Salut espera incrementar el nombre de PCR a les 30.000 diàries a Catalunya

El secretari de Salut Pública: "Al confinament domiciliari, no hi hem de tornar"

El nou secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimón, ha assegurat que esperen incrementar el nombre de proves PCR fins a les 30.000 diàries: “Tenim capacitat tècnica per fer 30.000 PCR diàries”, tot i que ha avisat que no es podrà fer fins la setmana vinent.

En una entrevista aquest dimecres a Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press, ha destacat que l’objectiu de la Conselleria de Salut és “detectar molt bé els contactes estrets” de les persones positives, entre 10 i 15 persones.

Argimón també ha concretat que aquests contactes pròxims són persones amb les quals s’ha estat durant més de 15 minuts, a una distància curta i sense mascareta, per la qual cosa espera que “siguin menys” de 10 o 15 contactes.

NO TORNAR AL CONFINAMENT TOTAL

“Al confinament domiciliari, no hi hem de tornar. No dic que no hi tornem, però si som una societat madura ho hem d’intentar”, ha afirmat Armingón, que ha demanat que la gent no caigui en l’imaginari de seguretat de les PCR.

Ha explicat que les persones que s’han contractat per fer el seguiment de contactes, els ‘gestors covid’, arribaran a 500 la setmana vinent, i ha concretat que són professionals d’atenció al ciutadà i auxiliars d’infermeria que “ja coneixen la dinàmica d’un centre d’atenció primària” i que se’ls ha format.

Sobre si hi haurà limitacions en les reunions de menys de deu persones, ha sostingut que no pensen en una limitació sinó en una recomanació: “Si ens trobem, tampoc no s’ha de fer a altes hores de la nit. Bàsicament perquè la sociabilització és diferent”.

Sobre el confinament al Segrià (Lleida), Armingón ha esperat que la setmana vinent hi hagi una tendència “cap a l’estabilització” i que després també baixin les dades d’assistència sanitària, també en l’atenció primària.

“En el moment que les dades vagin millor, aquest serà un dels indicadors per veure si es pot aixecar el tancament perimetral”, ha destacat el recentment nomenat secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

També ha assegurat que la cultura “és segura” i s’ha fet un esforç important perquè ho sigui, i ha afirmat que s’ha de saber conviure amb el virus perquè encara serà present durant mesos, en concret ha dit que se continuarà fent servir la mascareta almenys 10 mesos més.