Quina és la situació actual del Poble Sahrauí? 

El Poble Sahrauí viu dividit, uns al Sàhara Occidental, als territoris ocupats pel Marroc, els altres als campaments de refugiats sahrauís a Tindouf (Algèria). Els sahrauís que viuen als territoris ocupats pel Marroc, a l’oest del mur de la vergonya, ho fan en una situació de setge i repressió continua.
Un mur de la vergonya de més de 2.700 km i envoltat de milions de mines antipersona els separa dels campaments de refugiats que estan al sud-oest d’Algèria, a la regió de Tindouf i porten el nom de les ciutats del Sàhara Occidental: El Aaiún, Auserd, Semara i Dajla. Al mig del desert, en condicions extremes, resistint des de fa més de 43 anys. La població viu en haimes, o petites habitacions d’adob, sense aigua corrent i depèn de l’ajuda internacional per subsistir.

Per què aquesta situació? On comença el conflicte?

A principis dels anys 70, seguint l’onada de descolonització a la resta del continent, els sahrauís comencen a aixecar-se enfront de l’ocupació espanyola. El 1974, Espanya promet als sahrauís un referèndum d’autodeterminació. Però, Espanya va trair els sahrauís i el Marroc va iniciar l’ocupació.

El 14 de novembre de 1975, el Marroc i Mauritània signen amb el rei Joan Carles un acord que mai seria publicat al Butlletí Oficial de l’Estat. Espanya es compromet a retirar-se del Sàhara Occidental i aquest territori seria dividit entre el Marroc i Mauritània.
Posteriorment, van tenir lloc bombardejos marroquins i fugida dels sahrauís als camps de refugiats. Les forces aèries marroquines van bombardejar els pobles sahrauís, utilitzant en algunes ocasions napalm i fòsfor blanc. Desenes de milers de sahrauís fugen cap a Algèria, on es construeixen camps de refugiats al mig del desert. Avui, els sahrauís segueixen allà.Comença la Guerra entre el Marroc i el Front Polisario que s’estenen durant 16 anys.

Després d’aquest llarg període de lluites, arriba el Pla de pau de l’ONU. Marroc i el Front Polisario signen el 1991 l’alto al foc sota auspicis de l’ONU que estipula la creació d’un cens per celebrar un referèndum, en el qual, els sahrauís puguin triar entre la integració al Marroc o la independència. Malauradament, el referèndum mai es porta a terme i mentre el poble sahrauí continua vivint entre l’ocupació i l’exili.

Com són els teus inicis en aquesta lluita? Per què decideixes endinsar-t’hi?

L’any 2000 vaig decidir recollir un infant i a través d’ell i de la seva família vaig poder conèixer de primera mà la situació del poble sahrauí. La seva lluita justa va fer-me posar al seu costat en la lluita per la llibertat.

Què és Vacances en Pau?

Vacances en Pau, és un programa organitzat i coordinat pel Ministeri de Joventut de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), la Delegació del Front Polisari a Catalunya i les entitats solidàries amb el Poble Sahrauí a Catalunya.
És un símbol de solidaritat amb els nens i nenes refugiats sahrauís i un clam per la pau, contra la injustícia i la violació dels drets humans que pateix aquest poble en el seu Sàhara Occidental ocupat il·legalment pel Marroc.

És un estiu diferent i inoblidable per a molts nens i nenes sahrauís. Diferent i inoblidable també per a totes les famílies catalanes d’acollida. Diferent i inoblidable per a les ciutats catalanes que veuen jugar i córrer per les seves places i carrers, els somriures sahrauís.
Vacances en Pau, fa possible que infants sahrauís puguin sortejar les altes temperatures que hi ha als campaments de refugiats sahrauís durant els mesos d’estiu. Vacances en Pau, consisteix en el desplaçament de menors refugiats sahrauís entre 10 i 12 anys a Catalunya, durant els mesos de juliol i agost.

Es tracta, per tant, d’oferir-los aquestes nenes i nens nascuts enmig d’un clima de no pau, una possibilitat de veure i gaudir de moltes coses que allà d’on venen, només coneixen en els llibres escolars i poden conviure amb nens i nenes de Catalunya coneixent una realitat diferent de la dels campaments de refugiats, on el Poble Sahrauí viu exiliat des de l’any 1975.

El projecte d’acolliment temporal “Vacances en Pau” continua sent avui imprescindible, entre altres coses, per donar a conèixer la situació en què fa més de 43 anys viu el Poble Sahrauí, recordar la responsabilitat de l’estat espanyol en el drama que viu el Poble Sahrauí des que va ser abandonat, però també perquè durant dos mesos els infants sahrauís poden gaudir d’un estiu diferent al qual tenen en els camps de refugiats. Un estiu amb una família catalana que els ofereix una estància agradable, que els permet conèixer nous costums, noves llengües però també una alimentació equilibrada i assistència mèdica. Vacances en Pau, va més lluny que cap altre programa o projecte de cooperació, teixint relacions i vincles gairebé familiars entre persones de diferents cultures, religions, races, costums, idiosincràsies, formes de veure la vida i de caràcter.

Quins són els objectius de Vacances en Pau?

Els objectius de Vacances en Pau, són de sobres coneguts. Els més importants:
Treure als nens de la pitjor època de l’any al desert
Permetre que convisquin amb una família d’una altra cultura i transmetre’s recíprocament els costums de cada una.
Relacionar-se amb altres nens i establir vincles d’amistat amb ells.
Veure i conèixer una altra part del planeta totalment diferent i que desconeixen.
Practicar el segon idioma dels Sahrauís heretat de la metròpoli
Rebre una atenció sanitària en condicions
Accedir a una alimentació equilibrada
Crear lligams entre famílies i establir llaços i vincles perpetus
Gaudir d’un estiu diferent
Denunciar la situació en què viuen els nens, les seves famílies i el poble Sahrauí.

Qui pot acollir aquests infants que vénen a passar l’estiu?

Persones amb ganes i voluntat de contribuir amb entusiasme, solidaritat, temps i compromís amb el projecte tant acollint un infant sahraui, un somriure sahraui com amb la causa justa del Poble Sahraui.

Per contactar amb vosaltres, què s’ha de fer?
Poden contactar amb nosaltres: vacancesenpau@catalunyasahara.cat
o bé, per telèfon al 609 146 539