VÍDEO: Estafen 200.000 euros organitzant més de 25 macrofestes il·legals

En cases de turisme rural d’arreu de Catalunya durant el període de les restriccions sanitàries

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat Central d’Estafes i Mitjans de Pagament de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), amb la col·laboració de mossos de la Unitat Central d’Activitats Rellevants per la Seguretat Ciutadana de l’Àrea Central de la Policia Administrativa, han detingut tres persones, a qui se’ls atribueixen almenys 25 delictes d’estafa i falsificació documental.

Els presumptes autors son integrants d’un grup criminal que es dedicava a la organització de festes il·legals en habitatges de turisme rural, sense el consentiment dels propietaris, sense abonar l’import del lloguer de l’espai, el lloguer de material d’hostaleria ni la compra o contractació de serveis bàsics com càtering o beguda.

D’aquesta manera obtenien de forma íntegra el benefici econòmic dels conjunt d’assistents a la festa de forma directa, derivada de la venda d’entrades així com la venda de les consumicions. La investigació estima en 200.000 euros la quantitat defraudada.

Per portar a terme aquesta metodologia, els presumptes autors contactaven amb els responsables dels habitatges de turisme rural o amb les empreses de serveis, ocultant la seva identitat sota unes dades falses. En alguns casos utilitzaven còpies de documentació d’altres persones o feien servir a una tercera persona com a intermediària (que desconeixia la intenció real dels llogaters).

Un cop iniciaven el contacte, la seva intenció era abonar l’import del lloguer o compra mitjançant una transferència bancària que resultava ser simulada i falsa. Enviaven per e-mail, o missatgeria instantània, un justificant de transferència bancària amb dades falses fent creure al destinatari que per la proximitat al cap de setmana, el pagament no es faria efectiu fins al cap d’uns dies (ja passat el temps de lloguer de la casa).

Tota aquesta seqüència delictiva es desenvolupava en un espai de temps molt reduït, aproximadament 24h, a comptar des de l’inici del contacte amb els responsables d’habitatges o empreses fins que es realitzava la festa.

Tot i que l’aforament dels habitatges que llogaven no excedia els 10 o 15 residents, la quantitat final de persones que assistien a les festes s’estimava entre 300 i 400. Els investigats no donaven la ubicació de la festa fins ben entrada la nit per reduir els riscos d’una eventual actuació policial.

El grup criminal estava perfectament organitzat, ja que tenien molt ben atribuïdes les funcions específiques de cadascun d’ells: lloguer dels espais, convocatòria dels assistents a través de xarxes socials, contractació dels càterings, seguretat i control accés a la finca, equips de so i llum, cambrers, etc.

Els habitatges de turisme rural on es van consumar les festes es troben a les comarques del Maresme, Noguera, Garraf, Pla de l’Estany, Alt Camp, Baix Empordà, Gironès, Bages, Osona, La Selva i el Tarragonès.

Els tres detinguts van passar a disposició judicial el dia 8 d’abril, amb més de 25 fets en conjunt imputats al grup criminal, i l’autoritat judicial va decretar-ne la seva llibertat amb càrrecs.

A banda dels fets penals que se’ls atribueixen, per part de la Unitat Central de Joc i Espectacles del Cos de Mossos d’Esquadra també es van tramitar les corresponents denúncies per infraccions a la llei 11/2009, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives, per la celebració d’aquests tipus d’esdeveniments sense disposar de l’autorització administrativa corresponent, i per l’incompliment de la normativa sanitària en prevenció de la COVID, vigents en el moment dels fets.