Andreu Martín, alcaldable pel PSC a l’Ajuntament de Reus: “Reus necessita un govern capaç de fer front a tots els problemes que té la ciutat”

Avatar photo

Es presenta per primera vegada com a cap de llista. Com ho afronta?

Amb molta il·lusió i moltes ganes de poder estar al capdavant. Estar al carrer i rebre a la gent, escoltant propostes, opinions i els seus interessos és molt satisfactori.

Per què ara?

Senzillament perquè fins ara hi havia altres lideratges. Durant el temps que he estat de portaveu del grup municipal he obtingut certa visibilitat i, probablement, en aquest moment la meva era la millor proposta que aquesta agrupació podia fer. Personalment penso que quan tens aquestes circumstàncies has d’assumir la responsabilitat del diagnòstic de la realitat que tenim, i per això en aquest moment m’hi he decidit.

En què s’han basat per confeccionar la llista?, quins perfils la formen?

Nosaltres teníem clar que el que era fonamental era que la llista complís diverses funcions. La primera era que els primers llocs els ocupessin persones que ja coneguessin la política municipal, i per aquest motiu els primers set llocs estan ocupats per persones que estan preparades per governar. En segon lloc, el fet de confeccionar una llista és l’oportunitat perfecta de fer una candidatura que ens permeti obrir-nos a la ciutadania, és el moment perfecte en el qual aquelles persones que se’ns adrecen per expressar la seva opinió s’uneixin i defensin el mateix però des de dintre.

També ens hem basat a incorporar a molta gent jove, perquè defensem que hi ha d’haver una visió a mitjà-llarg termini de renovació del que han de ser els primers llocs en una responsabilitat com aquesta. Gent que ens vol donar suport i que en aquest moment té un lideratge, sigui individual o col·lectiu, i que estigui disposada a aportar el seu coneixement i suport a la candidatura també és benvinguda. Hem volgut defugir d’agafar a tots els presidents d’associacions de veïns, ens sembla una bogeria anar darrere d’ells perquè creiem que hem de respectar els papers de les entitats. D’altra banda no ens hem volgut oblidar d’aquelles persones o militants que han donat servei al partit, i ho continuen fent. Aquest bagatge divers ens permet afrontar una possible oferta cap a la ciutat amb les millors condicions possibles, més rica i més transversal, amb possibilitat d’actuar immediatament però també amb una visió de futur.

Amb aquestes característiques creu que és suficientment forta com per poder governar la ciutat?

Claríssimament sí. Si nosaltres guanyéssim per majoria absoluta estaríem ben tranquils de poder governar bé la ciutat. No és la perspectiva i per tant és una llista de persones que saben dialogar i tenen anys de bagatge en entitats i associacions i que saben com s’ha d’arribar a acords entre visions diferents. Estic molt content amb la candidatura, l’oferta és bona i adequada pel moment en el qual vivim, on la conjuntura no és gens fàcil.

Quins són els pilars bàsics del programa electoral del seu partit?

Les persones, hem de treballar amb i per elles, són el focus de tot. Evidentment tenim un programa marc i volem fer un esforç per treballar millor a la ciutat, volem una ciutat on es pugui gaudir millor i on es pugui avançar més, que sigui prospera, amb el futur que la gent desitja. L’habitatge és un altre dels elements clau, un repte fonamental, on l’actual govern no ha fet res, ni tan sols han planificat l’increment que hagi de venir. El problema és que partim de zero en moltes coses, de zero feina feta vull dir. L’àmbit del treball és un altre aspecte molt important, és cert que no tenim la recepta màgica per generar treball i en això hi ha una discussió molt amplia en sectors socials, on es veu que aquest àmbit cada cop serà més difícil. Per tant, hem de buscar iniciatives i aprofitar-les al màxim, fer tants esforços que sembli que fem màgia. Hem de generar les millors opcions perquè aquestes oportunitats de treball es desenvolupin.

Les persones grans són un altre dels pilars bàsics del nostre partit. Aquest sector cada vegada és més ampli i necessitem una actuació integral, un habitatge amb la capacitat de donar atenció i uns serveis sanitaris que puguin donar-los sempre resposta. Pel que fa a les dones és preocupant que alguns partits les utilitzin com a eina partidista, i més encara la discriminació que pateixen dins el món laboral, on per fer la mateixa feina que un home cobren menys. El sector de la joventut l’hem de cuidar. Hem perdut 4.500 joves en la demarcació de Tarragona. Tenim la millor generació de joves i no tenen un futur aquí. Per això crearem fórmules per trobar respostes a cadascun dels problemes reals que tenim.

