Lleida tornarà a abordar la candidatura de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial de la Unesco. Així ho va confirmar ahir l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, després que durant el mes de gener es desestimés la inclusió de la Seu Vella en la candidatura sobre els testimonis de la construcció d’Andorra. Segons el Comitè de Pilotatge (COPIL), que es va reunir al Principat, creuen que el conjunt monumental lleidatà no s’adequa al “relat” del projecte i alguns elements patrimonials de la candidatura es troben al Pirineu.
Amb aquesta situació, l’alcalde de Lleida i president del Consorci del Turó, Fèlix Larrosa, afirmava ahir que ja han “girat full” i que l’objectiu ara és ampliar el dossier presentat el 2019 davant el Consell de Patrimoni del Ministeri de Cultura, a Madrid, per tal d’incloure-hi les actuacions estratègiques i de restauració que s’impulsen al voltant del monument. Larrosa va afirmar que assumeix el “lideratge” i la “responsabilitat” perquè la Seu Vella obtingui el reconeixement. “Això va de debò”, va dir.
Aquest dossier ha de ser també la guia que fixarà les inversions i actuacions de manteniment que requereix el turó, els serveis que ha d’oferir i les iniciatives de promoció i sensibilització de la ciutadania, d’acord també amb les altres administracions implicades. Larrosa va explicar ahir que l’actualització d’aquest dossier estarà llesta cap a finals d’aquest any.
Aquest 2025 es posaran en marxa inversions al conjunt del Turó per import d’1,7 milions d’euros va recordar Larrosa, que precissament ahir al matí va visitar l’actuació que s’iniciava al Baluard del Rei.

Es treballa per consolidar les restes de la muralla del segle XVII, tant en el tram on fa temps es va produir una esllavissada com als contigus. L’actuació, que s’ha vist retardada per l’aparició de restes arqueològiques, consisteix en reconstruir el tram esllavissat a partir d’una reinterpretació del sistema constructiu primigeni, segons va explicar l’arquitecte municipal Jaume Terés, responsable de l’obra. Així, es substituirà el rebliment original d’argiles i llims per un fet a base de tàpia de calç ciclopi, per garantir l’estabilitat del terreny sense alterar la configuració original.

A més d’aquesta intervenció al Baluard del Rei, que té una durada d’uns deu mesos, també s’està treballant a la Llengua de Serp, ja es té llest el projecte per acabar d’intervenir al Baluard de Louvigny i s’està desenvolupant la redacció del Pla de Muralles. També està prevista una inversió de 200.000 euros en un pla d’enllumenat monumental, la renovació de les cobertes del claustre i de la Porta del Lleó i el retorn de les campanes al campanar de la Seu.

L’actualització del dossier també tindrà en compte altres millores que s’han anat fent al Turó, com els treballs de naturalització, els nous senders i la possibilitat d’obrir un nou accés des de la zona de l’Auditori. A més, es posarà en valor també l’aposta de la Paeria per la rehabilitació de tot l’entorn del Turó amb el Pla Integral del Centre Històric.
L’equip d’experts –al qual se sumarà Joan Ramon Gonzàlez de l’Associació d’Amics de la Seu Vella– treballarà en la incorporació de tots aquests elements al dossier, abans que es dugui a terme la seva avaluació per part de la comissió corresponent del ministeri de Cultura.