Dimarts, 3 de desembre de 2024
És notícia

Els robatoris de mòbils continuen sent una xacra a Catalunya: cada dia es furten uns 170 telèfons

Avatar photo
Segons les investigacions policials, la majoria d’aquests terminals són traslladats al nord d’Àfrica o a l’Àsia
Thief stealing wallet from purse of a woman using mobile phone at the subway station. Pickpocketing at subway station

Els Mossos d’Esquadra han confirmat que cada dia, de mitjana, es roben o es furten uns 168 telèfons mòbils a Catalunya. Aquesta xifra, avançada per El Periódico, és el resultat d’una anàlisi de dades feta des de gener fins a finals de setembre de 2024. En total, aquest any s’han robat o furtat 40.067 telèfons, incloent-hi 8.167 robatoris amb violència, mentre que la majoria dels furts han estat perpetrats per distracció.

Tot i que els Mossos han constatat un descens respecte a les xifres del 2023, quan es van registrar més de 67.000 robatoris, les dades continuen sent alarmants. El 2023 es va assolir una mitjana de 185 mòbils robats cada dia, xifra que va caure lleugerament aquest any, amb una mitjana diària de 168. No obstant això, les autoritats adverteixen que encara queda molt camí per recórrer per erradicar aquest fenomen.

Augment de les detencions per robatori i furts de mòbils

Una de les dades més destacades és l’augment de les detencions relacionades amb el robatori i el furt de mòbils. Durant el 2023, els Mossos van arrestar un total de 2.331 persones per robatoris i furts de mòbils. En els primers nou mesos de 2024, aquesta xifra ja ha arribat a 1.550 detencions. D’aquestes, 771 van ser per robatori amb violència, un augment notable respecte a l’any anterior, mentre que 779 persones van ser arrestades per furtar mòbils.

Rutes del robatori: Marroc i Àsia com a destinacions principals

Una altra qüestió important és la destinació dels mòbils robats. Segons les investigacions policials, la majoria d’aquests terminals són traslladats al nord d’Àfrica, en particular al Marroc, on són venuts en basars o per venedors ambulants. Les autoritats han assenyalat que molts dels mòbils sostrets, especialment aquells amb sistemes de localització com els iPhones, acaben a ciutats marroquines com Rabat o Larraix, i són pràcticament impossibles de recuperar.

A més, les rutes de tràfic de mòbils robats s’han diversificat. En els últims mesos, els investigadors han descobert que una part dels mòbils robats acaben a Àsia, on la demanda de peces de recanvi és alta. Alguns dels terminals robats són enviats a través de paqueteria a països asiàtics, on els components es desmunten per ser venuts com a peces de recanvi.

Per evitar ser localitzats, molts dels lladres realitzen a una estratègia ben coneguda: apaguen els dispositius robats i els emboliquen en paper d’alumini per evitar el rastreig a través del GPS o altres tecnologies de localització. Un cop “desactivat” el dispositiu, el mòbil pot ser venut a xarxes de receptació de segona mà o fins i tot ser enviat a països on el rastreig és gairebé impossible.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor una noia de 27 anys després de dos accidents consecutius

Notícia següent
Crespín amb FAV Lleida

El subdelegat del Govern rep la nova junta directiva de la federació d’Associacions de Veïns de Lleida

Notícies relacionades