Divendres, 13 de juny de 2025
És notícia

Fernando Corbalán reivindica a l’IEI les connexions entre art i matemàtiques amb l’exposició ‘Martemàtiques’

Avatar photo
La mostra, que es pot veure a l’Espai iX fins al 13 de juliol, s’emmarca en el Congrés Català d’Educació Matemàtica (C2EM), que se celebrarà a Lleida el mes vinent
Martemàtiques IEI
La mostra es pot veure a l’Espai iX fins al 13 de juliol

L’Espai iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull des d’aquest dijous l’exposició ‘Martemàtiques’, una mostra itinerant del matemàtic Fernando Corbalán que es podrà visitar fins al 13 de juliol.

L’exposició explora en les connexions, molts cops desconegudes o poc conegudes, entre art i matemàtiques per despertar la curiositat i reivindicar la bellesa de les formes, la simetria i l’enginy, i s’emmarca dins el Congrés Català d’Educació Matemàtica (C2EM), que se celebrarà a Lleida del 7 al 9 de juliol.

L’exposició té el seu punt de partida en el fet que les matemàtiques, tot i ser una part consubstancial de la cultura, sovint es perceben com una disciplina allunyada, com un àmbit aliè a la cultura general, tancat a les aules i desvinculat de la vida quotidiana. Aquesta exposició vol trencar aquesta barrera i reivindicar la seva presència en l’imaginari cultural compartit, tot fent evident que art i matemàtiques han compartit camins al llarg de la història.

L’exposició ‘Martemàtiques’ –escrit com una integració d’art i matemàtiques– neix, doncs, amb la voluntat de mostrar alguns d’aquests enllaços, amb exemples suggeridors i significatius que volen despertar la curiositat i fomentar una mirada més rica i oberta envers ambdues àrees. La mostra es divideix en diversos àmbits temàtics que mostren com conceptes i estructures matemàtiques han estat font d’inspiració i d’expressió artística: des de la cerca de la bellesa i la proporció àuria fins a les il·lusions òptiques, els objectes impossibles, la simetria, la perspectiva, l’escultura o l’arquitectura.

També hi tenen cabuda noms propis com ara M.C. Escher o Antoni Gaudí, que han sabut fer de les matemàtiques un llenguatge estètic apassionant.

Encara que només es mostren algunes de les connexions possibles, ‘Martemàtiques’ no vol esgotar les possibilitats, sinó obrir camins, despertar inquietuds i convidar a noves descobertes.

L’impulsor de l’exposició, Fernando Corbalán, és matemàtic, doctor en Didàctica de les Matemàtiques, doctor en Filosofia i Lletres i escriptor. A més de dedicar-se a l’ensenyament de les matemàtiques, és responsable de diversos projectes dedicats a estudiar i divulgar aquesta disciplina. És autor de diverses publicacions sobre ciència.

El Congrés Català d’Educació Matemàtica (C2EM) de 2025 se celebrarà a Lleida del 7 al 9 de juliol. Organitzat per la Feemcat, l’esdeveniment té com a objectiu reunir professionals i entusiastes de l’educació matemàtica per compartir coneixements, experiències i noves metodologies en l’ensenyament de les matemàtiques.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
presentació Torrelameu carrer Johan Cruyff

Torrelameu, primer municipi de Lleida que posa el nom de Johan Cruyff a un dels seus carrers

Notícia següent
2n Congrés Català de Repoblament a Sort

La Diputació de Lleida renovarà les subvencions per a municipis de menys de 1.000 habitants

Notícies relacionades