Ramon Ferré acaba el seu segon mandat com a alcalde de Calafell. Fem un breu repàs d’aquests darrers 4 anys marcats per la pandèmia on el PSC ha governat en solitari amb el suport extern d’En Comú Podem i de la regidora no adscrita, Maite González.
Per a les eleccions municipals del 28 de maig porten un programa ambiciós per continuar treballant pels veïns i veïnes de Calafell. A més, presenten una candidatura que suma el màxim possible per evitar el risc que candidatures que concorren a les eleccions municipals tinguin opcions de governar.
-La pandèmia ha marcat aquest mandat. Com vau gestionar la pandèmia al municipi?
Vam ser el primer Ajuntament de Catalunya que va parlar amb els treballadors i els vam enviar a casa. Ens vam posar a treballar per ajudar a tothom que ho necessitava. Vam ser el municipi que va destinar més diners a ajuts a empreses, gairebé de tota la província, segurament excepte Tarragona i Reus. Un municipi com Calafell va posar 750.000 € per no deixar a ningú enrere. El més important en aquell moment era salvar vides. Vam actuar com millor vam poder.
-Tot i que la pandèmia ha estat present, heu pogut desenvolupar tot allò que us vau plantejar per Calafell? Han quedat projectes pendents?
Alguns recursos econòmics que anaven destinats a executar projectes que portàvem al programa electoral en les passades eleccions van haver de destinar-se en ajudes durant la pandèmia.
-El comerç va ser un dels motors econòmics del municipi més afectats per la Covid-19.
La pandèmia va aturar una bona part del motor econòmic que tenim al municipi: el comerç. Jo recordo que comerciants que el mes de gener del 2020 em deien que havien facturat un 10% més que el mes de gener del 2019, i això volia dir que Calafell estava en una clara progressió ascendent i que l’economia estava notant moltíssim el salt que havíem fet de qualitat al municipi. El que hem sabut fer al municipi és reactivar-ho de nou un cop ha passat la pandèmia. Ara, veus la zona comercial de Calafell platja que pràcticament tots els locals estan ocupats i els que estan buits ja estan emparaulats per obrir un nou negoci i això és possible gràcies a totes aquelles accions que hem fet des de l’ajuntament per estar al costat del comerç. Tot i això, els negocis encara ho estan acabant de pair. N’hi ha molts que van haver de demanar crèdits i ara els estan retornant.
– El turisme és un dels altres motors econòmics del municipi. Heu recuperat el turisme que teníeu abans de la pandèmia?
Crec que aquest estiu estarem per damunt, fins i tot, que el turisme que ens visitava abans de la pandèmia. A l’estiu passat vam fer gairebé un 80-90% del que era abans de la pandemia.
Des de Turisme Calafell participem diverses fires per donar a conèixer el municipi. Hem estat a París, a FITUR, a NAVARTUR i a Andorra.
-Heu posat en marxa diverses campanyes durant l’any per desestacionalitzar el turisme. Podem afirmar que Calafell és un municipi viu tot l’any?
Calafell tot l’any abans era un eslògan i ara és una realitat. Cada cap de setmana intentem fer alguna cosa per atraure públic i que vingui gent a visitar-nos. Una de les apostes més fortes ha estat fa uns dies que vam celebrar el Calafell Family Weekend i que ha estat un èxit de públic, la platja plena de gent i pràcticament no es veia ni la sorra.
-Durant el mandat heu municipalitzat diversos serveis que afecten directament a la ciutadania com és el cas de l’aigua i de la brossa. Quin impacte té això i que suposa per Calafell?
Aquest mandat teníem un repte. Hem optat per municipalitzar serveis a través de l’empresa municipal CEMSSA i aquesta actualment gestiona el servei de neteja viària, el servei de brossa, el servei d’aigua i clavegueram, jardineria i ara estem a punt d’agafar la gestió de platges.
Hem ampliat moltíssim els serveis municipals. De fet, l’empresa CEMSSA, l’any 2015 tenia quatre treballadors i ara en té 260. A més, teníem un pressupost l’any 2015 de 400.000 euros i ara en tenim un de més de 22 milions d’euros. Això demostra el creixement i l’aposta que hem fet per la municipalització de serveis a Calafell.
En l’actualitat, l’empresa municipal CEMSSA ofereix fins a 22 serveis a Calafell des de la llar d’infants, la regulació de la zona blava, la gestió del mercat municipal, el projecte Calafell concilia, l’escola d’adults, entre altres serveis que he mencionat abans.
Amb el creixement de l’empresa municipal, estem intentant que els treballadors que necessitem que siguin del municipi al màxim possible amb l’objectiu de generar ocupació. Per tant, podem dir que gràcies a la municipalització de serveis han millorat les dades d’aturats i aturades al municipi. En definitiva, amb els mateixos diners que s’estaven destinant abans, ara s’ha contractat més gent i els serveis han millorat.
