Lleida es prepara per viure l’esdeveniment més esperat del mes d’abril i, per alguns, de l’any. La Sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Lleida ha acollit avui la presentació del programa i el cartell oficial del Sant Jordi 2025 a Lleida, que es viurà durant tota la setmana del 22 al 27 d’abril amb més d’una quinzena d’activitats culturals que inclouen contes, poesia, teatre, dansa, música i que posa el focus en la figura de la poeta Rosa Fabregat.
La regidora de Cultura i Promoció de Ciutat, Pilar Bosch, ha estat l’encarregada de presentar avui la programació oficial, acompanyada de la cap de secció de publicacions de la regidoria, Rosa Mesalles, amb un programa que es desenvoluparà en diferents espais de la ciutat, entre ells l’avinguda Francesc Macià, la Rambla de Ferran, el Museu Morera o fins i tot els Camps Elisis amb el festival gastronòmic de Lleida, RUMM (del 23 al 27 d’abril).
Precisament, la regidora de cultura s’ha referit a la primera intenció de la Paeria de Lleida de traslladar el Sant Jordi als Camps Elisis i que finalment no va fructificar.

“La primera idea era traslladar el Sant Jordi als Camps Elisis perquè teníem la Rambla Ferran aixecada. Hem vist parlant amb l’empresa de l’obra que podem retirar la tanca i guanyàvem espai, i al final el model és el mateix d’altres anys”, ha explicat Bosch. A més, ha recordat que “aquest és un model que ha resultat molt profitós perquè la gent s’ha acostumat a baixar a la Rambla i viure el Sant Jordi a la Rambla”.
D’aquesta manera, la Rambla de Ferran tornarà a ser l’epicentre de la diada de Sant Jordi a Lleida de les 9 del matí fins les 21 hores del vespre. Allà i a la Plaça Sant Joan s’hi ubicaran les parades de les entitats culturals i socials, les associacions benèfiques, els centres educatius i els partits polítics, mentre que les parades de roses i llibres estaran a l’Avinguda Francesc Macià. És una fórmula d’èxit des que va néixer el 2021, un any després que la pandèmia es carregués la diada del 2020.
Pel que fa al nombre de parades, de moment s’han presentat 133 sol·licituds. Les peticions per ocupació de via pública el dia de Sant Jordi es poden fer fins al pròxim dimecres, 9 d’abril, a les 15 hores en aquest enllaç.
El cartell, creat per una alumna lleidatana de l’Escola Leandre Cristòfol amb poemes de Rosa Fabregat

