Dimarts, 14 de gener de 2025
És notícia

Quins seran els nous cinc parcs naturals de Catalunya?

Avatar photo
La iniciativa respon a la necessitat de gestionar i protegir de forma efectiva tot el territori català

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha confirmat que té previst incorporar cinc nous parcs naturals a territori català. D’aquesta forma, Catalunya passarà dels 14 actuals a 19, facilitant la gestió de dos terços dels espais protegits.

Tal com han avançat des de Naciódigital i ElPeriódico, els parcs nacionals o naturals que incorporaran seran les Muntanyes de Prades, l’Albera, Montsec, el Garraf i l’Alta Garrotxa. La tramitació d’aquests casos es realitzarà durant el 2025, però fonts del Govern han apuntat que la declaració no arribaria fins al 2026.

El parc natural de les Muntanyes de Prades és el que es troba en un procés més avançat

Un dels espais més importants és el de les Muntanyes de Prades, una iniciativa que va sorgir el desembre de 2021, però que encara no s’ha finalitzat. Tot i això, la previsió és que el parc natural compti amb 30.000 hectàrees que inclouran 22 municipis.

Per altra banda, la declaració del futur parc nacional situat al nord de Catalunya, l’Albera, impossibilitaria la instal·lació de nous parcs eòlics. Gràcies a aquesta mesura, es preservaria el paisatge i el medi ambient, però sembla que finalment haurà de compartir espai amb la instal·lació eòlica de Galatea, autoritzada pel Govern.

La iniciativa pretén protegir de forma efectiva el màxim terreny possible

El portaveu de la Plataforma per a l’Impuls del Parc de l’Albera (PIPA), Carles Mestre, va afegir que “es va fer un procés participatiu molt llarg. Creiem que s’ha alentit expressament”.

D’acord amb les paraules del portaveu, els parcs naturals de l’Albera i el Montsec són dos eixos claus del projecte. Tal com han avançat des de Nació, s’estima que durant el 2025 es consolidin aquests espais com a parcs naturals.

Aquesta mesura respon a la necessitat de protegir tot el terreny en conjunt i no “diversos enclavaments que no permeten una protecció integral a la serra”, assegura Arnau Lagresa, portaveu de Salvem l’Empordà i la IAEDEN. El millor exemple és el del parc natural de l’Albera, on solament unes 4.200 hectàrees són considerades com a paratge natural d’interès nacional.

Solament un 15’3% del terreny està protegit i gestionat de forma efectiva

En cas d’aconseguir declarar com a parcs naturals aquestes cinc localitzacions, s’estaria actuant d’acord amb la COP15 de biodiversitat celebrada el 2022. Aquest pacte va establir l’objectiu de protegir el 30% del terreny abans del 2030, coincidint amb les directrius europees.

Amb aquesta nova qualificació pretén que es realitzi una gestió efectiva, ja que actualment el 32% de la superfície té algun tipus de protecció, però solament la meitat es gestiona de forma eficaç. Amb els nous parcs, s’augmentaria el terreny gestionat a prop del 20%, però el Govern encarà tindrà el compte pendent de pujar aquesta xifra al mes del 30% desitjat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Es prorroguen 6 mesos la instrucció de la querella per la gestió de les preses de l’Ebre

Notícia següent

El director de Luz de Gas Fede Sardà fa un pas al costat i cedeix el relleu de la sala

Notícies relacionades