Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Quina és la millor vacuna contra la covid?

Avatar photo

El procés de vacunació contra la covid-19 va vent en popa a tot el món occidental, entre altres motius per la proliferació de diverses fórmules. Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen… però quina d’elles és la millor?

Wen Shi Lee i Hyon Xhi Tan, del The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity, han intentat donar resposta a aquesta pregunta en un article publicat per The Conversation i recollit per Science Alert.

Els experts es pregunten primer com definir ‘millor’. «Significa això que la vacuna li protegeix millor de malalties greus? La que et protegeix de qualsevol variant que estigui circulant prop de tu? La que necessita menys dosi de reforç? La del teu grup d’edat? O és completament un altre motiu?», es pregunten en el seu article.

«La resposta sincera a quina vacuna Covid és la ‘millor’ és simplement la que està disponible per a vostè en aquest moment», diuen els experts, que justifiquen en el seu article per què és tan difícil realitzar una afirmació rotunda.

«Els resultats dels assajos clínics només arriben fins a un cert punt. Un podria pensar que els assajos clínics podrien proporcionar algunes respostes sobre quina vacuna és ‘millor’, en particular els assajos grans de fase 3 utilitzats com a base per a l’aprovació per les autoritats reguladores de tot el món», diuen.

«Aquests assajos, en general en desenes de milers de persones, comparen la quantitat de casos de Covid-19 en persones que reben la vacuna amb les quals reben un placebo. Això dóna una mesura d’eficàcia, o com de bé funciona la vacuna sota les condicions estrictament controlades d’un assaig clínic», afirmen.

«I sabem que l’eficàcia de les diferents vacunes Covid difereix. Per exemple, vam aprendre dels assajos clínics que la vacuna de Pfizer va informar una eficàcia del 95% en la prevenció dels símptomes, mentre que AstraZeneca va tenir una eficàcia del 62 al 90%, segons el règim de dosatge», van dir.

«Però la comparació directa dels assajos de fase 3 és complexa, ja que es duen a terme en diferents llocs i moments. Això significa que les taxes d’infecció en la comunitat, les mesures de salut pública i la combinació de diferents variants virals poden variar. Els participants de l’assaig també poden diferir en edat, origen ètnic i possibles afeccions mèdiques subjacents», expliquen els experts.

Comparació en el mateix assaig
«Una manera de comparar directament l’eficàcia de les vacunes és realitzar estudis comparatius. Aquests comparen els resultats de les persones que reben una vacuna amb els quals reben una altra, en el mateix assaig», reflexionen.

«En aquests assajos, la forma en què mesurem l’eficàcia, la població d’estudi i tots els altres factors és la mateixa. Per tant, sabem que qualsevol diferència en els resultats ha de deure’s a diferències entre les vacunes», diuen.

«Per exemple, s’està duent a terme un assaig directe al Regne Unit per a comparar les vacunes AstraZeneca i Valneva. S’espera que la fase 3 de l’assaig es completi a la fi d’enguany», revelen.

«Fins que esperem els resultats dels estudis comparatius, podem aprendre molt de com funcionen les vacunes en la comunitat en general, fora dels assajos clínics. Les dades del món real ens informen sobre l’efectivitat de la vacuna (no sobre l’eficàcia). I l’efectivitat de les vacunes es pot comparar en països que han implementat diferents vacunes per a les mateixes poblacions», indiquen.

«Per exemple, les últimes dades del Regne Unit mostren que les vacunes Pfizer i AstraZeneca tenen una eficàcia similar. Tots dos prevenen de manera de confiança els símptomes de Covid-19, l’hospitalització i la mort, fins i tot després d’una sola dosi. Per tant, la qual cosa a primera vista sembla ‘millor’ segons els resultats d’eficàcia dels assajos clínics no sempre es tradueix en el món real», diuen.

«És probable que la vacuna que rebi avui no sigui l’última. A mesura que la immunitat disminueix naturalment després de la immunització, seran necessaris reforços periòdics per a mantenir una protecció eficaç», diuen.

«Ara hi ha dades prometedores a Espanya que les vacunes combinades són segures i poden desencadenar respostes immunitàries molt potents. Per tant, aquesta pot ser una estratègia viable per a mantenir una alta eficàcia de la vacuna al llarg del temps», diuen aquests experts.

«En altres paraules, la ‘millor’ vacuna podria ser de fet diverses vacunes diferents. Els virus variants han començat a circular i, encara que les vacunes actuals mostren una protecció reduïda contra aquestes variants, encara protegeixen. Les empreses, inclosa Moderna, estan actualitzant ràpidament les seves vacunes per a administrar-les com a reforços específics de variants per a combatre això», revelen.

«Per tant, si bé una vacuna podria tenir una major eficàcia en un assaig de fase 3, aquesta vacuna podria no ser necessàriament la ‘millor’ per a protegir contra futures variants de preocupació que circulen prop de vostè», diuen.

La millor, la que tingui disponible
«És completament racional voler la ‘millor’ vacuna disponible. Però la millor vacuna és la que està disponible per a vostè en aquest moment perquè evita que contregui covid-19, redueix la transmissió als membres vulnerables de la nostra comunitat i redueix substancialment el seu risc de malaltia greu», diuen.

«Totes les vacunes disponibles fan aquest treball i el fan bé. Des d’una perspectiva col·lectiva, aquests beneficis es veuen agreujats. Quantes més persones es vacunin, més immune es torna la comunitat (també coneguda com a immunitat col·lectiva), la qual cosa redueix encara més la propagació de la Covid-19», diuen.

«La pandèmia mundial és una situació molt dinàmica, amb variants virals emergents de preocupació, subministrament de vacunes mundial incert, acció governamental irregular i potencial de brots explosius en moltes regions.

«Esperar la vacuna perfecta és una ambició inassolible. Cada vacuna administrada és un pas petit però significatiu cap a la normalitat global», conclouen.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Hospitalet de Llobregat mostra el projecte de transformació digital de la ciutat al MWC21

Notícia següent

Mollet del Vallès aconsegueix l’èxit en el projecte pilot A-prenem el Sol

Notícies relacionades