Un estudi de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha identificat una relació entre la composició de la microbiota intestinal i la predisposició d’una persona a desenvolupar una addicció al menjar.
També han identificat el paper beneficiós d’un bacteri anomenat Blautina, que pot ajudar a prevenir l’addicció.
Els resultats permeten avançar cap a tractaments futurs d’aquesta addicció i de trastorns alimentaris associats basats en els microbis beneficiosos, que podrien passar per la creació de suplements alimentaris. Els resultats s’han publicat a la revista ‘Gut’.
L’addició al menjar és un trastorn que es caracteritza per una pèrdua de control sobre la ingesta d’aliments i pot derivar en obesitat i alterar la microbiota intestinal. En aquest estudi, l’equip investigador ha analitzat si la composició de la microbiota intestinal pot tenir un paper en els mecanismes que porten a aquesta addicció.
Així, s’han detectat que uns tipus de bacteris, els Protectobacteris, es relacionen amb el desenvolupament d’aquest trastorn. En canvi, s’ha trobat que la presència d’un altre tipus de bacteri, els Actinobacteris, tindrien efectes protectors davant l’addició al menjar.
L’estudi descriu també el paper beneficiós d’una espècie de bacteri, la Blautina wexlerae, que sol tenir poca presència en la microbiota de persones i ratolins amb addició al menjar.
En administrar substàncies que afavoreixen el creixement d’aquest bacteri a l’intestí, els investigadors van comprovar que millorava l’addicció al menjar. Aquests resultats coincidien tant en humans com en ratolins.