El programa Apropa Cultura ha facilitat que 552 persones de la ciutat poguessin gaudir durant el 2024 d’espectacles que s’han ofert a equipaments municipals. L’Ajuntament de Lleida fa anys que participa en aquesta iniciativa, amb obres teatrals i concrets que s’ofereixen a l’Auditori Municipal Enric Granados, el Teatre de la Llotja i el Teatre Municipal de l’Escorxador. Cada equipament fa les seves propostes, amb uns preus que sempre són assequibles (tres i deu euros). Amb això, es pretén obrir les portes de la cultura a tothom, ja que la iniciativa afavoreix l’assistència de persones en situació de vulnerabilitat.
Diversos col·lectius van sol·licitar la tarifa apropa i van compartir experiències culturals en aquests tres equipaments municipals. La participació es pot fer a través de centres i entitats socials o també hi ha l’opció de tarifa reduïda, que es pot demanar a títol particular.
La Regidoria de Cultural informa d’aquest programa als canals que té al seu abast, alhora que també es comunica a través dels Serveis d’Intervenció Socioeducativa (SIS) municipals. Els SIS fan ús d’aquest programa cultural i les famílies usuàries del servei han assistit a espectacles que s’ofereixen als diferents equipaments. L’oferta és àmplia i variada i, en funció del SIS i dels grups amb què es treballa, es trien les activitats.
La Paeria col·labora amb l’Apropa Cultura, ja que s’alinea amb el compromís social i cultural de la ciutat perquè tothom pugui gaudir d’espais i d’experiències úniques. En el cas de Lleida, a més de l’Auditori, la Llotja i l’Escorxador, també s’hi sumen programadors privats per tal que aquests col·lectius tinguin accés a les seves programacions.
Apropa Cultura
L’Apropa Cultura és un programa que ofereix un ampli ventall d’espectacles i activitats culturals a persones en risc d’exclusió social o amb discapacitat. La iniciativa es caracteritza perquè les entrades es fixen a un preu social, són fàcils de reservar i es tenen en compte les necessitats diverses de cada grup. Es parteix de la base que l’accés a la cultura és un dret, dignifica la persona i normalitza la seva inclusió plena a la societat.
La iniciativa va néixer l’any 2006 i ha creat xarxa per facilitar l’accés a la programació cultural habitual dels equipaments. Es porta a terme amb la complicitat de programadors culturals públics i privats, institucions i mecenes, així com de les persones ateses per centres i entitats socials.