Inicialment celebrat al saló de sortejos de Loteries i Apostes de l’Estat, el Sorteig de Nadal s’ha hagut de traslladar a recintes més amplis, com el Teatre Reial, arran de l’augment nombre d’assistents.
La dinàmica del sorteig gira al voltant de dos bombos: un destinat als números i un altre als premis. Al bombo dels números s’hi dipositen 100.000 boles, cadascuna marcada amb una combinació única de cinc xifres. Al bombo dels premis, per la seva banda, hi ha 1.807 boles corresponents a la quantitat total de premis que es reparteixen durant el sorteig.
La màgia comença quan els bombos comencen a girar i els nens del Col·legi de Sant Ildefons extreuen les boles: un treu una bola amb un número i un altre, simultàniament, una bola amb un premi. Tots dos nens “canten” les xifres a l’uníson, mantenint viva una tradició que ha perdurat durant segles. Aquestes boles, posteriorment, s’enfilen en filferros i formen les taules que certifiquen el desenvolupament del sorteig.
Cada taula està composta per 200 boles (100 de números i 100 de premis), i aquest procés es repeteix fins que s’esgoten les 1.807 boles de premis. El sorteig dura prop de quatre hores, durant les quals es viuen moments de gran expectació, ja que mai no se sap en quin moment apareixerà la Grossa.
Dècim, bitllet, sèrie i participacions
Els 100.000 números van del 00000 al 99999 i tenen exactament les mateixes probabilitats d’obtenir la Grossa o qualsevol altre premi. Això és possible gràcies al bombo gran, on s’introdueixen totes les boles amb els números participants.
Els números de la Loteria de Nadal es distribueixen en diferents categories:
- El dècim: Es tracta d’un bitllet que pots adquirir a qualsevol administració de loteria, identificat per un nombre concret. El preu de cada dècim és de 20 euros.
- El bitllet està format per deu dècims del mateix número i sèrie. En total, s’emeten 185 bitllets per a cada número, cosa que permet que un mateix número pugui repartir fortuna a diferents indrets d’Espanya. El preu d’un bitllet s’eleva a 200 euros.
- La sèrie engloba tots els bitllets amb el mateix número, és a dir, 100.000 bitllets. El cost d’una sèrie completa puja fins als 20 milions d’euros.
A més d’aquestes categories oficials, existeixen les participacions, una pràctica molt arrelada entre famílies, amics, entitats o empreses. Les participacions són fraccions d’un dècim que diverses persones decideixen compartir.
2.590 milions d’euros en joc
- 1r premi, la Grossa: el somni de qualsevol jugador. Si tens un dècim premiat amb la Grossa, guanyaràs 400.000 euros.
- 2n premi: un total de 125.000 euros per dècim.
- 3r premi: premia cada dècim amb 50.000 euros.
- 4t premi: reparteix 20.000 euros per dècim.
- 5è premi: també molt celebrat, atorga 6.000 euros.
Però aquí no acaba tot. A més dels grans premis, hi ha diverses categories que asseguren que la fortuna quedi més repartida:
- Els números anterior i posterior a la Grossa guanyen 2.000 euros cadascun, mentre que els dels 2n i 3r premis reben 1.250 euros i 960 euros, respectivament.
- Les centenes (els números que coincideixen en les tres primeres xifres del 1r, 2n, 3r i 4t premi) obtenen 100 euros per dècim.
- Els números que coincideixen amb les dues últimes xifres del 1r, 2n o 3r premi també reben 100 euros.
- El famós reintegrament (els números que acaben amb la mateixa xifra que la Grossa) permet recuperar l’import del dècim: 20 euros.
- Finalment, la “Pedrea”, amb 1.794 premis de 100 euros, garanteix petites alegries a moltes llars.
Ara només toca continuar somiant i esperar el sorteig del dia 22 de desembre… i si ens toca?