.