Torrent comunica al ple l’inici dels terminis perquè les eleccions siguin el 14 de febrer

Constata que no hi ha cap candidat a la investidura i que s'activen els dos mesos fins la dissolució del Parlament

El president del Parlament, Roger Torrent, ha comunicat aquest dimecres a la cambra catalana que cap grup ha presentat un candidat a la investidura per substituir l’expresident Quim Torra, de manera que començaran a córrer els terminis que estableix la llei de presidència perquè les eleccions se celebrin el diumenge 14 de febrer.

Quan ha començat el ple, Torrent ha llegit la resolució que constata que, després d’haver fet la ronda de consultes amb els grups parlamentaris, no hi ha cap candidat per a la investidura: “Constato que no ha estat possible proposar al ple de la cambra un candidat per ser investit president de la Generalitat”.

També ha afirmat que amb aquesta resolució comunica al ple del Parlament que comença el termini de dos mesos que fixa la llei per investir un nou president fins la dissolució automàtica de la cambra i la convocatòria dels comicis.

Així, la lectura d’aquesta resolució en el ple i la posterior publicació en el Butlletí Oficial del Parlament (Bopc) aquest mateix dimecres, equivaldrà a una investidura fallida, així que dijous arrencarà el termini de dos mesos.

Si després d’aquests dos mesos no hi ha cap investidura, com és previsible perquè cap grup ha manifestat la voluntat de presentar un candidat, el 22 de desembre es dissoldrà el Parlament automàticament i el Govern convocarà eleccions, que se celebrarien el 14 de febrer –54 dies després de la publicació del decret de convocatòria, tal com estableix la llei orgànica del règim electoral –Loreg–.

DEBAT

Carlos Carrizosa (Cs) ha celebrat que el procediment per activar el rellotge de les eleccions s’hagi consensuat entre tots els grups i ha erigit el partit taronja com l'”alternativa moderada i assenyada per reconstruir Catalunya i girar full al procés” en els comicis catalans.

Albert Batet (JxCat) ha recordat la condemna als exmembres de la Mesa del Parlament i l’absolució del major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero, que creu que evidencien que la sentència de l’1-O va ser injusta, ha afirmat que aquesta és “la mateixa repressió” que ha provocat la inhabilitació de Torra i ha insistit que JxCat no presentarà cap candidat a la investidura.

També ha recordat aquestes sentències Sergi Sabrià (ERC), que ha dit que els republicans haurien preferit convocar eleccions abans de la destitució de Torra i ha defensat que l’objectiu dels comicis ha de ser formar un govern independentista i d’esquerres, i que l’independentisme superi el 50% dels vots, fet que veu imprescindible però no suficient: “No serà un element definitiu, qui ho insinuï enganyarà”.

Miquel Iceta (PSC) ha acceptat l’anunci de Torrent per posar en marxa el compte enrere de les eleccions i ha cridat a aconseguir un canvi a Catalunya en els propers comicis per acabar amb el procés sobiranista, prioritzar els objectius compartits i el respecte a la legalitat, i “deixar enrere la divisió i la inestabilitat”.

Jéssica Albiach (comuns) ha advertit que s’han de contemplar tots els escenaris de la pandèmia per si les eleccions no es poden celebrar el 14 de febrer, i ha demanat que aquests comicis siguin un punt d’inflexió: “El 2021 ha de ser un any de llibertat, de recuperació econòmica i de fraternitat. No pot tornar a ser l’any de plebiscits divisioris, ha de ser l’any dels grans acords”.

Maria Sirvent (CUP) ha criticat que la inhabilitació de Torra i el final de la legislatura s’hagi resolt amb un “mer tràmit”, com aquesta comunicació en el ple, ha carregat contra la gestió del Govern durant aquesta legislatura i ha defensat la necessitat d’articular una proposta alternativa a JxCat i ERC després de les eleccions, com la que, al seu parer, plantegen els cupaires.

Finalment, Alejandro Fernández (PP) ha expressat conformitat amb el procediment i ha vaticinat que en els propers dos mesos hi haurà un intent d’investidura de JxCat perquè creu que els socis del Govern no tenen “cap intenció de convocar les eleccions” perquè afirma que, si ho haguessin volgut, ho haurien fet abans.