Record històric del preu de la llum

Demà dimecres arribarà als 228,59 euros

El preu mig diari de l’electricitat en el mercat majorista pujarà aquest dimecres un 12,2%, fins als 228,59 euros el megavat hora (MWh), marcant així un nou preu històric, després del de 216 euros registrat divendres passat.

Després de concloure setembre amb un preu mig rècord, octubre ja ha registrat els tres preus més alts vists fins ara en només sis jornades, i la tendència segueix a l’alça amb aquest nou registre, segons les dades de l’operador de mercat elèctric designat (OMIE) recollits per Europa Press.

Aquest dimecres, el preu pujarà un 20,4% respecte a fa una setmana, quan el preu de l’electricitat en el mercat majorista espanyol estava en 189,9 euros/MWh. Comparant-ho amb fa un any, el preu de l’electricitat augmenta un 292%.

El preu més alt d’aquest dimarts es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan aconseguirà els 260 euros/MWh, mentre que el més baix s’ha registrat entre les 15.00 hores i les 16.00 hores, amb 193,2 euros/MWh.

Aquesta situació es produeix en plena escalada del preu de totes les matèries primeres vinculades a l’energia a tot el món, com el gas, el petroli i el carbó, la qual cosa dispara al mateix temps els drets de CO₂, també en màxims històrics.

No obstant això, el Govern ja ha aprovat un pla de xoc que contindrà de manera temporal aquestes pujades, en rebaixar els impostos i minorar alguns ingressos extraordinaris de les elèctriques, per la qual cosa no es reflectirà en les factures dels consumidors.