Sanitat retira del mercat un complement alimentari molt perillós

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha prohibit la comercialització del complement alimentari Melatonin 3 mg càpsules en contenir una dosi elevada de la substància que li confereix condició de medicament.

En un comunicat, la AEMPS, que assenyala que ha ordenat la retirada del mercat de tots els seus exemplars, explica que aquest producte es comercialitza a través de diferents llocs web dirigits a usuaris i consumidors espanyols i la seva posada en el mercat no ha estat notificada, segons el que es preveu en la normativa vigent per a aquesta mena d’articles.

La melatonina o N-acetil-5-metoxitriptamina és una hormona produïda per la glàndula pineal relacionada estructuralment amb la serotonina, que participa en una gran varietat de processos cel·lulars, neuroendocrins i neurofisiològics.

S’associa fonamentalment al control dels ritmes circadiaris i a l’adaptació al cicle de llum-foscor, així com a un efecte hipnòtic o estimulant del somni.

Sanitat adverteix que amb el consum de melatonina poden aparèixer els següents efectes adversos: irritabilitat, nerviosisme, inquietud, insomni, somnis estranys, migranya, erupcions cutànies o sequedat de pell, entre altres.

També pot causar somnolència, per la qual cosa ha d’administrar-se amb precaució si pot suposar un perill per a la seguretat.

A més, es recomana als pacients que els usin no beure alcohol durant la presa de melatonina ni després del tractament.