Dimarts, 3 de desembre de 2024
És notícia

Hernández aspira que el 2% del pressupost 2025 sigui assignat a la cultura

Avatar photo
La consellera de Cultura proposa més recursos en l’àmbit cultural

La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, ha presentat aquest matí els cinc grans eixos que marcaran les prioritats del Departament de Cultura durant la legislatura. En el marc d’un projecte ambiciós, divers i inclusiu, Hernández Almodóvar ha subratllat la necessitat de situar les persones al centre de les polítiques públiques culturals, amb l’objectiu que tothom pugui accedir i participar plenament de la cultura en condicions d’igualtat.

Un dels anuncis més destacats ha estat el compromís d’assolir el 2% del pressupost de la Generalitat per a la cultura enguany, un pas, no obstant, que dependrà de l’aprovació dels pressupostos generals.

La consellera ha destacat que el primer gran objectiu del Departament és garantir els drets culturals de tothom. Això passa per superar les barreres físiques, econòmiques, generacionals i culturals que dificulten l’accés a les arts i els equipaments culturals. Per avançar en aquest camp, ja s’ha posat en marxa el Programa per la presència de les Arts i la Cultura en l’Educació, que vol apropar la creativitat als infants i joves dins i fora de les aules. També es desplegarà un nou programa dirigit a persones amb rendes baixes per facilitar l’accés als serveis culturals i es crearan figures de mediadors culturals per guiar els usuaris. A més, s’impulsarà un projecte específic per acompanyar les persones grans a espectacles i activitats culturals, assegurant que ningú quedi exclòs de l’experiència artística.

Perquè la cultura arribi a tothom, cal un sistema cultural fort i ben vertebrat. En aquest sentit, es revisarà i ampliarà l’actual Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya, donant lloc al nou Pla d’Equipaments i Serveis Culturals de Catalunya 2025-2035. Aquest document estratègic tindrà com a objectiu garantir l’accés equitatiu als serveis culturals arreu del territori i fomentar una xarxa d’equipaments de proximitat que apropin les activitats culturals al dia a dia de les persones. Així mateix, es destinaran recursos per construir i reformar infraestructures culturals locals i es culminaran projectes emblemàtics com La Foneria i La Casa de les Lletres, que han de ser espais de referència per al sector.

Un altre pilar fonamental de la legislatura és l’impuls a la creació artística. El Departament treballarà per crear una xarxa de residències de creació que potenciï el talent local i afavoreixi l’intercanvi amb artistes internacionals. També es reforçaran les beques per a la creació artística i s’implementaran programes d’impuls a disciplines específiques com la música d’arrel. L’objectiu és garantir que els creadors disposin de les condicions necessàries per desenvolupar el seu talent amb llibertat i plenitud.

El patrimoni cultural català també tindrà un paper central com a eina d’identificació col·lectiva i desenvolupament territorial. El Departament continuarà desplegant el Pla estratègic del patrimoni català 2030 i farà inversions significatives en projectes com l’ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i la segona fase del programa “Els ulls de la historia”, que utilitza la realitat virtual per oferir experiències immersives. Aquestes accions busquen fer del patrimoni un element accessible i enriquidor per al conjunt de la societat.

Finalment, la cultura digital i audiovisual serà clau per situar Catalunya en un món globalitzat. Projectes com Catalunya Media City, que transformarà les Tres Xemeneies del Besòs en un centre de referència en innovació digital i audiovisual, o l’ampliació del Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa, evidencien aquesta aposta estratègica. També es desplegarà el Pla de Cultura Digital 2026 i es reforçarà el suport a la creació audiovisual en català.

Totes aquestes accions s’articularan a través del Pacte Nacional per la Cultura, un acord de país que té com a objectiu garantir els drets culturals de la ciutadania i implementar efectivament la legislació en matèria cultural. Per fer-ho possible, serà imprescindible augmentar el pressupost dedicat a la cultura fins al 2% de la despesa pública, una fita que la consellera considera instrumental per assolir els objectius previstos.

Hernández Almodóvar ha subratllat que la cultura catalana es troba en un moment de gran vitalitat, amb xifres rècord en espectacles d’arts escèniques, música en viu i cinema en català, així com en sectors com l’audiovisual, l’editorial i el videojoc. Malgrat això, ha advertit que aquest èxit només serà complet si es tradueix en una cultura de tothom i per a tothom. Amb una visió inclusiva i transformadora, el Departament de Cultura vol consolidar la cultura com un dret essencial i un motor de cohesió social, benestar i identitat col·lectiva. “Estem en un bon moment cultural. Hem de veure com han impactat pel·lícules com “Casa en Flames” o “El 47””, ha expressat al final de la roda de premsa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Salou impulsa una campanya per garantir un comerç segur durant el Nadal

Notícia següent

Ajornen fins dissabte la recollida de la brossa acumulada a l’Arboç, després de decretar-se l’emergència sanitària

Notícies relacionades