Una organització criminal estafa 350 milions € gràcies a les criptomonedes

Feien veure que s'oferien com a mediadors per a invertir el capital de les víctimes en tota mena d'actius, com a accions de grans corporacions, futurs de petroli o criptomonedes

La Policia Nacional ha desenvolupat una recerca a Granada en la qual ha identificat a 14 presumptes integrants d’una organització criminal assentada a l’estranger dedicada a la comissió d’estafes en l’àmbit borsari a través d’Internet per tota Europa i que hauria estafat prop de 350 milions d’euros fins al moment, blanquejats sota la forma de criptomonedes.

El modus operandi que haurien utilitzat els membres d’aquest grup consistia a aparentar pertànyer a una presumpta entitat que oferia serveis financers a través d’Internet i que seria la mediadora per a invertir el capital de les víctimes en tota mena d’actius, com a accions de grans corporacions, futurs de petroli o criptomonedes, prometent aconseguir grans dividends en un curt espai de temps.

Una vegada que les víctimes acceptaven la proposició i realitzaven les aportacions de capital, se’ls posava en contacte amb una sèrie d’assessors que suposadament eren experts en assessoria financera amb una llarga i reeixida trajectòria, a més de sol·licitar-los la descàrrega en el seu ordinador d’un programa de programari que permetia als estafadors realitzar ells mateixos les transaccions monetàries com si del propi titular es tractés.

El següent pas era desviar el capital així captat cap a comptes que l’organització criminal posseïa a l’estranger. A través d’una plataforma de compravenda d’actius digitals i criptomonedas el capital aconseguit il·lícitament es convertia en bitcoins i ethers.

L’anonimat i la privacitat que atorguen les carteres d’aquestes criptomonedes eren utilitzades per a dificultar la traçabilitat dels diners estafats, dificultant així l’actuació dels investigadors.

Una vegada que els presumptes autors de l’estafa acumulaven el capital suficient per a satisfer les seves expectatives en cada cas, o quan la víctima exigia el reintegrament del capital invertit més els seus beneficis, els estafadors aconseguien una última aportació de capital amb l’excusa del pagament de les obligacions fiscals derivades dels guanys obtinguts o el pagament d’impostos o taxes en virtut d’alguna regulació estrangera.

El pas final abans de desaparèixer, canviant els números de telèfon, correus electrònics i fins i tot la pròpia pàgina web, consistia a fer creure a les víctimes que el seu compte d’inversió, la qual havia presentat fins al moment uns creixents beneficis, d’altra banda, totalment ficticis, havia fet fallida a conseqüència dels moviments i fluctuacions intrínseques en operar amb renda variable.

Aquesta manera de delinquir manté un creixement exponencial a causa de la impunitat que obtenen els autors gràcies a l’anonimat que proporciona l’ús d’Internet i l’altament lucratiu que els resulta.

Des de la Policia Nacional es recomana operar només amb entitats financeres regulades per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), fugir d’aquelles inversions en les quals es prometin altes rendibilitats en un curt espai de temps i sense risc, i sempre demanar consell o opinió a un professional reconegut abans d’aventurar-se en aquest tipus de negocis.

La recerca realitzada fins al moment, i que continua oberta, ha pogut localitzar i esclarir 81 denúncies a nivell nacional vinculades amb aquesta modalitat delictiva, a més de múltiples fets encara per quantificar per tot el continent europeu.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Junta General de FORUM nomena Mateu Baylina nou gerent de la societat municipal

Notícia següent

Es constitueix una associació publicoprivada per impulsar la comunitat energètica del polígon Agro-Reus

Notícies relacionades