El cartell d’enguany ha estat creat per la Savana Sky Mee, alumna lleidatana de l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol (EAM), de pares d’origen anglès, en una aposta que s’ha fet pel talent jove que es forma a la ciutat. Tal com ha explicat Pilar Bosch, la imatge juga gràficament amb fragments d’alguns dels poemes de Rosa Fabregat.
La imatge reflecteix, a més, els elements singulars i específics de la celebració cultural de la diada de Sant Jordi, amb 4 roses que representen les 4 barres de la bandera catalana i un fons que imita un pergamí, en honor als llibres. Gràficament, s’ha treballat amb el foc, fent la silueta cremada de les roses, com a simbolisme del baf del drac de la llegenda.
Programació cultural, del 22 al 27 d’abril
Tret de sortida de la diada de Sant Jordi al Teatre Municipal de l’Escorxador, dimarts 22 d’abril
La setmana literària començarà amb un acte produït per la Regidoria de Cultura que pren com a focus d’interès el gènere literari del conte per a adults, un gènere que han conreat escriptors i escriptores de la literatura catalana amb noms mítics com Mercè Rodoreda, Montserrat Roig i Pere Calders. La lectura dramatitzada DE L’AMOR I DE l’HUMOR: 9 contes i un poema, anirà a càrrec de dos actors i dues actrius (Enric Majó, Dafnis Balduz i les lleidatanes Núria Casado i Marta Rosell) i es farà el 22 d’abril (19 h) al Teatre de l’Escorxador.
L’acció literària fa referència a l’amor, un dels protagonistes de la Diada de Sant Jordi, i a l’humor, bàsicament contingut en contes de Pere Calders, un mestre de la ironia. L’acte també inclou un poema de Blanca Llum Vidal sobre el desamor, poema seleccionat del poemari Tan bonica i tirana, obra guanyadora del Premi de poesia Carles Riba 2024. L’activitat és gratuïta i comptarà amb música en directe de la mà de l’arpista lleidatana Berta Puigdemasa.
Dimecres 23 d’abril, Diada de Sant Jordi amb escenaris d’activitat al final de la Rambla Ferran i la cruïlla amb carrer Democràcia
El 23 d’abril, diada de Sant Jordi, els llibres i les roses compartiran espai amb la música de joves talents emergents de Lleida. A partir de les 17 h, al final de la Rambla Ferran, cruïlla amb el carrer Democràcia, es podrà escoltar Paula Milara i el grup Angelo, seleccionats per participar en el projecte BUC-LAB 2025, impulsat pel servei dels Bucs d’Assaig El Mercat de l’Ajuntament de Lleida. Després, es farà la tradicional ballada de sardanes, a càrrec de la Cobla Tàrrega.
A l’oferta cultural s’hi sumarà una Jornada de portes obertes al MORERA, Museu d’Art Modern i Contemporani, amb un horari especial (de 10 a 14 h i de 16 a 20 h). A més, s’hi podrà adquirir la nova Guia del Museu i altres publicacions, amb un 10% de descompte.
Durant la setmana, les activitats es viuran en diferents espais de la ciutat. Algunes propostes són l’espectacle de dansa i música Emmascarament, a partir de l’obra de Víctor Català, a la Biblioteca Pública de Lleida; Bookcrossing, al Centre d ‘Art La Panera; un concert de la Sonsoni, signatura de llibres, taller de punts de llibre i un taller/demostració de ball de bastons a càrrec de la Colla Bastonera del Pla de l’Aigua, a la plaça de Sant Joan; contacontes i préstecs de llibres a la plaça dels Ferroviaris, organitzat per la Biblioteca Municipal de Pardinyes; i un recital de poemes i fragments de prosa al Molí de Sant Anastasi. Completen la setmana cultural la presentació del nou disc de Judith Neddermann i dansa amb Tantas flores, al Teatre Municipal de l’Escorxador; i Romeu i Julieta i 5a Simfonia de Beethoven, a l’Auditori Municipal Enric Granados, amb la Jove Orquestra de Ponent. També es podrà gaudir de l’exposició Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti (1895-1963), a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida. La programació es clourà amb una ruta literària dedicada a Rosa Fabregat.
Paral·lelament, del 23 al 27 d’abril als Camps Elisis (zona glorieta) se celebrarà el RUMM, El festival gastronòmic de Lleida.
Homenatge a Rosa Fabregat amb una ruta literària i patrimonial
Mesalles ha explicat que diumenge, 27 d’abril, a partir de les 10.30 h, es farà la “Ruta literària i patrimonial També em sento cigonya/teixint amb branques/nius de paraules”. L’activitat havia de cloure el Festival de Poesia, però es va haver de reprogramar per la pluja.
Es tracta d’un passeig amb nou parades en diversos indrets de la ciutat de Lleida reflectits en alguns poemes de la poeta, amb el guiatge a càrrec de Laia Terés i Rosa Mesalles. Durant el recorregut, prop d’una vintena de poetes i escriptors lleidatans posaran veu a alguns dels poemes de Fabregat.
La ruta començarà a les 10.30 h a l’Oficina Turisme de Lleida (c/ Major, 31) i cal inscripció prèvia a la mateixa oficina, al telèfon 973 700 319, per correu electrònic a [email protected] o en línia, a la pàgina web de Turisme de Lleida.
Aquest no serà l’únic homenatge que el Sant Jordi 2025 a Lleida retrà a l’autora cerverina-lleidatana que ens va deixar el proppassat 30 de desembre de 2024. A la parada institucional de Paeria, instal·lada a l’avinguda Francesc Macià, es regalarà un punt de llibre dedicat al record de Rosa Fabregat. També s’obsequiarà amb el volum n. 21 de la col·lecció Escata de Drac, que enguany conté relats dels autors i autores Francesc Baena, Alexandra Cuadrat, Annabel Encontra, Montse Milan i Joan Roure i la contracoberta del qual recull un poema de Fabregat.
En l’acte de presentació també hi han assistit Mertxe París, del Gremi de Llibreters de Catalunya; Àngels Marzo, de Pagès Editors; Laura Moreno, de la FECOM, que representa les floristeries, a més de l’autora del cartell d’aquest any, Savana Sky Mee, i Ona Badia, responsable de disseny de l’àrea de Comunicació de la Paeria.

Tota la programació de Sant Jordi es pot consultar a la pàgina web de la Paeria.