Puigneró creu que la UE no donarà suport a Catalunya en l’exercici de l’autodeterminació

Rebutja renunciar a la via unilateral per així anar forts a la negociació amb el Govern central

22-08-2021 El vicepresidente y consejero de Políticas Digitales y Territorio de la Generalitat, Jordi Puigneró, durante su intervención en la clausura de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE). ESPAÑA EUROPA CATALUÑA POLÍTICA UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU (UCE)

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha considerat aquest diumenge que la Unió Europea (UE) no donarà suport a Catalunya en l’exercici de l’autodeterminació: “Ens l’haurem de guanyar”.

En la seva intervenció durant la clausura de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada de Conflent (França) –en què ha lliurat el Premi Canigó al president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros– , ha opinat que els últims deu anys de procés han permès entendre “com és” la UE.

“En assumpte relacionats amb la repressió i assumptes més judicials ens dona suport, però en canvi no crec que que ens en doni en l’exercici del dret a l’autodeterminació”, ha sostingut.

VIA UNILATERAL

Quant a la independència, ha dit que “en cap cas” renunciaran a la via unilateral, perquè serveix per anar forts, en les seves paraules, a la negociació amb el Govern central.

“És una carta que saps que no és la primera que has de jugar, però ja l’hem jugat, i l’Estat esapnyol ha de saber que estem disposats a tornar a jugar-la”, i ha afegit que si el Govern hi renuncia anirà venut a qualsevol negociació.

Ha dit que acudirà a la taula de diàleg –tot i que sense massa esperances– i que reclamarà al Govern central que respecti la resolució del Consell d’Europa, que considera com “una bufetada a l’Estat espanyol en tota regla”.

APRENENTATGES DEL PROCÉS

Puigneró ha destacat alguns aprenentatges que ha tret dels últims deu anys de procés, com que el 9-N i l’1-O Catalunya va aconseguir exercir l’autodeterminació, però no “exercir la independència”.

Ha explicat que els resultats electorals han enviat “un missatge molt clar a l’Estat espanyol que almenys votant no guanyaran”, i ha afirmat que la unitat és imprescindible per aconseguir la independència.

També ha assegurat que el procés ha fet patir costos a Espanya: “Ara ha d’explicar que és una democràcia plena. La gent ha vist que aquesta democràcia espanyola que s’havia venut com idíl·lica no ho és tant”.

AEROPORT DEL PRAT

Sobre l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-El Prat, Puigneró ha reclamat que no sigui regional, però sí ben fet, sostenible i verd: “I, sobretot, que estigui gestionat des de Catalunya i sigui intercontinental”.

També ha demanat avançar en el respecte al medi ambient, i ha considerat que “la millor manera d’aturar el canvi climàtic és descarbonitzant” tots els sectors, com la mobilitat, els habitatges i la indústria.