Torra exigeix a Sánchez una reunió aquesta setmana per negociar el repartiment dels fons europeus

El president de la Generalitat demana al cap de l'executiu espanyol "que parli menys de diàleg i el practiqui més"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit al president, Pedro Sánchez, que es reuneixi amb ell aquesta mateixa setmana per abordar el repartiment dels fons europeus i el finançament de Catalunya. Torra ja fa cinc dies que li va proposar una trobada “de president a president” i ha lamentat que encara no ha rebut resposta. “Parli menys de diàleg i practiqui’l més”, ha etzibat, i ha avisat a Sánchez que “no es pot amagar més darrere la unitat de la pàtria i les fotos amb Felip VI” ni “embolicar-se amb la bandera”. El president també li ha recordat que “els fons europeus no són dels governs, sinó dels ciutadans” i ha reclamat que es transfereixin els 31.000 milions d’euros que pertoquen a Catalunya.

“Assegui’s a parlar amb nosaltres per resoldre els problemes dels catalans, que avui encara són comptats i contribueixen a l’estat espanyol”, ha reclamat Torra, que ha explicat que encara que voldria “no haver de demanar res” a Espanya i voldria “consolidar la república proclamada” la situació actual és que “els catalans encara paguen impostos a l’Estat”. “Exigeixo al govern espanyol que mentre siguem a l’Estat se’ns tracti com pertoca per la nostra aportació, dimensió i població; no un tracte de favor, només el que ens pertoca”, ha subratllat.

Torra ha insistit que la trobada se celebri aquesta setmana i ha dit a Sánchez que ara té l’oportunitat de canviar actituds donades durant l’estat d’alarma com “la centralització, les imposicions i el fet de quedar-se diners dels ajuntaments”. A més, ha recordat que Sánchez ja havia promès que els fons europeus els negociarien les autonomies i s’ha preguntat si és que “va mentir”.

Sobre la reunió de presidents a la Rioja a la que Torra no va assistir, el president ha insistit que l’única funció que tenia era “fer-se una fotografia amb Felip VI”. “Si les reunions són de treball hi serem sempre, si és per fer fotos que no ens hi esperin”, ha conclòs.