La borrasca atlàntica Kirk, que arribarà a la península en caràcter de borrasca extratropical, deixarà aquest dimecres a Catalunya mala mar i fortes ratxes de vent en el litoral i prelitoral, que podran ser “extremadament forts” en els cims més elevats del Pirineu, segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya.
Des del matí, s’imposarà el vent de component sud i oest entre fluix i moderat en tot el territori, amb ratxes fortes en el quadrant nord-est i ratxes molt fortes en el nord de la Costa Brava i en cotes altes del nord-est i del Pirineu. Durant la tarda, aquest vent s’intensificarà i es podran produir ràfegues molt fortes en altres zones del territori.
A causa de la previsió, el Meteocat ha activat l’alerta vermella a la Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Cerdanya i Ripollès. En altres comarques pròximes també hi ha avís taronja previst per a la tarda i groc en tot el prelitoral i litoral. A més, el dimecres estarà marcat per la mala mar en tot el litoral català, on el pitjor s’espera per a la tarda, quan s’han activat l’avís taronja per ones de fins a dos metres.
Aquesta situació anirà acompanyada de precipitació en el quadrant nord-oest, sobretot en el vessant sud del Pirineu i Prepirineu, intermitent durant el matí i més continuada i extensa a partir de la tarda. Respecte a les temperatures, hi haurà un petit repunt.
Es recomana mantenir-se apartat de penya-segats, espigons o llocs en els quals una onada pugui sorprendre. A la vegada, també es prega no sortir si no és necessari mentre duri l’avís i tenir cura d’objectes que puguin sortir projectats per les ràfegues de vent.
A la resta d’Espanya
Kirk, colpejarà amb força les costes de Galícia i les del Cantàbric. “Les ràfegues molt fortes, del sud i sud-oest, s’estendran per bona part de la Península, excepte per la vall de l’Ebre, sud-oest peninsular i el litoral est, bufant amb més intensitat en el quadrant nord-oest, amb ràfegues que superaran els 90 km/h a zones de la Meseta nord, i els 120 km/h a zones de Galícia i l’àrea Cantàbrica, i localment, en zones altes del nord de Galícia i Pirineu Occidental”, assenyala l’AEMET.
A la vegada, també s’ha afirmat que “no es descarten ràfegues huracanades localment“. Aquests vents, seran els causants del mar estat de les costes, fent aparèixer onades de gran altura, que poden superar els 12 metres.