També volem una cultura inclusiva, un element transformador i cohesionador de la ciutadania. En l’àmbit de l’educació no podem permetre que les escoles públiques paguin l’esforç d’ajust sense incloure la disminució de la ràtio a les aules. Com és possible que un govern no defensi que això no pot ser? És inassumible. I pel que fa a l’Hospital, nosaltres estem en absolut desacord amb el que ha fet el govern, som els únics que defensem que des de Reus podem governar-lo millor. Creiem que s’hauria de fer l’auditoria completa que vam demanar de l’Hospital, fins ara només s’ha fet una auditoria parcial.

I les línies vermelles?

Cap, nosaltres volem poder parlar amb grups municipals que ens respectin, tal com fem nosaltres. Un grup municipal que no ens respecti, no és que li posem la línia vermella, sinó que serà impossible el fet de dialogar amb ell. Més aviat són els altres els que ens posen darrere d’una línia vermella, ens exclouen. Aquesta ciutat en el proper mandat no necessita línies vermelles, necessita un govern capaç de fer front a tots els problemes que té la ciutat, i això és molt fàcil si tens un govern que vol treballar pels ciutadans i la ciutat. Creiem que la ciutat no demana que els grups polítics vagin amb línies vermelles, no es pot parlar amb un grup municipal que reclama reducció de drets i llibertats per les persones. Volem igualtat, solidaritat i justícia social.

L’any 2015 el PSC va passar de 8 a 4 consellers. Van ser els pitjors resultats electorals del socialisme a Reus.

Nosaltres vam fer front al que havia volgut la ciutadania. També van disminuir els grups municipals que formaven part del govern en aquell moment, per tant vam entendre que la gent volia un canvi, que hi hagués un nou govern, i vam intentar gestionar un govern alternatiu. Però l’altre grup municipal que tenia més força s’havia de posar al capdavant i no hi va haver manera que ho fessin. No van tindre el valor per tirar endavant aquella iniciativa. Tenim ganes i il·lusió per liderar un nou govern que representi el millor possible a una sèrie de grups municipals que tenen en primer lloc intentar millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans i tinguin més oportunitats.

A nivell general, què creu que passarà en aquests comicis, tenint en compte la diversitat de forces polítiques que hi ha avui en dia?

Que s’haurà de parlar molt i tenint molt clars els valors de cadascú. Hi haurà molta fragmentació i s’haurà de fer un esforç de diàleg i de voluntat de suma. Tenim molt clar que hi ha d’haver un pla estratègic, això facilitaria molt que en un govern de coalició no estiguéssim constantment amb ocurrències. Hem de fomentar la creació d’un pla estratègic a deu anys vista com a mínim.

Què pot oferir-li el seu partit al municipi que no li ofereixin els altres?

Màgia no l’oferim. No tenim cap vareta ni màquines de fer diners. Podem oferir el que hem fet. Hem intentat fer propostes vinculades a aquests grans temes preocupants que comentàvem abans i que requereixen una atenció de la ciutat i del seu govern. Parlàvem d’habitatge, nosaltres vam ser els que vam fer la proposta inicial d’una àmplia moció d’habitatge per tal que comencessin a tractar sobre el tema dels pisos buits i els desnonaments. Coneixem la ciutat i les eines per tal d’ intentar, dins un marc complex, tenir les millors oportunitats perquè hi hagi progrés, transformació, capacitat i voluntat d’arribar a grans acords. Ho podem oferir perquè ho hem practicat i creiem que és així.

Arribat el moment, amb quins partits estaríeu disposats a pactar? I amb quins no?

La meva primera opció és clarament amb partits d’esquerre, que tinguin una visió de transformació de la ciutat en benefici de la ciutadania. Per exemple, tenim el Tecnoparc, un espai que en aquest temps s’ha deixat per a posar supermercats. I encara que no ho sembli és el més gran esforç urbanístic que ha tingut la ciutat en els darrers anys i l’actual govern no ho ha sabut aprofitar. Aquest àmbit s’ha de promoure. Volem un govern que cregui que els elements que disposem, en l’àmbit de la cultura, de l’habitatge, etc, siguin prioritaris. També creiem que s’ha acabat un cicle, que ha d’haver-hi un relleu, un canvi evident. I això només és possible si la ciutadania es mobilitza. Desitgem que no hi hagi certs partits polítics, alguns fins i tot, que s’estan presentant ara, diuen que són de centre esquerre. Jo he estat compartint amb certs regidors un llenguatge que no té res a veure amb el centre esquerre, ni de lluny. Això no és rigorós, és un engany. Per tant, grups municipals que no anteposin a la ciutadania abans dels seus projectes, externs a aquests objectius, i que no estiguin centrats en Reus, no els volem.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tarragona gaudirà de Sant Jordi amb 202 parades al carrer

Notícia següent

Marc Arza: “La ciutadania no entendria que no apliquéssim tecnologia a la gestió urbana”

Notícies relacionades