L’Institut d’Estudis Ilerdencs celebrarà la diada de Sant Jordi amb dos concerts, un a càrrec de Les Kol·lontai i l’altre de Rodín, i una instal·lació de marcat caràcter reivindicatiu en què, sota el nom ‘en Ca ta là!’, vol convidar la ciutadania a reflexionar sobre la llengua catalana i esperonar-la a prendre consciència i partit per defensar-la.
Aquesta instal·lació es podrà visitar al Pati de l’IEI des del 22 d’abril, el dia abans de Sant Jordi, i fins al 29. ‘en Ca ta là!’ és una instal·lació efímera que reflexiona sobre la llengua catalana com a eix de cultura i identitat. La proposta juga amb el poder transformador dels llibres i la força de les paraules com a eina de resistència i canvi.
D’aquesta manera, el Pati es transformarà en un espai de reivindicació mitjançant el qual l’IEI s’afegirà a la crida de la iniciativa Sant Jordi per la Llengua en defensa del català com una eina viva i essencial per entendre el món. ‘en Ca ta là!’ convida a prendre consciència que el futur de la llengua no és només una herència, sinó una responsabilitat compartida.
Prèviament a Sant Jordi i a l’estrena d’aquesta instal·lació, se celebraran els dos concerts que també s’emmarquen dins la celebració de la diada a l’IEI, en tots dos casos al Pati. Així, el dimecres 9 d’abril (18.00 hores), serà el torn per a Les Kol·lontai, un grup format per les cantautores Meritxell Gené i Ivette Nadal que presentarà el seu nou treball, ‘Adelerades’, basat en poemes musicats en català de poetesses feministes del segle XX, com ara Maria Mercè Marçal, Estefania Mitre, Anna Dodas o Alda Merini.
Dos dies més tard, el divendres 11 d’abril, a la mateixa hora (18.00 h), Rodín presentarà el seu nou àlbum, ‘Pereu’, una proposta lírica en occità amb ritmes actuals mesclats amb sintetitzadors i bateries analògiques amb autotune i altres efectes vocals. La infantesa d’aquest músic, poeta i artista ha estat marcada pels viatges: el Marroc, Egipte i el Líban. Al Caire va trobar-se de ple amb el hip-hop i va ser a Beirut on, paradoxalment, va descobrir la música occitana. Tot plegat configura unes creacions en les quals barreja l’electrònica més experimental amb gèneres com el rap, el hip-hop o la cúmbia.