El Departament de Salut ha insistit en la importància de no beure alcohol durant l’embaràs per prevenir tots els trastorns de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF). Des del 2021, equips multidisciplinaris integrats a la xarxa de salut mental i addicions han atès 434 casos de trastorns del neurodesenvolupament, de conducta, de personalitat i de TEAF. Aquests equips, coneguts com a GUIA, treballen per garantir una atenció més eficient i eficaç amb els casos d’elevada complexitat clínica.
A Catalunya, el TEAF és molt prevalent entre infants adoptats de l’Europa de l’Est, amb un 50% d’afectats entre adoptats entre el 1998 i el 2015.
A Europa, la prevalença dels TEAF es calcula en 19,8 casos per cada 1.000 habitants. En els casos més greus poden ser alteracions molt incapacitants i interferir de forma rellevant durant tota la vida, especialment en l’adolescència i l’adultesa.
Els trastorns de l’espectre alcohòlic fetal són un conjunt d’alteracions físiques, cognitives, conductuals i d’aprenentatge que es manifesten com a resultat de l’exposició a l’alcohol durant l’embaràs.
Per conscienciar sobre la importància de no consumir alcohol abans i durant l’embaràs, el Departament de Salut, a través de la Subdirecció General de d’Addiccions, VIH, ITS i hepatitis víriques (SGAVIH), el Servei de Salut Maternoinfantil de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Pla Director de Salut Mental i Addiccions impulsen la implementació del programa ‘Embaràs sense alcohol i sense drogues’, en el marc del Protocol del seguiment de l’embaràs.
Coincidint amb el dia mundial contra els TEAF, Salut ha recordat que les principals recomanacions internacionals per a la prevenció indiquen implementar polítiques no estigmatitzadores amb caràcter multicomponent que incloguin, entre d’altres, la sensibilització, la formació i la coordinació a tots els nivells.
A Catalunya s’està promovent l’avaluació d’un material de sensibilització per informar sobre els riscos associats al consum de substàncies i com prevenir-los. També s’ha publicat una guia per a professionals per facilitar la detecció precoç i s’està actualitzant el Protocol d’Activitat Preventives i de Promoció de la Salut en l’edat pediàtrica. El protocol, mitjançant visites preventives i de promoció de la salut, incorpora la detecció del TEAF on l’equip de pediatria pot identificar, des de la primera visita, si es tracta d’un infant de risc.
PortAventura Business & Events la divisió d'esdeveniments del resort ha estat premiada per segon any consecutiu en els prestigiosos Global…
Una persona ha perdut la vida aquest dimarts a la tarda al centre comercial Via Sabadell després de quedar atrapada…
Una quinzena de persones han participat aquest mes de maig en el curs “Què et cal saber per emprendre?” per…
Aquesta setmana es posa en servei el nou aparcament dissuasiu de Vilafranca del Penedès que s’ha estat construint al barri…
Aquest dissabte 24 de maig, Lisboa acull un dels grans esdeveniments del futbol europeu: la final de la Lliga de…
Fins al 25 de maig, la Policia Local de Torredembarra realitza una campanya de control de ciclistes i de vehicles…
Esta web utiliza cookies.