Simón avisa que es manté la possibilitat de nous confinaments

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha advertit aquest dilluns que, entre les mesures per fer front al coronavirus, es manté la possibilitat d’imposar nous confinaments allà on sigui necessari per controlar la transmissió, i ha recordat que en la majoria dels casos els jutges l’han avalat.

En una roda de premsa, Simón ha afirmat que el confinament és una de les respostes que es pot donar davant l’increment dels contagis en un lloc determinat, a part de fer proves PCR i posar en quarentena els contactes de les persones que hagin resultat infectades.

Segons ha assenyalat, qualsevol confinament que estableixin les comunitats autònomes requereix d’un control judicial. No obstant això, ha destacat que fins ara pràcticament totes les decisions de les comunitats autònomes en aquest sentit han estat acceptades pels jutges per entendre que “estan ben fonamentades i tenen un clar impacte positiu”, i alguna proposta que inicialment va ser rebutjada es va validar després de certes modificacions.

Si cal prendre mesures més dràstiques, es prendran

“Ara mateix, les eines legals que tenen les comunitats autònomes podrien ser suficients. S’està aconseguint controlar (la transmissió del virus) amb els mecanismes que tenen”, ha declarat Simón.

Tot i així, no descarta que en algun moment calgui prendre “mesures més dràstiques, que afectin a territoris més grans o que superin l’àmbit de competència d’una comunitat autònoma”.

“Es pot sol·licitar l’aplicació d’un estat d’alarma, que pot ser per a una comunitat autònoma o per a una zona en concret o que pot ser més generalitzat”, ha afegit, explicant que les mesures a adoptar es decidiran en funció de com evolucionin els diferents brots.

Després de destacar la importància de triar l’actuació adequada a cada moment, Simón ha assegurat que fins ara els governs autonòmics “estan fent un treball excel·lent” per detectar els contagis de forma precoç i controlar la transmissió del coronavirus. “Si es veu que la transmissió supera les capacitats actuals amb les eines legals que tenen les comunitats, s’aplicarà el que s’hagi d’aplicar”, ha afegit.