Entrevista a Toni Nieto

"40 anys de trajectòria professional en el món de la comunicació"

Imatge de Toni Nieto. Cedida

Com varen ser els teus inicis al món de la comunicació?

Quan tenia setze anys, 1979, em vaig presentar a Ràdio Penedès EAJ 35. En aquells moments s’emetia Ràdio Esport  conduït per Joan Enric Vidal, a qui vaig fer partícip de la meva voluntat de ser locutor esportiu. Va ser molt fàcil, l’endemà ja hi estava col·laborant.

Quan vas començar, quina era la teva major aspiració professional?

Des de molt petit explicava als mestres i companys de classe de l’Escola Cossetània, la meva il·lusió per narrar partits de futbol de primera divisió per la ràdio. Per sort, vaig poder acomplir el meu somni durant una llarguíssima temporada de la meva vida.

T’avalen quaranta anys de trajectòria professional, com veus el món de la comunicació d’avui en dia?

Han passat moltes coses. L’exemple més clar és com avui es pot realitzar una connexió en directe arreu del món des d’un telèfon mòbil.  Val a dir que les xarxes socials han capgirat la professió.

A tothom qui et coneix se li fa difícil ubicar-te fora del panorama esportiu o fins i tot fora del FC Barcelona o del RCD Espanyol. Per què aquesta predilecció pel periodisme esportiu?

La veritat és que he passat grans moments a tots dos clubs i al Nàstic, dels quals m’he endut vertaderes amistats. Com ja he dit és per la d’hores que passava parlant de futbol amb el meu avi Diego, els meus amics Josep Maria Borrell, Josep Guasch, Pere Barberà, o bé parlant de ciclisme amb el meu pare. Malauradament, ara ja és impossible conversar amb cap d’ells, però els recordo amb molt d’afecte.

Són molts els mitjans de comunicació en què has treballat en l’àmbit estatal. Quins períodes guardes amb especial record?

Tots. Em costaria molt haver de triar-ne un en concret, però si m’he de quedar amb una etapa que m’han enriquit professionalment i personalment, és la dels disset anys que vaig passar a Onda Rambla i amb Luís del Olmo. Va ser una època immillorable, vaig comptar amb el suport total de qui també és un gran referent en l’ofici i que a més a més va ser uns dels meus primers directors, Gerard Oliver.

També recordo amb emoció la dècada dels vuitanta amb l’hoquei patins per tota Espanya des d’ Antena 3 Radio, o la dècada dels noranta amb les narracions a Radio Estadio d’ Onda Cero, amb en Xus Carrillo i el Javier de Haro. També el programa Foc a l’Olla a la Cucanya amb la Montse Lago.

Des de 2013 i gràcies a Francesc Robert, Director d’Onda Cero Catalunya, afronto amb especial il·lusió aquest retorn a Onda Cero Vilanova.

La teva tasca comunicativa va més enllà de la premsa?

Sí. Sóc membre fundador del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya, pioner a Espanya. Va ser una aventura on em vaig endinsar acompanyat d’un centenar de col·legues. També sóc membre fundador de l’Asociación Española de Informadores de Prensa, Radio, Televisión e Internet, institució presidida per Constantino Mediavilla i que em va guardonar fa set anys amb el Micròfon de Plata. A hores d’ara, i després d’una greu operació de cordes vocals, vaig haver de reorientar la meva professió cap a les relacions públiques, la  comunicació empresarial i la producció publicitària al capdavant de TN COMUNICACIÓ.

Si haguessis de fer un recull dels moments més memorables dels 40 anys de professió, quins en destacaries?

Les festes de societat de Luís del Olmo. Tant podies estar jugant a golf amb Maria Teresa Campos, dinant amb Mariano Rajoy, Jordi Pujol, Rubalcaba, el vilanoví Joan Castells o participant d’ una tertúlia amb Albert Rivera, l’estilista Josep Pons o en Leslie dels Sírex.  Eren unes festes úniques, podies trobar-te amb la Pantoja, J.M. Serrat, Bisbal, la Baronessa Thyssen o Messi al mateix temps.

Vilanoví de naixement, a hores d’ara què creus que és el que necessita Vilanova i la Geltrú?

Sóc vilanoví, carnavaler i un apassionat de la nostra vila, però considero que Vilanova necessita una reorientació de ciutat. Cal que acabem d’explotar el magnífic potencial que tenim. A hores d’ara i des de ja fa anys, Vilanova i la comarca pateixen greus problemes com la manca d’inversions per part de les administracions, la falta de més serveis hospitalaris, els peatges…

En aquests quaranta anys treballant en l’àmbit de la comunicació, creus que ja ho has fet tot o tens algun projecte pendent? Què és el que t’ha donat la ràdio?

Efectivament, he fet de tot.  Però sobresurt la meva passió per la ràdio. La ràdio m’ho ha donat tot, fins i tot, gràcies a ella vaig conèixer a la meva dona. Pel que fa al futur i a projectes pendents… no em veig jubilat.

 

Jordi Nieto