Dimecres, 19 de juny de 2024
És notícia

El Parc Natural Muntanyes de Prades serà una realitat en tres anys

La declaració ha estat una reivindicació històrica al territori que es remunta al 1976

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’ha compromès a crear el Parc Natural Muntanyes de Prades en un termini aproximat de tres anys. L’anunci s’ha fet aquest dissabte en el marc d’una trobada al Monestir de Poblet (Conca de Barberà) amb els representants de les diferents administracions implicades en el projecte, llargament reivindicat al territori.

Tot i que encara es desconeix quina partida pressupostària es destinarà, la consellera Teresa Jordà ha reiterat que “tant important és la declaració del parc com el pla de protecció”. En aquest sentit, la consellera ha assegurat que el futur parc –el quinzè de Catalunya- ha de néixer “sense cap mancança” pel que fa als recursos humans i materials que el facin viable.

En els pròxims tres anys, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural avançarà en la tramitació del futur Parc Natural Muntanyes de Prades. Segons ha detallat la consellera Teresa Jordà, durant l’any vinent es redactarà la memòria preliminar i s’iniciarà el procés de consulta pública prèvia al decret de declaració del parc. Aquest procés s’acabarà de perfilar durant el 2023 i està previst que la fase d’informació pública i l’audiència -que ha de donar pas a l’aprovació definitiva- arribi al 2024. Tot i això, la consellera ha apuntat que es farà el possible per escurçar els terminis en menys de tres anys.

Un primer pas per a una reivindicació històrica

Aquest dissabte al matí, una vintena d’alcaldes i alcaldesses, representants de consells comarcals i diputacions implicades s’han trobat en una reunió al Monestir de Poblet, on se’ls ha comunicat el compromís per part del Govern envers la creació del que serà el quinzè parc natural de Catalunya. Tot i la bona rebuda per part dels consistoris, algunes veus també s’han mostrat preocupades pels terminis inicials proposats pel Departament. L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, ha celebrat el “pas endavant” del projecte, malgrat que es plantegi en tres anys, un període que la batllessa ha considerat que és “molt de temps”, tot i entendre que els processos d’aquest tipus són llargs. Bargas ha confiat que en els pròxims anys es tingui en compte la feina que ja s’ha fet per les diferents administracions, de les quals n’ha destacat el consens adquirit en els últims mesos.

Altres municipis, com ara l’Espluga de Francolí, també han valorat positivament l’anunci de creació del Parc Natural Muntanyes de Prades. L’alcalde d’aquesta localitat, Josep M. Vidal, ha celebrat que la tramitació de declaració del parc s’acompanyi d’un futur pla de participació ciutadana i del finançament necessari. A la vegada, Vidal ha insistit en la importància que el procés compti amb el suport del territori. En el cas de Vimbodí i Poblet, el batlle Joan Canela ha destacat que l’acte d’aquest dissabte representa “la primera pedra” del futur parc natural, que a parer seu, “fa anys que s’hauria hagut de fer”.

De fet, la declaració del Parc Natural Muntanyes de Prades ha estat una reivindicació històrica al territori que es remunta al 1976, quan la comunitat científica del país va demanar-ho per primer cop. Des de llavors, el Parlament ha instat diverses vegades al Govern per fer un pas endavant en aquesta qüestió. Recentment, una vintena de municipis i els quatre consells comarcals de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Priorat i les Garrigues van constituir el fòrum d’administracions locals en què reclamaven la constitució de la zona en un parc natural.

“El parc naixerà amb un pla de gestió i recursos”

D’altra banda, des del Departament d’Acció Climàtica s’ha assegurat que el futur Parc Natural Muntanyes de Prades naixerà amb un pla de gestió i s’hi destinaran tots els recursos “necessaris”. Així ho ha confirmat la consellera Jordà, qui ha aclarit que un parc “sense els recursos que l’acompanyen, no serveix de gaire”. En aquest sentit, Jordà ha reconegut que els parcs naturals del país no han estat ben finançats, una situació que ara es vol esmenar. Així, la consellera ha assenyalat que una part del Fons de Patrimoni Natural es destinarà als parcs catalans. En el cas concret del Parc Natural Muntanyes de Prades, Jordà ha assegurat que “naixerà amb un pla de gestió i recursos”. Tot i això, ara com ara encara es desconeix en quina partida pressupostària es traduirà el seu pla de finançament que segons Jordà, “dependrà de la idiosincràsia del parc”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un camioner dona positiu en gairebé totes les drogues a Barcelona

Notícia següent

Alerta per fort vent a Catalunya i nevades a 800 metres

Notícies relacionades