Romero destaca la “visió federal” de l’acord per al nou model de finançament de Catalunya

La consellera respon als inspectors d'Hisenda que canviar la Lofca i que l'Estat delegui l'IRPF "no és inconstitucional"

20 de juliol de 2025 a les 10:38h

La consellera d’Economia de la Generalitat, Alícia Romero, ha posat en valor l’acord assolit recentment amb el govern espanyol per avançar cap a un nou model de finançament autonòmic. En una entrevista publicada aquest cap de setmana, Romero ha destacat que el pacte reflecteix una "visió federal" i ha elogiat especialment la tasca de la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, assegurant que “estem aquí per la seva feina i el seu convenciment”.

L’acord, assolit durant la reunió bilateral celebrada dilluns passat al Palau de la Generalitat, obre la porta a una gestió més gran dels impostos des de Catalunya, especialment pel que fa a l’IRPF. Romero ha remarcat que el procés serà gradual, atesa la magnitud del repte: “Passar de gestionar 5.000 milions a 30.000 milions no es fa d’un dia per l’altre. Cal consolidar un sistema robust i segur”.

Davant les crítiques recents de l’Associació d’Inspectors d’Hisenda de l’Estat, que han qüestionat la constitucionalitat de l’acord i han arribat a demanar la dimissió de Montero, la consellera ha estat clara: “Modificar la LOFCA i desplegar la gestió de l’IRPF per part de l’Estat no és inconstitucional”. En aquest sentit, ha defensat la legalitat i legitimitat del pacte.

Romero també ha insistit en la importància de mantenir el principi d’ordinalitat en el nou model de finançament, de manera que els territoris que més aporten no quedin perjudicats. “És just que aquells que contribueixen més també rebin més. Un sistema d’anivellament absolut pot acabar desincentivant l’esforç”, ha argumentat.

Finalment, la consellera ha fet una crida a Junts i ERC perquè donin suport al nou marc, destacant que “els acords mai són fàcils” però que és necessari caminar cap a una major capacitat fiscal per a Catalunya amb consens polític ampli.