Categories: Catalunya

Una escola de Catalunya pacta amb les famílies: Fins als 16 anys sense mòbil

L’escola Gem de Mataró ha engegat aquest curs una campanya d’aliança amb les famílies per intentar endarrerir “tant com sigui possible” l’entrega del primer telèfon intel·ligent. La majoria d’alumnes ja en tenen abans d’acabar la Primària, amb només 11 anys, i l’objectiu per als pròxims anys és que la relació amb els mòbils s’iniciï en acabar l’ESO, als 16 anys. El manifest ‘Desmobilitza’t’ compta ja amb prop de 300 adhesions i des del centre esperen notar “canvis importants” a partir del pròxim curs. La clau, segons les famílies, es trobar “l’equilibri entre la utilitat i l’abús” i aconseguir que els joves tinguin una mirada crítica per “entendre i classificar” tots els continguts que els poden arribar a través de les xarxes socials.

La campanya de l’escola Gem de Mataró beu d’una experiència similar a l’escola Sadako de Barcelona i, de moment, té molt bona rebuda per part de tota la comunitat educativa, també entre els alumnes. “Pot haver molta dependència del mòbil, sobretot amb les xarxes socials”, alerta en Jaume Vila, un alumne de 6è que amb 11 anys, ja està habituat a fer anar el mòbil.

Com ell, altres alumnes alerten que el mòbil pot ser “perillós” per la gran quantitat de continguts als que es pot tenir accés. És el cas del Gerard. Té 12 anys, fa 1r d’ESO i és un dels dos únics nens de la classe que no té mòbil: “M’agradaria tenir-ne, però entenc que no es pot. És una eina molt gran”.

Tots els alumnes entrevistats per l’ACN asseguren que intenten fer-ne un ús responsable, d’acord amb el ‘pacte’ establert amb les seves famílies. L’Arlet té 11 anys i fa 6è de Primària. Tot i tenir mòbil a la seva edat, diu que l’utilitza poc: “Visc lluny i el faig servir per comunicar-me amb els meus pares”.

També parlen de límits en la seva primera relació amb el mòbil. En Bernat, de 1r d’ESO, admet que potser a la seva edat no son “prou madurs” per accedir a determinades eines. Una companya de classe, la Laia Martín, explica que va acordar amb la família poder tenir mòbil però res de TikTok o Instagram. “Només tinc les apps necessàries”, afirma.

Pel que fa a l’escola, l’ús del mòbil està totalment vetat. Els alumnes els entreguen a l’arribar a l’aula i queden custodiats fins que marxen a casa, quan els mestres els hi tornen. La directora de l’escola, Montse Paredada, explica que d’aquesta manera se’ls ajuda en “l’autocontrol del mòbil quan no el necessiten”.

La situació, admet Paredada, és complexa perquè va més enllà de l’escola. En aquest sentit, la directora relata una situació de “pressió”, tant per part dels alumnes, que no volen quedar-se enrere respecte els companys que ja tenen mòbil, com per part de les famílies, que en el moment actual no volen estar desconnectats dels seus fills.

A través de la campanya ‘Desmobilitza’t’ es vol, justament, donar eines a les famílies per gestionar aquesta situació i impulsar canvis que han de ser a escala “global” per evitar que nens i nenes de curta edat continuïn accedint a aplicacions i continguts que “no són adequats per la seva edat de maduresa”.

“Estem a cavall entre la necessitat i l’abús de la tecnologia”, explica Xadi Lara, pare de dos alumnes de 4t d’ESO i 6è de Primària de l’escola Gem de Mataró. Tot i que ja li arriba tard –els seus dos fills ja tenen mòbil– Lara amb bons ulls que s’abordi el problema des de la comunitat: “Quan et diuen que tots els sues amics tenen mòbil és molt difícil lluitar”.

En la mateixa situació es troba la Montserrat Marquet, mare d’una nena de 6è del mateix centre. La seva filla encara no té mòbil, però a casa ja el tenen emparaulat per al pròxim curs: “La idea de fer-ho entre tots és més enriquidor perquè ara tampoc li pots negar i que sigui l’única que és diferent”.

Conscient que l’any vinent haurà de conviure amb això, Marquet ja ha començat a parlar amb la seva filla sobre els perills el mòbil: “Em preocupa que tingui accés obert a qualsevol contingut sense cap control i que no pugui entendre o classificar què esta veient, com les ‘fake news’, i ja ho entem treballant”.

Tags: Catalunya
SergioLahoz

Missatges recents

Balaguer inaugura una nova edició de Fira Q

Fira Q se celebra els dies 26 i 27 d’abril, de 10 del matí a 9 del vespre, al pavelló…

1 minut fa

Iniciades les millores del sistema de climatització del LAUEsport

El centre esportiu LAUEsport ha començat aquest divendres amb les reformes per millorar les condicions climàtiques de les instal·lacions. La…

18 minuts fa

Barcelona lliura 47 pisos públics per a persones grans a l’Eixample

L'Ajuntament de Barcelona ha lliurat aquest dissabte 47 pisos públics per a persones grans a l'Illa Germanetes, al barri de…

31 minuts fa

Santa Coloma presenta la nova contracta de neteja

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Mireia González, ha presentat aquest matí a la Plaça de la Vila la nova contracta de…

44 minuts fa

Els militants d’ERC Barcelona decideixen: Baró o Camacho

Els militants d'ERC a Barcelona estan votant telemàticament des de les 10 del matí per escollir la nova direcció de…

1 hora fa

VÍDEO | Un incendi crema en una industria de Can Tunis

Aquest matí, a les 11.33 h, els serveis d’emergències 112 ha rebut l’alerta d’un incendi en una gran pila de…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.