Un jove català marxa a Ucraïna per a combatre en un regiment neonazi

“Em dic Miguel, vinc de Tarragona i tinc 23 anys. He vingut des de molt lluny, la veritat; però no tinc por”, assegura en Miguel en un vídeo que s’està fent viral a les xarxes socials. El jove ha arribat a la capital d’Ucraïna, Kiev, per a combatre als russos en el Regiment Azov, grup ultranacionalista integrat les unitats de defensa.

El regiment Azov és obertament neonazi i en Miguel es troba en un dels seus camps d’entrenament. Segons en Miguel, vol frenar l’arribada de Rússia perquè després d’Ucraïna intentaran anar per altres països d’Europa, segons informa el mitjà Eitb. El jove no té cap mena d’experiència militar, però, segons ell, té una missió clara i és “parar a Rússia i defensar el poble ucraïnès”.

En Miguel, amb el seu nom de guerra com ‘El Conquistador’, és un dels més de 20.000 voluntaris de 52 països diferents que han arribat a la capital, segons informa el Ministeri de Defensa d’Ucraïna.

El passat neonazi d’en Miguel

L’any 2018 es va dur a terme una detenció a Saragossa d’un jove de 22 anys implicat en la utilització d’un portal d’internet per a difondre propaganda neonazi, racista i homòfoba. Durant el registre del seu habitatge es van intervenir diversos ordinadors i dispositius electrònics. I, en analitzar-los, els agents van descobrir per casualitat abundant material pedòfil.

Gràcies a aquesta operació també es va detenir en Miguel, a Tarragona, per ser un dels responsables de la secció en castellà d’un dels portals neonazis amb major difusió a escala mundial. Segons els investigadors, en Miguel feia costat a l’ideòleg i màxim responsable del portal en la seva labor propagandística, amb l’objectiu de captar adeptes no sols a Espanya sinó també a Llatinoamèrica.