-Els Fons Next Generation van deixar a Calafell gairebé 600.000 euros per al projecte del Vilamar Centre. En què consisteix aquest projecte?
És l’espai comercial per excel·lència de Calafell amb més de 400 establiments. Amb aquest projecte unificarem retolacions, podrem realitzar campanyes promocionals, reclams a les entrades i un sistema d’aparcament amb informació a temps real a les entrades del municipi per saber quines places d’aparcament hi ha disponibles en cada espai. Amb l’objectiu de millorar el trànsit a la zona de la platja i que la gent no hagi de perdre temps buscant aparcament. El projecte també permetrà renovar les marquesines de l’autobús urbà amb plaques solars i amb rellotges per saber quan passarà el següent autobús.
Tot això va acompanyat d’un pla d’urbanització dels carrers i començarem des del Carrer Sant Pere fins a la Carrerada d’en Ralet. A més, el pas soterrat del Carrer Sant Pere on ara trobem escales s’instal·larà una escala mecànica per tal de millorar l’accessibilitat.
Als carrers Mallorca, Carme i Montserrat eliminarem la pedra i hi posarem asfalt, ja que actualment està força malament, a causa dels camions i vehicles de gran tonatge que hi passen.
-Parlem de Cafell Poble i de les urbanitzacions.
Al poble hem fet moltíssim, l’any 2015 quan vam entrar ens vam trobar un Pla de Barris de l’any 2010 que només s’havia executat un 30% i havíem d’esgotar els diners fins al 100%. Per tant, hem executat un 70% del Pla de Barris en 6 anys i això ha suposat una inversió molt forta on s’han arreglat carrers, places i s’ha fet una biblioteca. També hem ajudat a molta gent a rehabilitar les seves cases i les seves façanes. Tot i això, hi ha coses que no ens hem sortit com la dinamització comercial perquè amb un Pla de Barris no és suficient, però som optimistes perquè hem fet moltes altres coses que no estaven dins del Pla de Barris com la il·luminació del Castell de la Santa Creu, que és l’espai més visitat del municipi. També estem apostant per l’escola de música que en aquest mandat la volíem tenir feta, però ens hem encallat amb la licitació del projecte amb baralles entre arquitectes per poder licitar-la, però estic segur que en els pròxims 4 anys aquesta escola de música serà una realitat.
Pel que fa a les urbanitzacions, en aquests anys hem aconseguit obrir de nou l’escola bressol de Calafell Park que s’havia tancat per manca d’alumnes i ara està gairebé plena. A Valldemar, per exemple, estem construint un centre cívic que serà un punt de trobada per a veïns i veïnes de la urbanització. A Mas Mel hem licitat un parc de 22.000 metres quadrats. També hem posat en marxa un pla de voreres a totes les urbanitzacions del municipi.
A més, hem ampliat el transport urbà del municipi entre les urbanitzacions, Segur de Calafell i Calafell.
-Una de les accions per apropar-se a la ciutadania del municipi és el sofà de l’alcalde
El sofà de l’alcalde és molt útil perquè ha sigut molt proper a la ciutadania, he conegut tots els problemes que té de primera mà els veïns i veïnes del municipi. La majoria de coses les hem pogut resoldre amb certa rapidesa. Altres que demanen no es poden fer, també els hi diem i ells ho entenen. Pràcticament s’ha convertit amb el segell d’identitat meu com a alcalde. Em diuen l’alcalde del sofà.
Jo crec que cada alcalde té el seu mètode, té la seva personalitat i trobar un element com aquest que et marca i que s’amolla molt bé la meva personalitat d’estar al carrer parlar amb la gent i intentar resoldre.
Per tant, és molt positiu aquest element tot i que implica un esforç personal important perquè cada 15 dies surts al carrer. Has de conèixer tots els carres del municipi, has de conèixer els barris, has de saber del carrer que t’estan parlant, saber si hi ha contenidors, si hi ha arbres, però amb l’experiència que tinc i els anys que porto de regidor d’urbanisme prèviament em conec molt bé el municipi. Crec que trobarem pocs alcaldes que se sàpiguen tots els noms del carrer del municipi, en quin barri estan situats. En definitiva, que tingui tant de coneixement del municipi com jo. Per tant, aquest sofà si algú el pot fer soc jo.
-Heu apostat per la participació ciutadana impulsant uns pressupostos participatius amb un pressupost de 500.000€. La ciutadania hi participa? han sortit projectes interessants?
La participació ciutadana és una de les apostes que hem fet nosaltres des del govern. La legislatura passada vam fer un reglament que vam consensuar amb tots els grups. Vam posar en marxa una inversió important que és pràcticament equiparable a ciutats com Vilanova que és més gran que Calafell. 500.000 euros són molts diners. Els ajuntaments del voltant hi destinen molt menys.
