Torna la superlluna vermella a Catalunya

Una lluna plena, a més al punt més pròxim a la Terra, i un eclipsi lunar total coincidiran aquest dimecres en l’anomenada «superlluna vermella», un espectacle bell, que a més acosta als terrícoles a l’exploració espacial i els seus assoliments, com va explicar el científic planetari de la NASA Lucas Paganini.

Aquesta estranya coincidència de tres fenòmens o «trifecta» com la denomina la NASA, que enrogirà la Lluna per «una desena de minuts», no succeïa des de fa uns sis anys, va detallar Paganini, un argentí de Mendoza que aprecia l’oportunitat que brinda aquest fenomen natural per a «compartir la bellesa dels nostres cels».

A més, la «superlluna vermella» permet a la comunitat científica acostar al públic en general a les missions espacials, especialment al programa Artemis que planeja tornar a la Lluna el 2024, aquesta vegada amb la primera dona i a més establir una presència permanent en el satèl·lit de la Terra.

Aquest dimecres, la lluna plena estarà en el punt més pròxim a la Terra durant aquest any, la qual cosa es coneix com «superlluna». Aquesta proximitat la fa semblar més gran i un 15% més brillant que en altres moments, va precisar Paganini.

L’eclipsi lunar total, que té lloc quan la Lluna travessa completament l’ombra de la Terra, començarà a les 8.46 GMT del dimecres (10.46 hora peninsular espanyola), amb la Lluna entrant en la part més fosca de l’ombra una hora més tard, va informar la NASA.

L’ombra de la Terra enfosquirà així la Lluna, però gradualment el satèl·lit anirà adquirint un color oxidat o vermell sang pels reflexos dels raigs del Sol, igual que succeeix amb algunes matinades i capvespres.

Les etapes de l’eclipsi, que dura d’una a dues hores, ocorren simultàniament per a tots els que poden veure la Lluna, però els temps reals del rellotge depenen de la seva zona horària.

L’eclipsi total, el primer des del gener de 2019, serà visible especialment a l’oest continental dels Estats Units i el Canadà, tot Mèxic, la major part d’Amèrica Central i l’Equador, l’oest del Perú i el sud de Xile i l’Argentina, segons l’agència aeroespacial NASA.

També es pot veure íntegrament a l’est d’Austràlia, Nova Zelanda i les illes del Pacífic, inclòs Hawaii.