Quasi 400 nous inscrits en la nova campanya de Voluntariat per la llengua

La campanya vol donar un nou impuls al programa, que després de 17 anys arribarà enguany a les 150.000 parelles lingüístiques formades

El Voluntariat per la llengua (VxL) ha iniciat una nova campanya de difusió del programa que inclou espots de televisió, falques de ràdio, corporis, una exposició itinerant i imatges amb diferents continguts que es difonen a les xarxes socials amb l’etiqueta #QuanParlesFasMàgia. El CNL de Tarragona (a través dels serveis de les poblacions de Tarragona, Constantí, Vila-seca, Salou, Valls, Calafell i el Vendrell i dels comarcals del Tarragonès, Baix Penedès, Alt Camp i Conca de Barberà) aprofita la campanya s’aprofita per encetar una nova edició del programa en modalitat virtual. Les persones que estiguin interessades a participar-hi com a aprenentes o com a voluntàries poden adreçar-se per correu electrònic a vxl.tarragona@cpnl.cat.

Des del 28 de setembre, en què els espots es van començar a emetre per TV3, ja han estat 385 les persones que s’han afegit al programa. Cal destacar que, d’aquestes, 253 ho han fet com a voluntàries, gairebé el doble de les 132 que ho han fet com a aprenentes. Des de llavors, s’han gestionat 165 noves parelles lingüístiques, de les quals una vuitantena ja han pogut començar les seves trobades per practicar el català. 

 

D’entre els objectius de la nova campanya hi ha el de difondre els resultats obtinguts després de 17 anys de VxL, gràcies a la participació de voluntaris, aprenents, entitats, establiments i organismes diversos i també a la feina feta des del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), que gestiona territorialment el programa de la Direcció General de Política Lingüística.

 

La difusió d’aquesta nova proposta estètica i creativa pretén donar un nou impuls al VxL, que enguany assolirà la xifra de 150.000 parelles lingüístiques formades des del 2003. El missatge de la campanya gira a l’entorn de la màgia, tant en sentit literal, a través dels elements visuals en general i dels trucs que es poden veure en els espots, com en sentit metafòric, mitjançant conceptes com ara la màgia del voluntariat, de la llengua o del treball en xarxa. Cal destacar que, per primer cop, els protagonistes d’una campanya de VxL són participants reals en el programa, voluntaris i aprenents que van ser seleccionats a partir d’un càsting al qual s’hi van presentar més de 200 persones.

 

L’exposició, tant en el format emmarcat en fusta i amb uns miralls que fan sentir l’espectador formar part d’una parella lingüística com en el de pantalles enrotllables, voltarà per tot el territori i ja té dates per ser mostrada a Calafell, Tarragona, el Vendrell, l’Espluga de Francolí, Valls, Cunit, l’Arboç, etc.

 

 

Tot i que la campanya mostra tant la modalitat presencial com la virtual del programa, val a dir que, a partir de l’alerta sanitària provocada per la COVID-19, es promou que les converses de les parelles lingüístiques per practicar el català es facin a través de videoconferència. Des de l’1 d’abril fins a l’actualitat ja s’han format prop de 1.800 parelles en modalitat virtual. Durant tot el 2019, en què es va arribar a les 11.425 parelles en total, només 409 van optar per la modalitat virtual en les seves trobades.

Voluntariat per la llengua és un programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística que fomenta l’ús de la llengua catalana en les relacions personals tot posant en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol fer un pas endavant per parlar-lo amb normalitat.  El CPNL va iniciar l’experiència l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles lingüístiques participants. Des del 2003 fins ara hi han participat més de 140.000 parelles i hi col·laboren més de 800 entitats i més de 4.000 establiments arreu de Catalunya.