Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

Substituir el 10% dels aliments processats redueix el risc de patir càncer

Avatar photo

S'han considerat aliments ultraprocessats les carns processades com els embotits; els refrescos carbonatats i begudes energètiques; els pans i pastes envasades o els plats preparats

Menjar aliments processats incrementa el risc de patir càncer. Així ho mostra l’estudi més ampli i complet fet fins ara sobre la relació entre càncer i processats, que ha inclòs més de 450.000 persones de nou països europeus.

El treball demostra que substituir el 10% de la ingesta de productes processats per d’altres que no ho són redueix el risc de patir qualsevol mena de càncer.

L’estudi es publica a ‘The Lancet Local Health’ i ha estat liderat per l’Agència Internacional de Recerca del Càncer de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Hi ha participat el doctor Antonio Agudo, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

El treball ha analitzat la relació de l’alimentació amb 25 tipus de càncers i ha utilitzat dades de la cohort de l’Estudi Europeu Prospectiu en Càncer i Nutrició (EPIC, pel seu nom en anglès).

Davant d’aquests resultats, el doctor Antonio Agudo, cap del grup de recerca en Nutrició i Càncer de l’IDIBELL i l’ICO, indica que, amb les dades d’incidència actuals de càncer a l’estat espanyol, “això significaria evitar, anualment, entre 11.000 i 14.000 casos”.

El doctor Agudo també destaca que els tumors que “més es beneficiarien d’aquest efecte protector serien els del tracte digestiu i el càncer de mama”, en declaracions recollides per l’IDIBELL.

L’equip investigador ha considerat com a aliments processats productes relativament senzills elaborats amb l’addició d’ingredients culinaris. En són exemples les verdures, fruites i els llegums enllaunats; fruits secs salats o ensucrats; peix en conserva i begudes alcohòliques produïdes per fermentació.

S’han considerat aliments ultraprocessats els que s’elaboren a partir de formulacions d’ingredients industrials que no s’utilitzen en les preparacions culinàries domèstiques, com per exemple les carns processades com els embotits; els refrescos carbonatats i begudes energètiques; els pans i pastes envasades o els plats preparats.

Els investigadors apunten que la relació entre aliments ultraprocessats i risc de càncer pot ser per la forta associació d’aquest menjar amb l’obesitat, conegut factor de risc, i l’exposició a contaminants, additius i altres substàncies. Així i tot, encara no és possible identificar les causes concretes responsables de l’efecte observat.

Els participants de l’estudi van proporcionar informació detallada sobre el consum diari d’aliments i begudes, que va ser avaluat i classificat segons una escala estàndard internacional. De mitjana, els aliments processats i ultraprocessats representaven el 27% de la ingesta diària dels participants en l’estudi, però aportaven més del 50% de les calories. Els participants que mostraven un major consum d’aliments processats responien a perfils més joves, més alts, amb menys estudis superiors i físicament més actius.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els Mossos detenen quatre homes per un cas d’extorsió al Tarragonès

Notícia següent

Judit Climent, Nil Magrinyà i Magda Jové s’incorporen a la llista d’ERC Valls per al 28M

Notícies relacionades