Aquestes propostes triguen un parell d’anys a fer-se realitat, la primera edició vam tenir poques propostes, però el següent vam tenir una mica més i la següent quan ja s’ha vist que s’acotaven les propostes, la gent ha anat participant molt més. Cada vegada ha anat creixent la participació i se n’ha fet més popular fins al punt que estem condicionats amb les actuacions que compleixin els paràmetres de l’agenda 2030 i que vagin amb la línia dels objectius de desenvolupament sostenible de la UE. Són uns pressupostos participatius exemplars, bastant moderns i innovadors. De fet, han tingut molt bona acollida. Estem molt satisfets de com està funcionant i evidentment que li donarem continuïtat.
– ‘’Aquí s’hi viu bé’’ és el lema de la darrera campanya que heu llançat al municipi per convidar els nous residents a empadronar-se.
Molta gent que viu a Calafell no fa el pas empadronar-se al municipi tot i viure-hi més de 6 mesos l’any. Precisament amb l’empadronament, augmentarien els recursos que rebem de l’Estat i que actualment se’n van als municipis d’origen.
Tenim una població empadronada de 30.000 habitants i una població real vivint a Calafell de 45.000. Per tant, n’hi ha 15.000 que no estan empadronats. Si fessin el pas, suposaria un ingrés de 3 milions d’euros per l’ajuntament la qual cosa permetria augmentar serveis i millorar els que tenim.
-Com es la llista del Ramon Ferre pel 28M?? Els primers llocs de la llista son persones que repeteixen però hi ha cares noves que han decidit sumar-se al projecte.
He intentat fer un equip transversal incorporant gent d’altres sensibilitats polítiques. Aquest cop he volgut fer una candidatura que sumés al màxim possible i que agafes el màxim ventall possible de gent, que poguéssim tenir el màxim de vots possible perquè si no hi ha el risc que candidatures que concorren a les eleccions tinguin opcions de governar. Sortim a guanyar per poder continuar el nostre projecte. Portem un programa molt ambiciós perquè volem continuar treballant per Calafell.
-Amb 9 regidors en situem molt a prop de la majoria absoluta. Suposo que li agradaria no dependre de cap partit i poder governar sol i amb tranquil·litat.
El 2019 ens vam quedar a 20 vots d’aconseguir 10 regidors i això ens fa ser optimistes perquè hem fet molt bona gestió, hem fet gestionat una pandèmia. Jo crec que la gent està contenta i també s’adona de la situació dels altres partits que es presenten. La veritat és que t’ho diuen la gent del carrer. No hi ha alternativa a qui votar, però és que a més a més heu fet moltes coses per Calafell. Espero que això es reflecteixi a les urnes i que ens donin aquesta majoria per poder governar sols.
El 2019 vau arribar a un acord amb En Comú Podem i la regidora del PP. La relació ha estat bona?
Sí, al final els pactes no es fan amb les sigles sinó amb les persones i quan veus que un alcalde és capaç de pactar amb En Comú Podem i el PP que són partits antagònics, t’adones que l’important són les persones que hi ha al davant. Tant com la persona que hi ha al capdavant d’un partit com de l’altre són persones que s’hi pot parlar, que pots arribar acords fàcilment, que entenen el municipi i que entenen la gestió de l’ajuntament. Tots volem que Calafell avanci i que Calafell millori i amb això ens hem posat d’acord.
Tot i això, estic molt preocupat perquè les persones que veig no m’agraden. Veig les llistes de les properes eleccions i les persones que hi formen part són conegudes per nosaltres i que ja fa temps que es mouen pel municipi i que sabem que es mouen per interessos personals. Per això, demano que ens donin prou força per poder govern en solitari perquè si hem de pactar amb gent així serà molt difícil. No vull que els interessos personals entrin a la gestió municipal de l’Ajuntament de Calafell. Nosaltres estem aquí per fer el millor pel poble i no per fer el millor per cadascú.
Hem de demanar al ciutadà que faci un esforç per damunt de les sigles i que votin a les persones, que votin la gestió que s’ha fet aquests darrers 8 anys i veure que hem fet allò que havíem promès. Tenim la garantia de la feina feta i això ens dona molta credibilitat.
Parles de persones i partits amb qui no podries pactar, ens podries dir a quins partits et refereixes?
Em refereixo a Esquerra Republicana que ha fet una llista penosa. A mi no m’agrada parlar dels altres, no ho he fet mai, però aquesta vegada ho haig de fer.
Perquè haig d’advertir a la gent del risc de deixar l’ajuntament i la gestió municipal en segons quines mans. La veritat és que no m’agradaria gens encara que jo no fos candidat a l’alcaldia.
Ni ERC, ni el PP, ni altres partits que es presenten a les eleccions que són nous com Valents o l’ARA Calafell té persones que no haurien d’estar en la gestió municipal.
-Quin missatge traslladaria als veïns i veïnes de Calafell?
Aquesta legislatura s’han fet moltes coses. Que la gent valori la feina feta. Al final les eleccions municipals no es voten les sigles d’un partit sinó que es voten les persones. Per tant, que escullin la millor persona possible per poder gestionar el municipi de Calafell.